104 ден от бременността

Вие сте в 14 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Вашето бебе започва да поглъща по-редовно амниотичната течност: тя навлиза в стомаха му. Малкият пикочен мехур се вижда като структура пълна с черна течност в долния таз. Невронната тръба, в основата на гръбначния мозък на бебето, се е развила в най-ранните седмици, сега гръбначният мозък е напълно оформен. Под средата на лумбалния слой нервите, напускащи гръбначния мозък, са удължени, така че те все още излизат между най-ниските прешлени.

До края на тази седмица вашето бебе е в състояние да използва мазнините си като източник на енергия. Въпреки това най -важен източник на енергия е глюкозата, идваща през плацентата от кръвта на майката. Свободните мастни киселини в кръвообращението лесно преминават през плацентата на вашето бебе и се използват за органен растеж, формиране на клетъчни стени, образуване на миелинови обвивки около нервите, за да ги изолират, и за много други функции.

Холестеролът не се доставя само на плода чрез плацентата, но и се формира в собственото тяло на бебето. Поради тази причина нивото на холестерола ви има малко отношение към вашето бебе, което трябва да бъде високо, за да може то да произвежда мазнини, особено през първите няколко месеца на бременността.

Попитайте лекар

Кога детето ви ще започне да си смуче палеца?

Ултразвуковите сканирания показват неродени бебета, които си смучат палците от 12-14 гестационни седмици от бременността. Въпреки това, това е вероятно да бъде рефлекс на този етап, тъй като мозъкът няма никакъв съзнателен контрол върху движението, докато плодът не е много по-развит по-късно по време на бременността. Някои изследвания предполагат, че ако плодът показва предпочитание за смучене, например, десния палец, тогава той ще предпочете да лежи с главата си, обърната надясно след раждането. Същото проучване предполага, че това предпочитание може да се използва за предсказване на това дали ще използва основно дясната или лявата ръка, когато дететто порасн