198 ден от бременността

Вие сте в  28 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Навитата пъпна връв свързва бебето с плацентата, която е живото поддържащата му система до раждането. В повечето случай пъпната връв расте около същата дължина като бебето (въпреки че има изключения), достигаща крайна дължина от 50-60 см. Пъпната връв има до 40 завъртания по дължината си и тези завои са седем пъти по-склонни да се обърне наляво, отколкото надясно. Навиващият модел е на мястото девет седмици след зачеването, с повече намотки в края на бебето, отколкото края на плацентата; това може да е отговор на движенията на Вашето бебе. Кабелът съдържа три кръвоносни съда: две артерии, които приемат деоксигенирана кръв и отпадат от вашето бебе до плацентата и една вена, пренасяща богата на кислород кръв от плацентата до бебето. Диаметърът на връвта обикновено е по-малко от 2 см и кръвоносните съдове са вградени в защитени от слой, подобен на желе. Воднистият състав на желето, заедно с навиващия се шаблон, предотвратява компресирането на пъпната връв.

След раждането, вашият лекар ще провери броя на съдовете във връвта, тъй като в 1 процент от бременността тя съдържа само една пъпна артерия.

Попитайте лекар:

Ако бебето ви има ниско тегло при раждане, ще има ли здравословни проблеми?

Ниското тегло при раждане е по-малко от 2.5 кг и въпреки че по-голямата част от малките бебета се развиват без проблеми, някои имат трудности. Повечето бебета с ниска категория са малки, защото са преждевременно родени. Има много начини, по които може да се намали рискът бебето ви да е с ниско тегло при раждане: хранене с достатъчно количество здравословна храна, за да получите правилното количество тегло, спиране на тютюнопушенето или пиенето на алкохол, намаляване на стреса и посещаване на всички пренатални срещи, така че вашето здраве и това на вашето бебе да може да се следи стриктно.

Фокусирай се върху тялото си:

Неспокойни крака