213 ден от бременността

Вие сте в 30 седмица и  3 дни. Бебето ви днес:

Може да сте доста изненада да видите, че вашето бебе ще бъде все по- способно да прави всякакви изрази.  При един ехограф може да забележите, че устата на бебето е затвоена, но в следващата минута ще се прозява, ще смуче палеца си или  спокойно ще спи.

Естественото раждане има много защитници, но най-доброто раждане е това, което доставя бебето ви безопасно с минимална травма за двама ви. Много жени искат естествено раждане, без облекчаване на болката или друга медицинска намеса. Такова раждане по много причини е възприемано като „най-добрият“ начин за поява на детето на бял свят. Това обаче не бива да ви оказва натиск и жените не бива да се чувстват виновни или дори депресирани, ако се нуждаят от средства за облекчаване на болката или цезарово сечение например. Имайте предвид, че някои жени имат по-високи прагове на болката и могат да се справят с родилния процес  с прости техники за дишане или релаксация, докато други се нуждаят от повече помощ. Болката е субективна, никой друг не може да усети болката ви, ако е твърде много за вас, тогава поискайте помощ. Вашите възможности ще ви бъдат обяснени от лекаря.

Раждането е трудна работа, но опитът не трябва да бъде толкова болезнен, че да ви плаши. Да сте без болка може да означава, че имате по-приятно преживяване, дори овластяване на родилния процес. Ако решите, че искате облекчаване на болката, епидурално е най-често срещаната опция – повече от половината от жените, които имат бебе в болница,  получат такава упойка.

Попитайте за подроности около естественото раждане:

Искате естествено раждане, но всеки казва, че ще промените мнението си, когато времето настъпи. – Прави ли са?

Майките ще кажат: Нищо не може да ви подготви за дискомфорта на раждането и юе откриете, че внимателно поставените ви планове са нереалистични и непрактични, когато болката се развие. Независимо колко добре сте подготвени, можете да промените решението си по време на раждане