214 ден от бременността

Вие сте в 30 седмица и  4 дни. Бебето ви днес:

При едно 3D сканиране може да се види, че ръката на бебето се задържа до лицето му много време. Този тип сканиране показва външни характеристики, но също така разглежда вътре в тялото нас бебето, така че може да се видят някои части на плода и да се добие представа за правилното му развитие.

В матката и през първите месеци от живота си – вашето бебе разчита на вашия имунитет към различни инфекции. Ако имунната ти система е смятала, че бебето е чуждо, ще го атакува. Вие и вашето бебе сте проектирани така, че това да не се случи. Вашето дете няма способността да произвежда антитела (които биха ви атакували) в матката: то разчита напълно на вас, за да го предпазите от инфекция, не само в матката, но и след раждането. Възможна е защита след раждането, тъй като антителата от имунната ви система преминават през плацентата в кръвта на Вашето бебе, докато сте бременна. Ако имате имунитет към заболяване като морбили, паротит, полиомиелит и много други тежки инфекции, Вашето бебе ще носи антителата ви към тези заболявания. Този така наречен пасивен имунитет се губи с времето и поради тази причина, от два месеца нататък, вашето бебе ще изисква програма за имунизации, за да се предпази от тези и други заболявания.

Фокусирай се върху тялото ви:

Има многобройни проучвания през последните няколко години с участието на жени, които тренират леко, докато са бременнаи. Упражняването, извършвано ефективно и безопасно, при лека и умерена интензивност и при здрави жени, е много полезно. Освен че е добре за здравето ви и да се почувствате по-енергични, упражненията ще ви вкарат в страхотна форма за и  следраждането, което всъщност е изключително важно!

Ето някои разпространени митовете:

  • Упражненията ще навредят на бебето ви, ако се движите твърде много. Вашето бебе е защитено от амниотична течност и се подхранва от плацентата. Като спазвате указанията за безопасно упражняване и не практикувате никакви спортове с висока сте