Прегледана и обновена на 04-11-2020

Вие сте в 5 седмица и четири дни или това 39 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Ембрионът вече има 22 двойки градивни елементи на опорно-двигателния апарат, които са по протежение на гърба. Това е решаващ момент за вашето развиващо се бебе, когато се формира невралната тръба, която ще се превърне в мозъка и гръбначния мозък. През тази седмица бебето ви започва да расте бързо и ще стане много по-разпознаваемо като бебе през следващите пет седмици. Има три вида клетки, всеки от които е ангажиран с отделна функция. Първите ще формират кожата и нервната система, вторите формират кръвоносните съдове, мускулите и костите, а третата образува цялата храносмилателна система. На този етап, това са клетките, отговорни за гръбначния стълб и нервната система, които са ангажирани с много работа. Променяйки формата от плосък диск, ембрионът започва да се свива. Краищата на канала, който вече частично се е образувал по гърба, постепенно започват да се срещат, затваряйки се, за да образуват тръба, която ще се превърне в мозъка и гръбначния мозък. Трябва да се внимава да се получи адекватен прием на фолиева киселина в ранна бременност и е от съществено значение, за да се гарантира, че невралната тръба се затваря напълно, без пропуски.

Помислете за

Развълнувана сте да забременеете, но трябва ли да кажете на хората?

  • Повечето родители решават да чакат да споделят своите вълнуващи новини до седмица 12, когато рискът от спонтанен аборт пада. Вие може да решите, че искате да се доверите на семейството и близките приятели.
  • Повечето жени все още не казват на своите работодатели, освен ако тежкото сутрешно гадене  не пречи на способността им да поддържат работните си задължения. Повечето чакат до след първия триместър или когато започне да им личи . Ако искате да имате време за пренатални срещи преди това, ще трябва да обясните защо.
  • По същия начин, ако работата ви включва риск за здравето и безопасността – например вдигане на тежки предмети или работа с химикали, трябва да информирате работодателя си рано, за да може ролята Ви да бъде адаптирана към състоянието ви. Също така е разумно да кажете на шефа си добрата новина преди офис клюки да ви застигнат и да излезе, че криете. Полезна статия за вас е: Кога да кажа, че съм бременна?

Фокус върху татковците

Първата ви реакция, когато разберете, че партньорката ви е бременна, може да бъде неистово желание да разкаже на света за това. В края на краищата, може да сте развълнувани или нервни и може да искате да се доверите на хора, на които можете да се доверите. Помислете два пъти преди да разкажете на много хора и не го правете, без да говорите с партньорката си. Разбира се, на вашата партньорка може да й бъде много трудно да скрие някои аспекти на бременността като сутрешното гадене. Най-важното е, че и двамата сте съгласни, че е най-подходящият момент да кажете на другите.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?