Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в  24 седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Очите са затворени по това време и ще бъдат такива няколко седмици, преди да започнат да се отварят. Ръката се държи в най-спокойната позиция, с пръстите леко навити.

Тялото ви работи усилено, за да отглежда бебето, така че се погрижете за него, като се наслаждавате на някои малки глезотийки. Помислете за бременността си като време, през което да се съсредоточи върху себе си и тялото си, защото след раждането на вашето бебе, по-голямата част от вашето внимание ще бъде фокусирано върху грижите за него.

Ако имате време и пари, поглезете се за един ден в спа центъра. Повечето спа процедури ще включват специални пакети за бременни жени. Прекарването на времето в СПА център, където можете да отидете да плувате, да се поглезите с някои процедури и да се насладите на спокойна обстановка, е чудесен начин да се отпуснете и да си починете. Ако един спа ден е невъзможен за вас, създайте свой собствен  такъв у дома. Пуснете вана, добавете малко релаксираща музика за фон, запалете няколко свещи и се отпуснете. Ако не искате да ви безпокоят, уведомете партньора си и изключете телефона си.

Масажът през бременността (виж 20 Седмици и 4 Дни) от професионалист или от партньора ви, може да бъде много терапевтичен, физически и емоционално. Друга процедура, която трябва да правите на този етап е педикюр; все повече ще бъдете в невъзможност да видите пръстите си, да не говорим да ги достигне, така че е удоволствие някой друг да се грижи за тях вместо вас. Сега е моментът да се поглезите. Когато резервирате козметични процедури, винаги казвайте, че сте бременна.

Попитайте лекар:

Не чувствате как се движи бебето ви от около четири часа. Трябва ли да се притеснявате?

Свържете се с Вашия лекар и обяснете обичайния модел на движенията на Вашето бебе. Той може да ви прегледа и да ви успокои. Ако не сте запознати с движенията на плода, легнете –  по-вероятно е то да спи, когато сте активни. Опитайте се да го насърчите да се движи (виж 18 седмици и 4 дни).

На крака:

Сега може да намерите за много изтощително и трудно да сте на крака, особено за дълги периоди от време. Наддаването на тегло, промените в центъра на тежестта (особено по време на втория и третия триместър), и хормоните може да причинят болка и подуване на краката. Хормоните на бременността, които отпускат ставите ви, в подготовка за раждане, също могат да работят, за да разхлабят сухожилията в краката и бедрата, което може да причини известен дискомфорт.

За да намалите дискомфорта на краката:

  • Носете спортни обувки, които имат добра поддръжка на свода, за да помогнете за намаляване на напрежението на гръбнака. Те също така могат да предотвратят състояние, наречено плантарен фазит- това е мястото, където се възпалява големият лигамент, който свързва петата с топката на крака.
  • Избягвайте носенето на обувки с висок ток. Освен че са неудобни, те могат да ви накарат да се чувствате нестабилни и дори да ви причинят паднете.
  • Уверете се, че обувките ви се вписват правилно и инвестирайте в нови, ако не е така. Краката на някои бременни жени се разширяват с до един размер и никога не се връщат към нормалния си размер след бременността.
  • Правете редовни упражнения и избягвайте стоене на крака за дълги периоди от време. Почивайте си редовно, ако работата ви включва прав стоеж.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.