Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте  20 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Кожата е по-малко прозрачна сега, тъй като вашето бебе започва да трупа резерви от  мазнини, които след раждането ще му помогнат с контрола на температурата и  и ще му осигурят енергиен резервоар.

Вашето развиващо се бебе става все по-отзивчиво и осъзнато с всеки изминал ден, тъй като неговата нервна система започва да работи по-ефективно. До този етап вашето бебе може да използва сетивата си и да разпознае усещанията за светлината, налягането, болката и температурата. Звукът се смята за първото усещане за развитие, въпреки че вкусовите рецептори на езика са узрели на около 10 седмици. Нервите, носещи усещанията за болка, температура и светлина в тялото на вашето бебе достигнат гръбначния му мозък и след това пътуват до хипоталамуса, който се намира в центъра на мозъка. Това изпраща сигнали към друга част от мозъка на бебето, така че стимулите да могат да бъдат разпознати и да предизвикват емоционален отговор. Много, но не всички от тези нерви изискват изолация около тях, за да се провеждат сигнали ефективно. Известни като миелини, те не се развиват много по-късно, след 29 седмици в гръбначния стълб и 37 седмици в мозъка.

Болезнените стимули водят до рефлексно действие (като например да дръпнете ръката си от горещ обект). Рефлексите не трябва да включват мозъка и за да бъдат тези усещания  признати на съзнателно ниво, а не като прост рефлекс, нервите трябва да свържат хипоталамуса към сивия материя в мозъка. Смята се, че тези връзки функционират след 26 седмици от бременността.

Носене на еластични чорапи за бременни

Вероятно не можете да си представите  да носите чорапи за бременни, но те имат своите ползи. Те работят чрез насърчаване на кръвообращението и се препоръчат, за да се предотвратят проблеми, свързани с вените, особено ако страдате от разширени вени. Те също така помагат за облекчаване на болки в краката, лек оток в краката и глезените, както и задържане на течности. Те могат да бъдат особено полезни, ако работата ви определя, че трябва да сте на крака за дълги периоди от време. За щастие, като елемент в модата – чорапите са представени от много марки . Има разнообразие: някои са високи до бедрото или коляното, а други покриват целия крак.. Ще намерите по-леки чорапи за летните дрехи, когато горещото време може да доведе до по-нататъшно подуване.

Попитайте една майка:

Това е второто ви бебе – има ли смисъл да ходите на пренатални часове отново?

Жените, които са минали през второ или последващо раждане – ще ви кажат, че е най-добре да посетите пак пренатални часове. Имате например  три години разстояние между бременносите си и определено ще имате полза да се направи един опреснителен курс.  Дори може да установите, че някои от съветите и приомите са се променили през това време. Партньорът ви също може да го намери за полезно.

 

Друга  причина да отида и да се срещнете с някои бременни майки е, че винаги е полезно да споделите опита с други и, както при първата ви бременност, вероятно ще намерите някои страхотни приятели.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!