Прегледана и обновена на 10-11-2020

Честито, вие преминахте успешно 10 гестационна седмица от или това е точно 70 ден от бременността.

Вашето бебе днес

След 10 гестационни седмици вашето бебето е с дължина от около 3 см. Костите на предната част на черепа започват да растат над челото на бебето и да се затвърждават от хрущял до кост. Челото все още е много изпъкнало и горната част на главата все още е много гъвкава, за да побере бързо развиващия се мозък на бебето.

Плацентата се развива бързо и след като е напълно оформена, ще осигури всички нужди на вашето бебе – Функции на плацентата. Важен момент в развитието на вашето бебе – плацентата отменя  жълтъчната торбичка, за да осигури на вашето бебе хранителни вещества. Точно като бебето ти, плацентата трябва да расте и да се развива, за да поддържа нарастващите изисквания, които са поставени върху нея. Може да сте забелязали много леко кървене при тази имплантация. Все повече и повече отпори се изреждат в лигавицата на матката, която сама претърпява процес на трансформация, която позволява плода да е напълно защитен и да е снабден с кислород и с хранителни вещества. (виж 26 ден от бременността). До сега, този кръвен поток е бил ограничен от запушване на тъкани, но на този етап от бременността тези тапи започват да изчезнат. Това означава, че плацентата е достатъчно развита, за да издържи на натиска на майчината кръв върху всяка деликатна вилоза. Вилите ще се разклонят до около 30 седмици от бременността.

Попитайте лекар

Какво се има предвид под “Резус отрицателен”? Кръвта носи положителен или отрицателен Резус фактор (Rh-фактор). Проблемите възникват, ако една Rh-отрицателна жена носи Rh – положително бебе, което е наследило Rh-положителния статус от баща си. Ако кръвта на майката влезе в досег с бебето по време на зачеването, тя може да произведе антитела срещу него. Това може да причини проблеми, свързани с неподатливите бременности, когато антителата на майката атакуват клетките на Rh-позитивното бебе, което може да доведе до тежка анемия и сърдечни аномалии в бебето след раждането. Ще Ви бъде приложен Rh имуноглобулин за борба с това.

Фокусирайте се върху храненето

Освежаващи пъпеши, дини и изобилни плодове и вода ще ви държат хидратирани, което е от съществено значение през бременността. Водата, съдържаща се в плодовете е лесно за усвояване от тялото, защото в тях се съдържат естествени захари, които вливат водата в кръвта. Пъпешите, дините и мановия мед – са с естествено високо съдържание на вода. В допълнение, тяхната мек и по-малко кисела природа ги правят много добре поносими по време на бременност. В допълнение към хидратацията – от яденето на пъпеши ще получите добри нива на фолат т.е естествена фолиева киселина или така казано витамин B9 , както и други витамини и хранителни вещества. Опитайте комбиниране на пъпеши с кисело мляко, поръсени с гранола, за лека храна, или ги смесвайте в питателни био смутита.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?