Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 39 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Един 3D изглед отблизо показва, че ушната мида на  бебето е особено забележима. Тъмните петна около ухото изглеждат като коса, но всъщност са сенки – въпреки че много бебета имат коса на този етап. Костите на вашето бебе са втвърдени до известна степен, но този процес ще продължи до тийнейджърски години! Скелетът на вашето бебе постепенно се е трансформирал от мек хрущял до костен процес, наречен осификация (вижте 37 Седмици и 4 Дни). Този процес започва в центъра на всяка кост, разпространявайки се навън. До края на бременността осификацията е пълна по дължината на всяка кост, но краищата на дългите кости и върховете на костите в пръста и пръстите остават като хрущял. Това е необходимо, за да се позволи по-късно костен растеж, докато детето се развива. Костите в горната част на черепа са малко по-различни, развивайки се от мембранни структури, а не от хрущял. Те не се сливат напълно до няколко години след раждането и остават отделени един от друг от съединителната тъкан. Тази съединителна тъкан образува области, наречени конци и където повече от две кости се срещат, по-широки пространства, наречени фонтанели. Тяхната функция е да се даде възможност за движение или “формоване” между костите на черепа, което улеснява главата да се спусне в таза по време на раждането. Също така тези линии за шевове и фонтанели помагат на вашия лекар да определи позицията на главата на бебето по време на раждането.

След раждането ще забележите, че формата на главата на бебето ви често е удължена, но това скоро се променя, когато костите се пренасложат обратно в обичайните си позиции. Едно ЯМР (магнитен резонанс) сканиране показва плода. Мозъкът на бебето, гръбначния стълб, сърцето, черния дроб и белите дробове са ясно и добре видими, а пъпната връв може да се види от едната страна на изображението.

Изяждане на плацентата?

Мисълта за яденето на плацентата може да  обърне стомаха ви, но някои жени избират да направят точно това. Органът е почитан със своите духовни свойства и поклонници на плацентофагията вярват, че хранителните вещества, които съдържа, включително витамин В6, ще им помогне да се предотврати развитието на следродилна депресия. Въпреки това, доказателствата в полза на ползите за здравето от яденето на плацентата са чисто анекдотични. Алтернатива и по-малко спорен обичай включва обличане на плацентата с билки, след това в някои култури я погребват на голяма церемония , за да отпразнуват раждането на бебето: това се смята за важен свързващ ритуал за разширеното семейство. Изкуството е друга опция: натиснете плацентата върху лист хартия и ще получите дървовидна принт. Някои култури използват изсушен органа, за да направят билките  лечебни.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

274 ден от бременността

Previous article

276 ден от бременността

Next article