Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в  28 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Навитата пъпна връв свързва бебето с плацентата, която е живото поддържащата му система до раждането. В повечето случай пъпната връв расте около същата дължина като бебето (въпреки че има изключения), достигаща крайна дължина от 50-60 см. Пъпната връв има до 40 завъртания по дължината си и тези завои са седем пъти по-склонни да се обърне наляво, отколкото надясно. Навиващият модел е на мястото девет седмици след зачеването, с повече намотки в края на бебето, отколкото края на плацентата; това може да е отговор на движенията на Вашето бебе. Кабелът съдържа три кръвоносни съда: две артерии, които приемат деоксигенирана кръв и отпадат от вашето бебе до плацентата и една вена, пренасяща богата на кислород кръв от плацентата до бебето. Диаметърът на връвта обикновено е по-малко от 2 см и кръвоносните съдове са вградени в защитени от слой, подобен на желе. Воднистият състав на желето, заедно с навиващия се шаблон, предотвратява компресирането на пъпната връв.

След раждането, вашият лекар ще провери броя на съдовете във връвта, тъй като в 1 процент от бременността тя съдържа само една пъпна артерия.

Попитайте лекар:

Ако бебето ви има ниско тегло при раждане, ще има ли здравословни проблеми?

Ниското тегло при раждане е по-малко от 2.5 кг и въпреки че по-голямата част от малките бебета се развиват без проблеми, някои имат трудности. Повечето бебета с ниска категория са малки, защото са преждевременно родени. Има много начини, по които може да се намали рискът бебето ви да е с ниско тегло при раждане: хранене с достатъчно количество здравословна храна, за да получите правилното количество тегло, спиране на тютюнопушенето или пиенето на алкохол, намаляване на стреса и посещаване на всички пренатални срещи, така че вашето здраве и това на вашето бебе да може да се следи стриктно.

Фокусирай се върху тялото си:

Неспокойни крака

Някои бременни жени изпитват синдром на неспокойните крака, при който те имат непреодолимо желание да си движат краката си. Това най-често се случва, докато са в покой, така че може да бъде много дразнещо и неудобно за вас. Точната причина не е известна, но тя може да бъде свързана с дисбаланс в мозъка на  химическия елемент наречен допамин. Нивото на допамин може да бъде повлияно от липсата на желязо. Синдромът на неспокойните крака ще премине, когато вече не сте бременна. За да се сведат до минимум ефектите от синдрома на неспокойните крака:

 

  • Осигурете си диета, която включва адекватен прием на желязо – проучете кой са храните, богати на желязо.
  • Предприемете стъпки, за да получите добър нощен сън, което може да ви помогне да заспите и да остане така по-дълго. Поддържайте спалнята си хладна, тиха, удобна и тъмна.
  • – Не гледайте телевизия, не използвайте лаптоп, не говорете по телефона или не правете каквото и да е в леглото и спазвайте график за последователен сън.
  • Също така, опитайте да направите нещо, което да предизвика мозъка ви преди лягане – кръстословица пъзел или судоку. Това може да помогне за облекчаване на неспокойните крака.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 1 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!