Прегледана и обновена на 31-03-2018

Повечето майки си задават въпроса: Как да разбера дали бебето е нахранено?
Най–добрият начин да се разберете, че вашето бебе се е нахранило –  е да го оставяте то само да определя темпото. Ако бебето ви е гладно, му давайте мляко толкова дълго, колкото то иска да пие. Ако детето започне да губи интерес, можете да го изправите да се оригне и след това опитайте да продължите храненето отново. Може да бъде объркващо, опитвайки се да изработите точна схема на количеството мляко, което трябва да пие бебето ви всеки ден – особено, ако то е на кърма на поискване. Няма еднозначен отговор. Това зависи от възрастта на бебето, теглото му, дали го храните само с кърма, дали е само на адаптирано мляко или е на смесено хранене. Нека вашето бебе да бъде водача в случая.

как да разбера дали бебето е нахранено

Ако не сте сигурни дали бебето е гладно, следете за знаци. Ако детето иска храна, то може да започне да обръща главата си с отворена уста към гърдите ви. То също може да прави някои смукателни движения и да поднася ръце към устата си. Бебето също може да плаче, когато наистина е гладно. Ако бебето ви подава някой от тези знаци, то вероятно иска да бъде нахранено, независимо от това, което показва часовника. Можете също така да проверите дали вашето бебе поема достатъчно мляко, било то кърма или адаптирано мляко чрез измерване. Вашето бебе ще иска около 150–200мл мляко на килограм от теглото си за едно денонощие, докато то е само на мляко. Така че ако бебето тежи 3 кг, то ще изпива по около 450 до 600мл мляко за 24–часов период. Но, все па трябва да отбележим, че всяко дете е с индивидуални потребности и всичко зависи от него. Друг лесен начин да разберете дали вашето бебе пие достатъчно мляко е да следите колко са мокри пелените му. В първите няколко дни то може да мокри само няколко пелени. Но след това ще започне да подмокря най–малко шест пелени с ясно до бледо жълта урина. Всички по–малко от това ще означава, че бебето не пие достатъчно мляко, което може да го направи  дехидратирано. На всяка консултация – вашето бебе ще бъде преглеждано и претегляно от неговия педиатър. Ако бебето ви наддава по норма по отношение на теглото си, това е друг сигурен знак, че то се храни здравословно и достатъчно.

Как ще се променя храненето на бебето спрямо неговото израстване?
Колко мляко е нужно, за да се засити бебето зависи не само от теглото му, но и на неговата възраст. Тук ще се опитаме да ви опишем грубо ръководство по месеци, за да ви помогнем в чуденето дали вашето дете се засища и е нахранено:
По време на първите няколко седмици от живота си се опитайте да давате на бебето си между 60мл и 70 мл на всяко хранене – с няколко хранения вие ще изградите представа за количеството, което го засища – то може да изпива повече или по–малко от посоченото. Ако кърмите, опитайте да изцедите гърдите си и да висите какво количество произвеждат за определен интервал – три часа например и така също ще можете да се ориентирате. Ако сте противник на цеденето, купете си хубав бебешки кантар и претегляйте бебето преди и след всяко хранене от гърда и така пак ще си изясните количеството, но този метод за повечето хора си е чиста степен на параноя, че бебето не е нахранено.
От около втората седмица до два месеца то вероятно ще иска между 75 и 105мл на всяко хранене. Той ще консумира навсякъде между 450 мл и 735 мл за денонощие. Когато бебето ви е на възраст между 2 и 6 месеца, то може да пие между 105 и 210 мл на хранене. След като бебето ви достигне 6 месеца, то ще поема от 210 мл до 240 мл на хранене. Неговата общ прием може да бъде около 900 мл на денонощие. Когато започнете да давате на бебето и друга храна – дневният прием на кърма или адаптирано мляко вероятно постепенно ще намалее до около 600 мл на ден. Въпреки това всички бебета са различни. Опитайте се да не се притеснявайте, ако то не иска да поема посочените по–горе количества мляко. След достигане на едногодишна възраст, то може би ще изпива доста по–малко кърма и ще използва гърдите ви предимно за успокоение, а децата, които са на адаптирано мляко и не са проявили някакви алергии, дори може да започнат да пият кисело мляко вместо адаптираното.

Имайте предвид, че това са само груби насоки и вашето бебе ще ви покаже, ако то се засища от по–малко или по–голямо количество мляко. Ако не сте сигурни, че то се засища, консултирайте се с педиатъра ви.

Кога трябва да заместите млякото с твърди храни?
Световната педиатрична асоциации препоръчва въвеждането на храни, различни от мляко да стане след навършване на 6 месечна възраст на бебето. Има и други схеми на захранване, където то започва от 4 месец, така че вие ще решите как да процедирате. Докато се въведат всички групи твърди храни – то няма все още да яде достатъчно голямо разнообразие от храни, за да си набави всички хранителни вещества, от които то се нуждае. Така че е важно да давате мляко на бебето поне до годинка, много изследвания показват, че детския организъм има нужда от специализирано адаптирано мляко или кърма до навършване на 3 години.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Противозачатъчни Хапчета

Previous article

Зачеването

Next article