Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 27 седмица и 2 дни. Бебето ви днес: Бебето ви може да изглежда щастливо днес. Бебетата се усмихват и правят гримаси, бръчкат челата си и си избутат езичета. Много от тези поведения стават все по-очевидни сега, тъй като 3D ултразвукът е предоставил уникална възможност за тяхното проучване.

Вашето бебе вече е разработило цикъл на сън и будуване, много подобен на този, който ще има в дните и седмиците след раждането. Прозяванията на вашето бебе, до този момент се случват само от време на време като едно събитие, но сега те стават все по-повтарящи се, като няколко прозявки следват една след друга. Рефлексите за преглъщане на вашето бебе са разработени на 25 седмици, но все пак трябва да бъдат много по-добре координирани.

Дихателните движения на бебето са жизненоважни за нормалното развитие на белодробната тъкан. Вашето бебе не диша амниотична течност в белите дробове.          Те са пълни с течност, произвеждана от самата белодробна тъкан, и тъй като се практикуват дихателни движения, малки количества се изхвърлят. С всеки дъх диафрагмата натиска надолу, а гръдната стена се движи, докато ларинкса се отпуска, което позволява на течността да избяга. Само малка част (0,5 процента) от течността в белия дроб се изплюва при всеки дъх. Това се сравнява с пета (20 процента) от въздуха в белите дробове, движещи се в и излиза с всяко движение на дишането.

 

Бебето ви диша от няколко седмици, но досега моделът е бил малко случаен. Сега, дишането на бебето става по-ритмично.

Фокусирай се върху храненето:

Изгаряне на калории

По време на бременност тялото ви ще съхранява мазнините предимно в бедрата, дупето и корема- за да се гарантира, че ще има достатъчно енергия за бебето ви да расте. Обикновено тялото разчита на глюкоза за енергия, но в средата и късната бременност, хормонални и метаболитни промени улесняват използването на мазнини като източник на енергия. Ако се упражнявате редовно без добавяне на калории, може да се намали количеството на съхранените мазнини. Освен това, правенето на сърдечно-съдови и носещи упражнения редовно има тенденция да увеличи вашата метаболитна скорост леко; затова дори и когато не тренирате, тялото ви ще изгори повече калории.

Важно е да тренирате редовно по време на бременност, но трябва да сте сигурни, че приемате достатъчно калории, за да отговорите на изискванията на вашето нарастващо бебе и тялото си. Една проста насока е, че през третото тримесечие трябва да приемате допълнително 200 калории на ден, с допълнителни 150 калории в дните, които тренирате.

Време е да помислите за:

Пренатални грижи

С напредването на бременността ще имате консултация на всеки две седмици. При всяка една среща ще се измерва кръвното Ви налягане и урината Ви ще бъде изследвана за протеин. Лекарят също така ще провери размера на вашето бебе, като измерва височината на матката ви, и ще следи всякакви притеснения и ще ви предложи съвети.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!