Прегледана и обновена на 30-10-2020

Вие сте в трета седмица и шест дни или това е 27 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Комплексни промени се случват вътре в матката, за да се създаде безопасна и подхранваща среда за плода. Топката от клетки, вградена в матката, вече е поставила основа за бъдещия си живот като един ембрион. На два дебели слоя, зародишните клетки образуват плосък диск, който разделя клетките в две камери. По-малките от тези почти напълнени камери ще станат амниотичен сак. По-голямата камера ще е бъдещата плацента, която ще поддържа ранния ембрион. Пъпната връв ще се развие в близост до по-малката камера. Зародишните клетки се развиват по-бавно от бързо разширяващите се външни клетъчни слоеве. Отначало пъпната връв е проста дръжка, която не съдържа кръвоносни съдове, а просто закотвяне на ембриона към бъдещата плацента, което в крайна сметка ще стане линията на живота за нероденото ви бебе.

Попитайте диетолог

Ако се надявате, че сте бременна, но вече се притеснявате за размера на теглото, което може да качите и сте уплашена, че никога няма да бъдете слаба отново, трябва да вземете нужните мерки по-отрано! В днешно време е почти невъзможно да се мине покрай щанд за вестници, без да се види най-новата знаменитост, която не само се е вместила в дрехите си след като е родила бебето си, но и която тежи по-малко от преди бременността. Въпреки това, това се отнася за здравните специалисти, тъй като драматична загуба на тегло след раждането не е добре за майката или бебето. Препоръчителното наддаване на тегло по време на бременност е между 10 и 17 кг, ако имате индекс на телесна маса (вижте Килограми при бременност)  в рамките на нормалния диапазон. Вашето бебе и нейната система за подкрепа ще съставляват една голяма част от това (виж 50 ден от бременността), както и повишеното от бременността количество течности, мазнини и уголемена матка. Голяма част от това допълнително тегло ще бъде загубена веднага след раждането на вашето бебе. Също така, след раждането, някаква част от това допълнително тегло осигурява хранителни вещества за кърменето, което използва до 500 калории на ден на обичайните ви стойности. Най-разумният подход за контролиране на теглото по време на бременност е да се яде здравословна храна и да се правят нежни упражнения, за да се гарантира, че наддаване на тегло не е твърде драматично. Трябва да се стремите да ядете около 2,100–2,500 калории на ден, увеличавайки това с 200 калории през последния трети триместър на бременността – или това е еквивалента на банан и чаша мляко.

Фактите говорят…

В последните години новородените стават все по-тежки. Това се дължи най-вече на диетата и жизнения стандарт. Въпреки това, затлъстяването при майката е друг фактор — ако майката е с наднормено тегло, има повишен риск от диабет при бременност, което може да увеличи теглото на бебето при раждането. Ще наддавате тегло в следващите месеци, но не непременно прекалено много. Опитайте се да не станете обсебващи, когато се претегляте.

Вече трябва да осъзнаете, че се грижите и за друг освен Вас, бъдете отговорни към своя организъм, защото в момента вие вземате решение от името и на вашето бебе.

А това беше 27 ден от бременността остават само 253 дни до датата на раждането.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!