Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в трета седмица и четири дни или от започване на отброяването това е 25 ден от бременността.

Вашето бебе днес

За да се вгради в лигавицата на матката, ембрионът се нуждае от помощта на прогестерон, който се секретира след овулацията от празния яйчен фоликул, лутеума на корпус. Прогестеронът помага на лигавицата да се сгъсти.

Чувствате ли се различно?

Ще откриете, че анализирате всяко набраздяване в тялото си, докато търсите признаци, че сте бременна. Все още е много рано и е малко вероятно да имате симптоми на бременност, въпреки че може да имате леко зацапване при бременностимплантационно кървене. Някои жени твърдят, че се “чувстват” бременни, дори преди промени в гърдите им да станат забележими или преди да започнат да се чувствате болен. Някои жени казват, че просто “знаят”. Може да сте много в унисон с тялото си и може да забележите, че тялото ви се променя дори преди да сте в състояние да направите тест.

За съжаление, понякога умовете ни могат да ни изиграят: може да искате да сте бременна толкова много, че понякога можете да се убедите, че се чувствате различно. Ако не се чувствате по-различно, не се притеснявайте, това също е напълно нормално. Така или иначе единственият окончателен начин да се знае дали сте бременна или не, е да направите тест за бременност. (вижте 29 ден от бременността) Не е нужно да отидете при Вашия лекар, за да потвърдите бременността си, тъй като тестовете, които те използват са същите като тези, закупени от аптеката. Ако тестът е положителен, честито Вие сте бременна! След това трябва да посетите гинеколог и той да потвърди това, като може дори да назначи кръвен тест за бременност.

Попитайте диетолог

Да се откажете ли от кафето, ако сте бременна? Някои лекари съветват бременните жени или тези, които се опитват да забременеят, да пият не повече от 200 мг кофеин на ден. Избягвайте кофеина, това е нещо добро, когато сте бременна, тъй като изследванията показват, че във високи дози, той може да увеличи риска от спонтанен аборт. Едно проучване установява, че бременните жени, които консумират две или повече чаши кафе или богати на кофеин еквивалентни продукти правят два пъти по-вероятно да получите спонтанен аборт, както и тези, които са отказали кофеин. Преди преминаване към безкофеиновите продукти, имайте предвид, че те може да повишат холестерола. Добрата новина е, че много жени естествено спират да искат кафе през ранна бременност.

Фокусирайте се върху храненето