Как да Разбера Дали Съм Бременна

В следващите редове ще отговорим на ваш въпрос, а именно Как да Разбера Дали Съм Бременна?!
Вие се чудите дали може да сте бременна и също така как да разберете дали това е така? Ако нямате тест за бременност, а и преди да пристъпите към по съществени и сигурни мерки за да разберете дали сте бременна, може да се позабавлявате с един домашен тест за бременност със сода, за който има доста изписано в Българското Интернет пространство. Повече за този метод може да намерите в Домашен Тест за Бременност!
Много хора ще ви кажат, че единствения и най–бърз начин да разберете, че сте бременна е като си направите един бърз тест за бременност от аптеката, но това не е точно така. Разбира се тестовете за бременност са верни, но както всеки производител е написал на опаковката точността е 99%. Следващият начин да разберете дали сте бременна е като си направите кръвен тест за бременност, който е с по–висока точност от обикновения уринен тест за бременност. И разбира се най–точния начин да разберете дали сте бременна е като отидете на гинекологичен преглед и вашият гинеколог не ви каже, Честито вие сте бременна!

как да разбера дали съм бременна

Все пак обаче има различни видове ранни симптоми на бременност, които могат да ви насочат. Всеки организъм е с различен биологичен часовник и при всяка жена е различно. Не всяка жена има същите симптоми дори при две отделни нейни бременности. Също така ранните симптоми на бременността често са идентични с това какво се случва точно преди цикъл и по време на менструалните дни и те не винаги се разпознават. Така че фактът, че забелязвате някои от тези признаци при вас, не означава непременно, че сте забременели. Единственият и сигурен начин да разберете дали сте бременна е с кръвен тест за бременност и преглед при гинеколог.

В следващите редове ще ви опишем някои ранни симптоми при бременност, който може да ви насочат към мисълта че сте бременна и да разберете, че това е така. Начини за разбиране дали съм бременна:

Болезнени спазми и кървене
Няколко дни след зачеването, оплодената яйцеклетка се прикрепя към стената на матката. Това вгнездяване може да доведе до един от най–ранните признаци на бременността – зацапване, понякога и спазми. Това се нарича имплантирано кървене. То се среща някъде от шест до 12 дни след оплождането. Спазмите наподобяват менструалните болки, така че някои жени погрешка възприемат кървенето като начало на менструацията им. Кървенето и спазмите обаче са незначителни. Освен кървенето, една жена може да забележи и бял млечен секрет от вагината. Това е свързано с удебеляването на стените на вагината, което започва почти веднага след зачеването. Увеличаване на растежа на клетките на лигавицата на влагалището причинява течението. Този секрет, който може да продължи през цялата бременност, обикновено е безвреден и не изисква лечение. Но ако то има лоша миризма и усещане за парене и сърбеж, уведомете вашия лекар, така че той да провери дали имате гъбична или бактериална инфекция.

Промени на гърдите
Промените на гърдите ви са друг много ранен признак на бременност. Хормоналните нива в организма на една бременна жена бързо се променят веднага след зачеването. Поради промените, гърдите могат да станат подути, възпалени или сковавани една или две седмици по–късно. Или те могат да се усещат по–тежки или болезнени на допир. Зоната около зърната, наречена ареола може да потъмнее.

Умора
Трябва да сте наясно, че чувството за много силна умора е нещо нормално при бременност, особено в първите гестационни седмици. Една жена може да започне да се усеща необикновено уморена веднага след като измине една седмица от зачеването. Защо? Това често е свързано с високото ниво на хормона, наречен прогестерон, въпреки че има и други неща – като по–ниските нива на кръвната захар, ниско кръвно налягане и тласък в производството на кръв, които може да допринесат. Ако умората е свързана с бременността, е важно да си почивате достатъчно. Консумирането на храни, които са богати на протеини и желязо може да помогне да компенсирате умората.

Гадене (сутрешно гадене)
Сутрешното гадене е известен и доста чест симптом на бременността. Но не всяка бременна жена го получава. Не може да се каже к точност каква е точната причина на сутрешното гадене, но вероятно хормоните на бременността допринасят за този симптом. Гаденето по време на бременността може да настъпи по всяко време на денонощието, но най–често през нощта. Също така някои жени пожелават или не могат да устоят на различни привлекателни храни, когато са бременни. Това също е свързано с хормонални промени. Възможно е гаденето, апетита и желанието за определени храни да продължи през цялата бременност. За щастие симптомите намаляват за много жени около 13 или 14–та гестационна седмица на бременността. Междувременно не забравяйте да ядете здравословна храна, така че вие и вашето развиващото се бебе да получавате основните хранителни вещества. Посъветвайте се с вашия лекар за една здравословна хранителна диета.

Пропуснат цикъл
Най–очевидният ранен симптом на бременността – и този, който подтиква повечето жени да направят бърз уринен тест за бременност, е пропуснатия цикъл. Но не всички пропуснати или забавено периоди са причинени от бременността. Също така жените могат да изпитват някакво кървене по време на бременността. Ако сте бременна, попитайте вашия лекар какво трябва да предприемете при кървене. Например кога е нормално кървенето и кога е знак за спешни случаи?
Има причини, освен бременност, за липсва на един цикъл. Те може да бъдат от това, че сте придобили или загубили твърде много тегло. Хормоналните проблеми, умората и стреса са другите възможности. Някои жени имат липса на цикъл, когато спрат да приемат противозачатъчни хапчета.

Бременността води до промени в хормоналния баланс. И това може да предизвика и други симптоми. Други ранни симптоми на бременността с които може да определите дали сте бременна са:
– Често уриниране. За много жени то започва около 6 и 8 седмица след зачеването. Въпреки че това често уриниране може да бъде провокирано от инфекция на пикочните пътища, диабет или прекомерното използване на диуретици, ако сте бременна, това най–вероятно се дължи на хормоналните нива.
– Запек. По време на бременността се повишават нивата на хормона прогестерон и това може да доведе до запек. Прогестерон предизвиква храната да преминава по–бавно през червата. За улеснение на проблема, пийте много вода, правете упражнения и яжте изобилно храни, богати на фибри.
– Промени в настроението. Те са често срещани, особено по време на първия триместър на бременността. Те също са свързани с промените в хормоните.
– Главоболие и болки в гърба. Много бременни жени съобщават често за леко главоболие, а други изпитват хронична болка в гърба.
– Замаяност и припадъци. Те могат да бъдат свързани с промяната на налягането на кръвоносните съдове и намаляването на нивата на кръвната захар.

Всяка бременна жена може да има всички изложени симптоми тук, или може да изпита само 1 или 2 от тях. Ако някой от тези симптоми станат досадни, говорете с вашия лекар за тях, така че да направите план, за да ги намалите до минимум.

Дано сме помогнали и сме ви отговорили на въпроса „Как да разбера дали съм бременна“ – Лека Бременност от екипът на Bremennost.bg!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.7 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация

Знаете ли, че...

Изследвания показват, че около 75% от майките кърмят своето бебе. Около 2% от тези 3/4 майки съобщават в преучвания, че кърмят до 24-месечна възраст.