Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 30 седмица и  3 дни. Бебето ви днес:

Може да сте доста изненада да видите, че вашето бебе ще бъде все по- способно да прави всякакви изрази.  При един ехограф може да забележите, че устата на бебето е затвоена, но в следващата минута ще се прозява, ще смуче палеца си или  спокойно ще спи.

Естественото раждане има много защитници, но най-доброто раждане е това, което доставя бебето ви безопасно с минимална травма за двама ви. Много жени искат естествено раждане, без облекчаване на болката или друга медицинска намеса. Такова раждане по много причини е възприемано като “най-добрият” начин за поява на детето на бял свят. Това обаче не бива да ви оказва натиск и жените не бива да се чувстват виновни или дори депресирани, ако се нуждаят от средства за облекчаване на болката или цезарово сечение например. Имайте предвид, че някои жени имат по-високи прагове на болката и могат да се справят с родилния процес  с прости техники за дишане или релаксация, докато други се нуждаят от повече помощ. Болката е субективна, никой друг не може да усети болката ви, ако е твърде много за вас, тогава поискайте помощ. Вашите възможности ще ви бъдат обяснени от лекаря.

Раждането е трудна работа, но опитът не трябва да бъде толкова болезнен, че да ви плаши. Да сте без болка може да означава, че имате по-приятно преживяване, дори овластяване на родилния процес. Ако решите, че искате облекчаване на болката, епидурално е най-често срещаната опция – повече от половината от жените, които имат бебе в болница,  получат такава упойка.

Попитайте за подроности около естественото раждане:

Искате естествено раждане, но всеки казва, че ще промените мнението си, когато времето настъпи. – Прави ли са?

Майките ще кажат: Нищо не може да ви подготви за дискомфорта на раждането и юе откриете, че внимателно поставените ви планове са нереалистични и непрактични, когато болката се развие. Независимо колко добре сте подготвени, можете да промените решението си по време на раждането и си струва да сте подготвени за това. Чувствате се малко разочаровани, че не можете да се справите без облекчаване на болката. Помага, ако се фокусирате върху важните неща, които осигуряват здраво бебе. Ако постигнете тази цел, сте успели, без значение какво се случва по пътя.

Докторите ще кажат: Много жени са шокирани от интензивността на раждането и скоро забравят за своя идеалистичен план за процеса. По-добре е за всички замесени да позволявате планове за извънредни ситуации и да държите отворено съзнанието си. Облекчаването на болката  е предназначено да направи преживяването по-добро за Вас и Вашето бебе и няма да бъде предложено, освен ако не е необходимо или не смятате, че не можете да се справите без него. Някои жени раждат естествено, други се нуждаят от помощ. Много жени си променят мнението за “да е всичко естествено” и няма нищо лошо в това. Една майка, която има възможност да контролира болката си ще открие, че доставката е много по-бърза и тя ще има много повече енергия за новото начало с бебето. Раждането е на високо място в списъка на много жени приоритети, но е добра идея да се подготвите психически за медицинска намеса, в случай че се наложи такава.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

212 ден от бременността

Previous article

214 ден от бременността

Next article