144 ден от бременността

Вие сте в 20 седмици  и 4 дни. Бебето ви днес:  Вашият лекар може да използва преносим доплер , което е ултразвукова машина за идентифициране на сърцето на вашето бебе. Доплерното сканиране  може да покаже резки движения в кръвта през плацентата.

Има малко по-добри начини за облекчаване на  болките  от бременността, отколкото да се направи успокояващ масаж. Уверете се, че масажът го правите при терапевт, който има опит в пренатален масаж. Въпреки че е малко вероятно да се случи на този етап, масажиране на грешни области или някои акупресурни точки може да предизвика маточни контракции (това всъщност може да направи масажа полезен по време на раждане, когато искате да ускорите нещата. Преди да си направите среща за масаж, консултирайте се с Вашия лекар, че е добре да се подложите на такъв. Масажът може да не се препоръча, ако сте имали усложнения като високо кръвно налягане или диабет.

Комфортът е решаващ и повечето терапевти ще ви поставят в легнало положение на страни като ви подкрепят с възглавница. Не се колебайте да кажете на терапевта, ако се чувствате неудобно или ако някой аспект на масажа ви причинява болки. Опитен терапевт трябва да провери, че ви е удобно по време на масажа и да спре, ако не се чувствате комфортно. Ако не искате да резервирате професионален масаж, винаги можете да се обадите на партньора си или на приятел, който желае да ви направи такъв. Важно е обаче лицето, което ви масажира да е внимателно и да не се опитва да работи върху коремната област.

Освен да облекчи болките, които спохождат бременността ви и да ви помогнат да се отпуснете, масажът от партньора ви е добър начин да бъдете интимни с него в моменти, когато може да не се чувствате достатъчно добре за сексуален контакт.

Ако не се чувствате готови за пълен масаж, то такъв на краката, ръцете или главата може да бъде много успокояващ. Един професионален масаж по време на бременността може да бъде истинско лечение. Освен усещането за блаженство, изследванията показват, че това