Прегледана и обновена на 10-11-2020

Какво е Ембрион?

Терминът ,,ембрион” буквално се превежда като ,,растящ вътре”. Ембрионът е зародишът в своят начален момент на развитие. След процесът, в който сперматозоидът успява да оплоди зрялата яйцеклетка, се получава т.нар зигота. След това започва един изключително бърз и интензивен процес на клетъчно делене и се образува ембрионът. При човешките същества ембрионът е индивидът, който се развива в следващите осем седмици след оплождането. Периодът е ембрионален именно в рамките на него се сформират голяма част от основните системи в тялото. Периодът е от изключително значение за по–нататъшното развитие на зародиша. Неправилно е да се бъркат термините ембрион с фетус, защото има съществена разлика между тях. Фетусът представлява вече оформен плод с формирани органи и завършена ортогенеза. Феталният период е последващ на ембрионалния и започва от деветата гестационна седмица след оплождането.

ембрион

Развитие на ембриона

Какви са фазите на развитие на ембриона в рамките на ембрионалния период до 9 седмица след оплождането?
Сега ще се опитаме да ви представим най–накратко как се развива плода в неговия начален ембрионален период от момента на неговото зачеване:

1 гестационна седмица

Това реално е вашият последен менструален цикъл, но бременността започва да се отброява точно от първия ден на последната ви менструация.

2 гестационна седмица

Овулацията се случва около 14 ден от началото на менструалния цикъл. Яйчникът отделя зряла яйцеклетка, която чака да бъде оплодена или да бъде изхвърлена от тялото чрез следващия менструалнен цикъл.

3 гестационна седмица

Оплождането се случва веднага след овулацията. Ако вашата яйцеклетка бъде оплодена от проникнал в нея сперматозоид – в рамките на 12 до 24 часа по–късно започва една много интензивна поредица от все по–сложни биологични процеси, които водят до формиране на новия човешки живот, ако всичко върви добре. През следващите няколко дни оплодената яйцеклетка ще започне да се разделя на няколко клетки, като в това време ще пътува през маточните тръби, за да навлезе в матката ви и да се загнезди дълбоко в нейната лигавица. Вижте 1, 2, 3 седмица от бременността.

4 гестационна седмица

Имплантация на яйцеклетката – Сега вече множеството клетки са се е сгушили в хранително богатата лигавицата на матката и е една микроскопична топка от стотици бързо умножаващи се клетки, които ще се развият в едно оформено бебе. Тази топка, наречен бластоцист вече започнала да произвежда хормон на бременността – ЧХГ, който указва на вашите яйчниците, че трябва да спрат да освобождават яйцеклетки. Вижте 4 седмица от бременността.

5 гестационна седмица

Вашата топка от клетки вече официално е сформиран ембрион. Вие сега се намирате на около четири гестационни седмици от началото на последния ви менструален период. Това е времето именно, в което, ако си направите тест –  ще  получите положителен резултат за налична бременност. Ембрионът в това време продължава много интензивно да се развива. Вашето бебе е с размерите на маково семе. Вижте 5 седмица от бременността.

6 гестационна седмица

Вашето бебе през тази седмица прилича повече на попова лъжичка, отколкото на човек, но се разраства изключително бързо. Кръвоносната система започва да формира през тази седмица, а малкото сърце ще започне да бие самостоятелно. Вашето бебе вече е с размерите на сусамово семе. Вижте 6 седмица от бременността.

7 гестационна седмица

През тази гестационна седмица започват да се оформят носа, устата и ушите на вашето бебе, а също и червата и мозъка започват да се развиват интензивно. Бебето ви е с размерите на лещено зърно. Вижте 7 седмица от бременността.

8 гестационна седмица

Вашето бебе зародиш е удвоило своите  размери в сравнения с миналата седмица, то все още има опашка, която скоро ще изчезнат. Появяват се малките ръцете и крака, които изглеждат повече като гребла, отколкото като развити ръце и крака. Вашето бебе е с размерите на боровинково зърно. Вижте 8 седмица от бременността.

9 гестационна седмица

Вашето бебе е започнало да се движи наоколо, въпреки че все още няма да можете да чувствате неговите движения. Нервните клетки се клонират и формират примитивни невронни пътеки. Дихателните тръби сега продължават да се развиват от гърлото на ембриона към дробовете му. Вашето бебе сега е с размерите на бобово зърно. Вижте 9 седмица от бременността.

От ембрион преминава във фетус или плод

След девета седмица ембриона преминава в плод и около 10 гестационна седмица от бременността или така казано след ембрионалния период настъпва феталния. Ембриона вече се нарича плод или фетус, защото започва да функционират някои функции в него и започва все повече да прилича на малко човече – момче или момиче. През следващите около 30 гестационни седмици плода продължава да се развива много интензивно до момента на неговото раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Пролетна Умора

Previous article

Еклампсия

Next article