Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 30 седмица и  4 дни. Бебето ви днес:

При едно 3D сканиране може да се види, че ръката на бебето се задържа до лицето му много време. Този тип сканиране показва външни характеристики, но също така разглежда вътре в тялото нас бебето, така че може да се видят някои части на плода и да се добие представа за правилното му развитие.

В матката и през първите месеци от живота си – вашето бебе разчита на вашия имунитет към различни инфекции. Ако имунната ти система е смятала, че бебето е чуждо, ще го атакува. Вие и вашето бебе сте проектирани така, че това да не се случи. Вашето дете няма способността да произвежда антитела (които биха ви атакували) в матката: то разчита напълно на вас, за да го предпазите от инфекция, не само в матката, но и след раждането. Възможна е защита след раждането, тъй като антителата от имунната ви система преминават през плацентата в кръвта на Вашето бебе, докато сте бременна. Ако имате имунитет към заболяване като морбили, паротит, полиомиелит и много други тежки инфекции, Вашето бебе ще носи антителата ви към тези заболявания. Този така наречен пасивен имунитет се губи с времето и поради тази причина, от два месеца нататък, вашето бебе ще изисква програма за имунизации, за да се предпази от тези и други заболявания.

Фокусирай се върху тялото ви:

Има многобройни проучвания през последните няколко години с участието на жени, които тренират леко, докато са бременнаи. Упражняването, извършвано ефективно и безопасно, при лека и умерена интензивност и при здрави жени, е много полезно. Освен че е добре за здравето ви и да се почувствате по-енергични, упражненията ще ви вкарат в страхотна форма за и  следраждането, което всъщност е изключително важно!

Ето някои разпространени митовете:

  • Упражненията ще навредят на бебето ви, ако се движите твърде много. Вашето бебе е защитено от амниотична течност и се подхранва от плацентата. Като спазвате указанията за безопасно упражняване и не практикувате никакви спортове с висока степен на въздействие или дейности, където сте изложени на риск от падане или наранявания, вие не излагате бебето си на риск.
  • Когато тренирате, тялото ви може да използва някои от хранителните вещества, от които бебето ви се нуждае. Растежът на Вашето бебе ще бъде наблюдаван при прегледите при лекар, така че Вие и той ще можете да разберете дали плода расте с обичайната честота или дали трябва да увеличите приема на калории. Ако сте загрижени, увеличете приема на калории в дните, които тренирате.
  • Правенето на коремни упражнения ще навреди на бебето. Можете да нправите коремни упражнения, но не трябва да правите коремни упражнения с лежане по гръб през втория и третия триместър. Рискът от това е, че бебето може да натиска вена кава (големият кръвоносен съд, който връща кръв към сърцето). Това води до спад на кръвното налягане и компрометиране на кислородния поток към бебето. Първият признак на проблем ще бъде чувство на замаяност: ако се обърнете на лявата си страна, всички симптоми трябва да изчезнат. Не се колебайте да се консултирате с Вашия лекар, ако сте загрижени.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

213 ден от бременността

Previous article

215 ден от бременността

Next article