Прегледана и обновена на 28-10-2020

Вие сте във втора гестационна седмица и четири дни или това е 18 ден от бременността.

Какво се случва вътре във вас?

В матката ви има ембрион в 16-клетъчна фаза, когато се е променил от зигота в морула. Той е в процеса на разделяне на куха топка от клетки – бластоцист, която в крайна сметка ще се имплантира в лигавицата на матката. Значителни промени се случват ежедневно в рамките на матката и само в рамките на 72 часа от сега, оплодената яйцеклетка ще се имплантира.

ембрион които се разделя се на 16 клетки

Около четири дни след оплождането течността започва да събира в морулита (виж 17 ден от бременността). Това създава отделен външен слой клетка, която капсулира вътрешна маса от клетки. Вътрешният слой ще се превърне в ембрион, а външният слой в плацента (34 ден от бременността). Цялата структура сега се състои от около 58 клетки и се нарича “бластоцист”. Бластоцистът прекарва няколко дни в кухината на матката преди имплантирането. Морулата е имала непробиваема външна повърхност, докато е пътувала, но това изчезва, докато бластоцистът се подготвя за имплантиране.

Защо хората се интересуват от това дали са заченали?

Определено е добре да разберете, че щом кажете на хората, че се опитвате да имате бебе, те необикновено се интересуват от процеса. Трудно е, особено в седмицата, когато чакате да разберете дали сте заченали. Най-добрият начин да се справите с любопитството е да отговорите, като кажете, че ще уведомите хората, ако има новини. Ако се борите да зачетете, да кажете на хората, че имате трудности, трябва да им помогнете да не питат.

Фокусирайте се върху здравето си

Ако имате затруднения за зачеването или просто искате да подобрите шансовете си, помислете за използване на допълваща терапия. Винаги информирайте практикуващия си лекар, че може да сте бременна.

Рефлексология

Рефлексологията действа чрез манипулиране на точките на натиск в краката за подобряване на енергийния поток към определени части на тялото. Няма много категорични доказателства, че рефлексологията помага за зачеването, това в момента не е подкрепено от научни изследвания. Въпреки това, тя може да помогне за облекчаване на стреса, което може да бъде фактор при двойки, които имат проблеми със зачеването.

Акупунктурата

Акупунктурата работи по принципа, че проблеми като безплодие са причинени от блокиране на енергийния поток на организма или “Чи”. Чрез поставяне на малки игли в енергийните точки, които са свързани с репродуктивните органи, потокът се възстановява. През 2008 г., след преглед на седем проучвания на повече от 1,300 жени с лечение на плодовитост, изследователите заключават, че акупунктурата, проведена по време на трансфер на ембриона увеличава шансовете за бременност. Не е толкова ясно дали акупунктурата може да подобри плодовитостта при двойки, които не са подложени на лечение, но се смята, че за подобряване на мъжката плодовитост чрез подобряване на здравето на сперматозоидите и намаляване на стреса, е фактор, който може да попречи на намалените шансове за зачеване.

Това беше 18 ден от бременността остават ви 262 дни до датата на термина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

17 ден от бременността

Previous article

19 ден от бременността

Next article