Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 14 седмица и 6 дни. Бебето ви днес:

Вашето бебе започва да поглъща по-редовно амниотичната течност: тя навлиза в стомаха му. Малкият пикочен мехур се вижда като структура пълна с черна течност в долния таз. Невронната тръба, в основата на гръбначния мозък на бебето, се е развила в най-ранните седмици, сега гръбначният мозък е напълно оформен. Под средата на лумбалния слой нервите, напускащи гръбначния мозък, са удължени, така че те все още излизат между най-ниските прешлени.

До края на тази седмица вашето бебе е в състояние да използва мазнините си като източник на енергия. Въпреки това най -важен източник на енергия е глюкозата, идваща през плацентата от кръвта на майката. Свободните мастни киселини в кръвообращението лесно преминават през плацентата на вашето бебе и се използват за органен растеж, формиране на клетъчни стени, образуване на миелинови обвивки около нервите, за да ги изолират, и за много други функции.

Холестеролът не се доставя само на плода чрез плацентата, но и се формира в собственото тяло на бебето. Поради тази причина нивото на холестерола ви има малко отношение към вашето бебе, което трябва да бъде високо, за да може то да произвежда мазнини, особено през първите няколко месеца на бременността.

Попитайте лекар

Кога детето ви ще започне да си смуче палеца?

Ултразвуковите сканирания показват неродени бебета, които си смучат палците от 12-14 гестационни седмици от бременността. Въпреки това, това е вероятно да бъде рефлекс на този етап, тъй като мозъкът няма никакъв съзнателен контрол върху движението, докато плодът не е много по-развит по-късно по време на бременността. Някои изследвания предполагат, че ако плодът показва предпочитание за смучене, например, десния палец, тогава той ще предпочете да лежи с главата си, обърната надясно след раждането. Същото проучване предполага, че това предпочитание може да се използва за предсказване на това дали ще използва основно дясната или лявата ръка, когато дететто порасне.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

103 ден от бременността

Previous article

105 ден от бременността

Next article