Прегледана и обновена на 16-02-2021

Вие сте в 30 седмица и 2 дни. Бебето ви днес:

Ще бъдете наясно с моментите, когато вашето бебе е особено активно и моментите, в които е по-тихо. Все още има много място за вашето бебе да се движи в рамките на матката, но е вероятно то да има любимо място, което да получава повече удари от другите области.

Вашето бебе вече е разработило ясен ритъм на сън и събуждане, който може да имитира вашите собствени или да бъде лично негово. Точно кога и как вашето бебе развива цикъл на сън и събуждане преди раждането остава малка мистерия. Не е известно дали вашите собствени ритми влияят на цикъла на сън на бебето или дали то развива свой собствен вътрешен биологичен часовник. Всъщност такъв часовник може да се задейства в отговор на малкото количество светлина, която може да проникне през матката през последните няколко седмици от бременността. От мозъчните скенери обаче е видно, че до този етап от бременността, плодът има много отделни периоди на активност. Има ясен цикъл, редуващи се периоди на тиха почивка, сън с бързи движения на очите, будност с активност, но без движение на очите, и будност с много активност и движения на очите. По време на този цикъл на сън-събуждане, действията на бебето стават все по-координирани, тъй като периодите на дейност са свързани с ритмично дишане и повишена сърдечна честота и движения на очите. При този стадий на бременност, електрическата активност в мозъка на бебето показва модели, отразяващи периоди на сън или будност. ЕЕГ от мозъка на вашето бебе ще покаже, че най-тихият период, дълбок сън, отнема почти половината от времето. Периодите на сън са време на голяма електрическа активност в мозъка на бебето. То може да е тихо или да прави много движения, така че не е възможно да се каже дали бебето ви е наистина будно в този момент или сънува. Парадоксално е, че най-малката електрическа активност се случва, когато бебето е най-будно-всъщност по-малко от 10 процента от времето на вашето бебе.

Запазване на стволови клетки:

Кръвта в пъпната връв на бебето е много богата на стволови клетки. Тези клетки са градивните елементи на органната тъкан, кръвта и имунната система. Някои родители запазват тези клетки и ги съхраняват (в частно образование срещу заплащане) в случай, че детето или друг член на семейството им се нуждае от лечебните им свойства. Проучванията са установили, че те са много ефективни при лечението на повече от 70 заболявания, включително ювенилен диабет, рак, сърдечни заболявания и мозъчно увреждане. Стволовите клетки се използват широко, но има значителни доказателства, че използването на клетки от кръвта на сестра или друг близък е по-ефективно от използването на клетки от несвързан донор или костен мозък от роднини. Кръвта от пъпната връв може да бъде скъпа за съхранение. Някои жени избират да дарят кръвта си на кръвни банки. Дарената кръв се съхранява и се използва за лечение на пациенти, които най-много се нуждаят от нея. Говорете с Вашия лекар, ако искате да направите това. Субирането на стволови клетки от пъпната връв на бебето ви е лесна и без болка и може да има животоспасяващи ползи за вашите деца.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

211 ден от бременността

Previous article

213 ден от бременността

Next article