Прегледана и обновена на 29-10-2020

Вие сте в 22 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Изключително фините косъмчета, наречени лануго, покриват цялата повърхност на кожата на вашето бебе. Те постоянно се изхвърлят и заменят, но по време на последните няколко седмици на бременността, ще бъдат заменени с по-дебели, постоянни косми. Лануго клетките помагат за изолиране на кожата на плода.

Понякога замаяността е често срещана при бременност, а не знак, че нещо не е наред. Тъй като тялото ви работи усилено, за да подхранва вашето бебе, от време на време може да се почувствате замаяни. Нормално е да се чувствате замаян, когато се изправите внезапно; това е така, защото въпреки че кръвоснабдяването ви се е увеличило по време на бременността, ставайки бързо кръвта се втурва в краката Ви. Това намалява притока на кръв към мозъка, което ви кара да се чувствате замаяни. Замаяността може да бъде симптом на анемия. Въпреки че при бременност произвеждате повече червени кръвни клетки, вашият обем на кръвта също се увеличава. Това означава, че пропорционално има по-малко червени кръвни клетки и кръвната Ви картина ще падне. Може също така да имате недостиг на желязо , ако това е така, ще Ви бъдат предписани добавки. В допълнение към замаяността, симптомите на анемия включват умора и недостиг на въздух. Ниските нива на кръвната захар  могат да причинят и замаяност и да бъдат предотвратени чрез редовното хранене.

Ако се чувствате замаяни, въпреки че е вероятно да се дължи на физиологичните промени по време на бременността, информирайте Вашия лекар, за да може да ви прегледа и да назначи всички съответни кръвни тестове. Ако се чувствате замаяни, когато сте навън, или ако имате нужда от място в автобус или влак, винаги кажете на някой -по-голямата част от хората ще бъдат разбрани.

Попитайте някоя  майка:

Не се чувствате добре, но трябва ли да се насилвате да излизате навън?

Много бременни сигурно са имали това чувство! Когато сте бременна, е нормално да се чувствате  понякога твърде уморени, за да общувате. Струва си обаче да се опитате да се възползвате максимално от свободното си време преди да пристигне бебето. Може да не се чувствате добре като излизате навън, но след като го направите, вероятно ще се радвате, че сте положили усилие и ще ти помогнете да поддържате  приятелствата си.

 

Избрайте внимателно дейностите си, избирайки за подходящо време ранна вечер или уикенда, събирайте се заедно  с приятели и  ходете на кафе, а не в барове. Също така се уговаряйте с приятели за обяд и вечеря у дома , но помолете всички да донесат по янкакво ястие, за да не готвите. Ако сте прекалено уморени да излезете – вземете телефона и общувайте с него. Ако не можете да се изправите пред тълпи, виждайте приятелите си в домашна среда. Бъдете селективни и приоритизирайте  хората, които наистина са важни за вас, вместо да се опитвате да се впишете с  всеки един.

Всъщност

Не всички бременни жени спазват добрата здравна линия. Здравословните хранителни съобщения изобилстват, така че бременните жени са добре информирани, особено за богати на калций храни, необходими за здрави кости, наред с други неща. Скорошно проучване установява, че бременните жени, които рядко пият мляко раждат по-малки бебета от тези, които са изпили препоръчаните една-две чаши на ден.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...