Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в трета седмица и четири дни или от започване на отброяването това е 25 ден от бременността.

Вашето бебе днес

За да се вгради в лигавицата на матката, ембрионът се нуждае от помощта на прогестерон, който се секретира след овулацията от празния яйчен фоликул, лутеума на корпус. Прогестеронът помага на лигавицата да се сгъсти.

Чувствате ли се различно?

Ще откриете, че анализирате всяко набраздяване в тялото си, докато търсите признаци, че сте бременна. Все още е много рано и е малко вероятно да имате симптоми на бременност, въпреки че може да имате леко зацапване при бременностимплантационно кървене. Някои жени твърдят, че се “чувстват” бременни, дори преди промени в гърдите им да станат забележими или преди да започнат да се чувствате болен. Някои жени казват, че просто “знаят”. Може да сте много в унисон с тялото си и може да забележите, че тялото ви се променя дори преди да сте в състояние да направите тест.

За съжаление, понякога умовете ни могат да ни изиграят: може да искате да сте бременна толкова много, че понякога можете да се убедите, че се чувствате различно. Ако не се чувствате по-различно, не се притеснявайте, това също е напълно нормално. Така или иначе единственият окончателен начин да се знае дали сте бременна или не, е да направите тест за бременност. (вижте 29 ден от бременността) Не е нужно да отидете при Вашия лекар, за да потвърдите бременността си, тъй като тестовете, които те използват са същите като тези, закупени от аптеката. Ако тестът е положителен, честито Вие сте бременна! След това трябва да посетите гинеколог и той да потвърди това, като може дори да назначи кръвен тест за бременност.

Попитайте диетолог

Да се откажете ли от кафето, ако сте бременна? Някои лекари съветват бременните жени или тези, които се опитват да забременеят, да пият не повече от 200 мг кофеин на ден. Избягвайте кофеина, това е нещо добро, когато сте бременна, тъй като изследванията показват, че във високи дози, той може да увеличи риска от спонтанен аборт. Едно проучване установява, че бременните жени, които консумират две или повече чаши кафе или богати на кофеин еквивалентни продукти правят два пъти по-вероятно да получите спонтанен аборт, както и тези, които са отказали кофеин. Преди преминаване към безкофеиновите продукти, имайте предвид, че те може да повишат холестерола. Добрата новина е, че много жени естествено спират да искат кафе през ранна бременност.

Фокусирайте се върху храненето

Забравете за строгите диети

Ако сте били на диета преди да заченете, може да бъде изкушаващо да продължите, след като разберете, че сте бременна. Когато сте на диета, вашето бебе може да стане недохранено и е по-вероятно да бъде родено преждевременно и поднормено при раждането. Въпреки това, да се яде здравословна, балансирана диета, не яжте нездравословна храна, когато сте бременна, тъй като това може да увеличи риска от развитието на бебе проблеми с теглото.

Наднормено тегло при бременност

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, вашият лекар може да препоръча да наддават по-малко тегло от другите бременни жени. Препоръчителното наддаване на тегло за жени с наднормено тегло е 7-12 кг. И за жени със затлъстяване, препоръчителните наддаване на тегло е най-малко 7 кг. За разлика от това, жените с нормално тегло трябва да наддават 12–17 кг по време на бременността. В един идеален свят, трябва да губите наднорменото тегло преди зачеване, защото затлъстяването ви прави по-склонни към диабет и високо кръвно налягане и означава, че сте по-вероятно да се нуждаят от цезарово сечение. Прочетете повече в Килограми по време на бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

24 ден от бременността

Previous article

26 ден от бременността

Next article