Бременност

Ембрион

Обновена: 09-09-2017

Какво е Ембрион?
Терминът ,,ембрион” буквално се превежда като ,,растящ вътре”. Ембрионът е зародишът в своят начален момент на развитие. След процесът, в който сперматозоидът успява да оплоди зрялата яйцеклетка, се получава т.нар зигота. След това започва един изключително бърз и интензивен процес на клетъчно делене и се образува ембрионът. При човешките същества ембрионът е индивидът, който се развива в следващите осем седмици след оплождането. Периодът е ембрионален именно в рамките на него се сформират голяма част от основните системи в тялото. Периодът е от изключително значение за по–нататъшното развитие на зародиша. Неправилно е да се бъркат термините ембрион с фетус, защото има съществена разлика между тях. Фетусът представлява вече оформен плод с формирани органи и завършена ортогенеза. Феталният период е последващ на ембрионалния и започва от деветата гестационна седмица след оплождането.

ембрион Какви са фазите на развитие на ембриона в рамките на ембрионалния период до осма седмица след оплождането?
Сега ще се опитаме да ви представим най–накратко как се развива плода в неговия начален ембрионален период от момента на неговото зачеване:
1 седмица: Овулация – Яйчникът отделя зряла яйцеклетка, която чака да бъде оплодена или да бъде изхвърлена от тялото чрез менструалния цикъл.
2 седмица: Оплождане – Ако вашата яйцеклетка бъде оплодена от проникнал в нея сперматозоид – в рамките на 12 до 24 часа по–късно започва една много интензивна поредица от все по–сложни биологични процеси, които водят до формиране на новия човешки живот, ако всичко върви добре. През следващите няколко дни оплодената яйцеклетка ще започне да се разделя на няколко клетки, като в това време ще пътува през маточните тръби, за да навлезе в матката ви и да се загнезди дълбоко в нейната лигавица.
3 седмица: Имплантация – Сега вече множеството клетки са се е сгушили в хранително богатата лигавицата на матката и е една микроскопична топка от стотици бързо умножаващи се клетки, които ще се развият в едно оформено бебе. Тази топка, наречен бластоцист вече започнала да произвежда хормон на бременността – ЧХГ, който указва на вашите яйчниците, че трябва да спрат да освобождават яйцеклетки.
4 седмица: Вашата топка от клетки вече официално е сформиран ембрион. Вие сега се намирате на около четири гестационни седмици от началото на последния ви менструален период. Това е времето именно, в което, ако си направите тест –  ще  получите положителен резултат за налична бременност. Ембрионът в това време продължава много интензивно да се развива. Вашето бебе е с размерите на маково семе.
5 седмица: Вашето бебе през тази седмица прилича повече на попова лъжичка, отколкото на човек, но се разраства изключително бързо. Кръвоносната система започва да формира през тази седмица, а малкото сърце ще започне да бие самостоятелно. Вашето бебе вече е с размерите на сусамово семе.
6 седмица: През тази гестационна седмица започват да се оформят носа, устата и ушите на вашето бебе, а също и червата и мозъка започват да се развиват интензивно. Бебето ви е с размерите на лещено зърно.
7 седмица: Вашето бебе зародиш е удвоило своите  размери в сравнения с миналата седмица, то все още има опашка, която скоро ще изчезнат. Появяват се малките ръцете и крака, които изглеждат повече като гребла, отколкото като развити ръце и крака. Вашето бебе е с размерите на боровинково зърно.
8 седмица: Вашето бебе е започнало да се движи наоколо, въпреки че все още няма да можете да чувствате неговите движения. Нервните клетки се клонират и формират примитивни невронни пътеки. Дихателните тръби сега продължават да се развиват от гърлото на ембриона към дробовете му. Вашето бебе сега е с размерите на бобово зърно.

След ембрионалния период настъпва феталния и плода продължава да се развива много интензивно през следващите около тридесет гестационни седмици до момента на неговото раждане.

Пролетна Умора

Предишна публикация

Comments

Comments are closed.