Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в трета гестационна седмица и пет дни. Тук се осъществява първият етап от развитието на плацентата – живото поддържащата система на вашето бебе. Тъй като оплодената яйцеклетка се вгражда напълно в матката ви, това може да причини леко кървене или това е така нареченото имплантационно кървене.

Вашето бебе днес

Топката от клетки, известна като бластоцист ще формира ембриона сега, когато е напълно вграден в лигавицата на матката и лигавицата се регенерира над него. За съжаление, в сложния процес на зачеване само около половината от всички оплодени яйцеклетки прогресират, така че да станат бластоцист и само около половината от тях успяват да се имплантират успешно в матката. Когато бластоцистът се вгражда, може да възникне кървене, известно като “зацапване“. Това често води до объркване по отношение на разпознаването на бременността, не на последно място, защото това може да се случи около времето, в което обикновено ще започне периода ви. Цветът на кръвта може да варира. В повечето случаи е розов, въпреки че може да се появи яркочервена свежа кръв, както може и да бъде кафеникава, стара кръв. Докато излива не е обилен, цветът наистина няма значение. Ако кървенето трае за кратък период от време и не изпитвате дискомфорт,  е вероятно, че нещата са добри, но може  да се видите с вашия лекар за преглед. Около 25 процента от жените ще изпитат известно кървене през ранния етап на бременността. Въпреки това трябва дан отбележим, че в някои случаи, кървенето означава, че се случва спонтанен аборт, така че винаги казвайте на гинеколога си, ако сте прокървяли.

Фактите говорят…

Всъщност се смята, че около 50% от бременностите могат да завършат със спонтанен аборт преди имплантирането. До една трета от абортите са  спонтанни аборти до петата седмица и около една четвърт са между петата и седмата седмица. За щастие, рискът от спонтанен аборт става много по-нисък, тъй като седмиците минават, намалявайки драстично след 12-та седмица на бременността.

Второ дете?!

Както и при много родители, вие вероятно сте си мислили дълго и трудно преди да се опитвате да заченете второто си дете. Няма идеална възрастова разлика между децата, но помислете за:

Предимствата от по-малка възрастова разлика

  • Когато сте в “бебе режим” и имате малко дете – вие ще бъдете подготвени за рутината и всички аспекти за грижите за бебето. Ще имате всичкото необходимо оборудване от бутилки до количка и детско креватче.
  • На двегодишно дете може да е по-лесно да приеме новото си братче от четиригодишно дете, което е много по-осъзнато, че има единственото внимание на родителит