107 ден от бременността

Вие сте в 15 седмица  и 2 дни. Бебето ви днес:

Върховете на пръстите са видни и пръстите все още са доста къси. Всеки пръст е отделен и се движи независимо от останалите. Най-удобната позиция за ръката е с разпънати  палец и пръсти, отколкото навити в юмрук. Едва ли ще усетите неговото движение, но бебето ви става все по-активно в матката ви.

Вече бебето ви може да е активно за до пет минути. През следващите няколко седмици може да започнете да усещате леки движения, особено ако това не е първата ви бременност (виж 17 седмици и 1 ден). Ще бъдете наясно само с движенията, които причиняват досег на вашето бебе с вътрешната мускулна стена на матката.

Самата плацента може да действа като възглавница, която абсорбира въздействието на всички, освен най-силните движения на бебето. Поради тази причина жените с предна плацента  често усещат движенията на много по-късен етап от тези със задна такава.

Мозъкът на бебето ви продължава да се развива. Нервните клетки, които ще образуват външната сива материя, започват да се развиват централно в мозъка и трябва да се преместят навън до крайната си позиция. Този процес се извършва от 8 до 16  гестационни седмици. Процесът на миграция не е завършен до 25 седмици и електрическата активност не може да бъде открита до 29 седмици. Дори и след тази точка, сивата материя продължава да зрее и да организира невронните връзки в мозъка по време на бременността. Тялото на бебето ви сега е по-дълго от главата й за първи път.

Попитайте лекар

Може ли използването на солариуми и хидромасажни вани да увредят нероденото ви бебе?

Солариумът ви излага на ултравиолетова светлина, която може да ви попречи да усвоявате фолиева киселина, от която бебето се нуждае за развитието си. Също така, е съобщено, че повишаване на температурата на майката, което може да се случи на солариум, в хидромасажна вана или сауна, може да се увеличи температурата на плода. Температура над 39 ° C се свързва с гръбначни малформации при развиващите се бебета, и ако по