Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте точно в  15 седмица. Бебето ви днес:

Един 3D изглед днес показва, че мостът на носа е плитък и очите все още доминират на лицето. Челюстта е удължена и брадичката се държи далеч от гърдите. Ръцете са с изпънати пръсти и са в обща позиция близо до лицето.

Струва си да намерите удобни позиции за спане още от сега, те ще ви улеснят по време на бременността. Коремът ви ще се разраства с всеки изминал ден и като резултат може да ви е все по-трудно да се чувстват удобно, когато сте легнали, особено през нощта. Трябва да избягвате да спите по гръб през втората половина на бременността, така че започнете да практикувате някои нови позиции от сега. Това е така, защото теглото на матката ви ще натисне основните вени, които връщат кръвта в сърцето ви, което може да доведе до замаяност, ниско кръвно налягане и евентуално намаляване на притока на кръв към матката. В идеалния случай легнете от лявата страна, въпреки че вие или вашето бебе няма да пострадате ако лежите на дясната си страна. Подобряването на притока на кръв към плацентата помага на бъбреците да елиминират течности и отпадъчни продукти. Не се притеснявайте, ако се събудите и откриете, че лежите на гърба си.

Фокусирай се върху бебето ви

Моментите, в които можете да се съсредоточите тихо върху вашето бебе, са ценни възможности за свързване и чудесен начин да се отпуснете. Може да опитате да визуализирате вашето бебе, което плува в амниотичната течност.

Опитайте  позата “пеперуда” с, при която стъпалата на краката са опрени заедно. Поставете ръцете си върху корема и масажирайте бебето си с различни движения. Мислете за вашето бебе и поемайте дълбоко въздух с всеки дъх.

Попитайте лекар

Докторът ви е страхотен, но винаги бърза. Как да го накарате да отговори на въпросите ви?

Това е често срещан проблем. Лекарите често са много заети, с много жени, чиито бременности трябва да следят. В резултат на това много лекари позволяват само определено време за всяка среща – понякога достатъчно само, за да мине през основната физическа проверка. Важно е обаче въпросите ви да бъдат разгледани и да е от полза да си ги запишете, за да си спомните това, което искате да зададете. Ако вашият лекар не разполага с време да обсъди проблемите по време на срещата ви, помолете го да уреди да разговаря с вас в удобно за двамата време. Това може да е под формата на телефонно обаждане или друга среща в кабинета му. Или може да ви насочи към други източници на информация като например книги, уеб сайтове или други. Това е важна част от пренаталната ви грижа, която да ви накара да се чувствате комфортно  и  да имате възможност да обсъждате всички въпроси, които ви вълнуват.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!