Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в трета гестационна седмица и пет дни. Тук се осъществява първият етап от развитието на плацентата – живото поддържащата система на вашето бебе. Тъй като оплодената яйцеклетка се вгражда напълно в матката ви, това може да причини леко кървене или това е така нареченото имплантационно кървене.

Вашето бебе днес

Топката от клетки, известна като бластоцист ще формира ембриона сега, когато е напълно вграден в лигавицата на матката и лигавицата се регенерира над него. За съжаление, в сложния процес на зачеване само около половината от всички оплодени яйцеклетки прогресират, така че да станат бластоцист и само около половината от тях успяват да се имплантират успешно в матката. Когато бластоцистът се вгражда, може да възникне кървене, известно като “зацапване“. Това често води до объркване по отношение на разпознаването на бременността, не на последно място, защото това може да се случи около времето, в което обикновено ще започне периода ви. Цветът на кръвта може да варира. В повечето случаи е розов, въпреки че може да се появи яркочервена свежа кръв, както може и да бъде кафеникава, стара кръв. Докато излива не е обилен, цветът наистина няма значение. Ако кървенето трае за кратък период от време и не изпитвате дискомфорт,  е вероятно, че нещата са добри, но може  да се видите с вашия лекар за преглед. Около 25 процента от жените ще изпитат известно кървене през ранния етап на бременността. Въпреки това трябва дан отбележим, че в някои случаи, кървенето означава, че се случва спонтанен аборт, така че винаги казвайте на гинеколога си, ако сте прокървяли.

Фактите говорят…

Всъщност се смята, че около 50% от бременностите могат да завършат със спонтанен аборт преди имплантирането. До една трета от абортите са  спонтанни аборти до петата седмица и около една четвърт са между петата и седмата седмица. За щастие, рискът от спонтанен аборт става много по-нисък, тъй като седмиците минават, намалявайки драстично след 12-та седмица на бременността.

Второ дете?!

Както и при много родители, вие вероятно сте си мислили дълго и трудно преди да се опитвате да заченете второто си дете. Няма идеална възрастова разлика между децата, но помислете за:

Предимствата от по-малка възрастова разлика

  • Когато сте в “бебе режим” и имате малко дете – вие ще бъдете подготвени за рутината и всички аспекти за грижите за бебето. Ще имате всичкото необходимо оборудване от бутилки до количка и детско креватче.
  • На двегодишно дете може да е по-лесно да приеме новото си братче от четиригодишно дете, което е много по-осъзнато, че има единственото внимание на родителите си.
  • Винаги ще има кавги, но децата, които са близки по възраст, са склонни да играят по-добре заедно.

Недостатъците от по-малка възрастова разлика

  • Изморително е да се грижите за едно едногодишни или двегодишно дете, докато сте бременна.
  • Може да се натовари тялото ви, ако имате бременност, скоро след друга такава .
  • Ако имате второ бебе преди първото да може да ходи, може да е необходими да го носите, увеличавайки шанса за болки в гърба.
  • Няма да имате толкова време, за да опознаете първото си дете, преди да се появи и второто.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

25 ден от бременността

Previous article

27 ден от бременността

Next article