183 ден от бременността

Вие сте в  26 седмица и 1 ден. Бебето ви днес:

Навиващата се пъпна връв е много ясно видима в едно ехографско озображение. Пъпната връв расте с растежа на вашето бебе и ще бъде приблизително същата като бебето на този етап от бременността: около 34,6 см). Когато се установите за дрямка, може да бъде разочароващо, ако бебето ви започне да се упражнява, но приемете това като знак, че всичко с него е наред. Може би сте забелязали, че вашето бебе е по-активно в някои моменти, отколкото при други, често, когато се опитвате да се отпуснете или да спите! Това е вероятно да бъде така, защото когато сте заети или разсеяни, сте по-малко наясно с вашето бебе, което се движи, защото не му обръщате много внимание, както в други моменти. В момента, в който спрете и седнете да си вдигнете краката или да си легнете, ще бъде времето, когато бебето ви започва да прави салтата си.

Не забравяйте, че новородените бебета все още в матката прекарват много време в сън, така че ще има периоди, когато няма да чувствате бебето си много активен – добре за него е да не се движи през цялото време. Всяко бебе има различен цикъл на събуждане и сън и няма правила за това кога бебето трябва да рита и кога трябва да е неподвижно.

 

Ако сте запознати с модела на движенията на вашето бебе и сте загрижени, че не сте усетили, че то да се движи, опитайте се да легнете настрани и да се отпуснете или да слушате музика, за да видите дали вашето бебе реагира. Ако обаче сте загрижени, тогава се обадете на вашия лекар. Той може да поиска да дойдете да ви прегледа и да слуша за сърдечния ритъм на бебето.

Някои жени преброяват ритниците на бебето си, като използват графиката, отбелязвайки, когато почувстват, че бебето се движи. Ритъмните диаграми не се използват често сега, освен ако не се препоръчва от лекар, защото  се смята, че те може да предизвикат ненужно безпокойство. Бебетата имат индивидуален модел на движения.

Попитайте майките::

Никога не сте се грижили за бебе и дори не знаете как да сложите пам