Зачеването

Зачеването – от овулацията, сперматозоида, яйцеклетката до ембриона!

Реално в повечето случаи двойките, които са разбрали, че очакват бебе – няма да знаят точно в кой ден жената е забременяла. Вашият лекар ще определи деня на зачеване схематично като счете за начало на бременността първия ден на последния ви менструален период. Това е около две седмици след като се очаква да се е случила вашата овулация. Какъв е пътят на зачеването на бебето?

Овулация

Всеки месец вътре в един от вашите яйчници започват да растат и да зреят група от яйца в малки, изпълнени с течност мехурчета, наречени фоликули. В крайна сметка едно от яйцата узрява първо и успява да спука фоликула и да се освободи, което реално е моментът на вашата овулация. Това обикновено се случва около две седмици преди да настъпи следващия ви менструален цикъл. След като яйцето излезе от фоликула, фоликула се трансформира в нещо, наречено жълто тяло. Жълтото тяло отделя хормон, който помага на лигавицата на вашата матка в подготовката да поеме оплоденото яйцето. След като яйцето е освободено, то започва да се движи в маточните тръби (фалопиеви тръби). Той остава там за около 24 часа, където чака един сперматозоид да го оплоди. Всичко това се случва, средно около две седмици след последния ви менструален период. Ако няма сперматозоид, който да оплоди яйцеклетката, тя преминава през матката и се разпада. Хормоналните нива се връщат към нормалните си стойности. Тялото ви хвърля удебелената лигавица от матката и така започва всъщност вашата менструация. Прочетете цялата статия Овулация.

Сперматозоид

Ако един сперматозоид успее да направи своя път в маточната тръба и проникне в чакащата го яйцеклетка, той успява да оплоди яйцето. Яйцето се променя така, че няма как други сперматозоиди да проникнат също в него. В мига на оплождането се определят всички гени, както и пола на вашето бебе. Ако сперматозоидите са с Y хромозома – бебето ще бъде момче, а ако има Х хромозома – то ще бъде момиче (Момче или Момиче). Вижте подробна статия за Сперматозоид.

зачеването

Яйцеклетка

Оплодената вече яйцеклетка остава в маточните тръби за около 3 до 4 дни. Но в рамките на 24 часа от оплождането – тя  започва много бързо да се дели на много клетки. В същото време тя запазва способността си да се дели и в същото време се движи бавно през фалопиевите тръби към матката. Нейната следваща задача е да се прикачи към лигавицата на матката. Това се нарича имплантация. Някои жени наблюдават зацапване или леко кървене за 1 или 2 дни около времето на имплантация. Лигавицата на матката става удебелена и шийката на матката бива запечатана с плътна защитна тапа от слуз. Тя ще остане на мястото си, докато бебето е готов да се роди и ще го пази от всякакви инфекции. Хормоните на бременността, известни като hCG се откриват в кръвта на жената от момента на имплантация. Това е хормон, които се засича от тестовете за бременност. Обикновено отнема 3 до 4 седмици от първия ден на последния ви период, за да достигнат нивата на hCG достатъчно високи нива, за да бъдат засечени  от тестовете. Научете всичко за вашата Яйцеклетка.

Ембрион

След имплантацията – част от клетките на закрепената яйцеклетка се превръщат в плацента, а друга част в ембрион. Можете да чуете за първи път сърдечните тонове на вашето бебе около пет седмици след това. През следващите 9 месеца ембрионът ще претърпи интензивно бързо развитие, за да може след раждането да прегърнете вашето прекрасно малко бебе. Прочетете още за Ембрион.

Надяваме се да сме предоставили лесно разбираема информация за зачеването – от овулацията, сперматозоида, яйцеклетката до ембриона.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация