Поликистоза на Яйчниците

Какво е поликистоза на яйчниците?
Поликистоза на яйчниците или синдромът на поликистозни яйчници, е състояние, при което нивата на половите хормони естроген и прогестерон при жената са дисбалансирани. Това води до растеж на яйчникови кисти (доброкачествени образования по яйчниците). Поликистоза на яйчниците може да предизвика проблеми при жените, свързани с менструалния им цикъл, плодородието, сърдечната функция и външния вид.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво причинява поликистоза на яйчниците?
Въпреки че точната причина за поликистозата на яйчниците е неизвестна, лекарите смятат, че хормоналният дисбаланс и генетиката играят решаваща роля. По–вероятно е жените да развият поликистоза, ако майка им или сестра им също имат този проблем. Свръхпроизводството на хормона андроген може да бъде друг фактор, допринасящ за появата на поликистоза на яйчниците. Андрогенът е мъжки полов хормон, които органите на жените също произвеждат. Жените със поликистоза често произвеждат по–високи от нормалните нива на андроген. Това може да повлияе на развитието и освобождаването на яйцата по време на овулация.

поликистоза на яйчниците

Какви са симптомите на поликистоза на яйчниците?
Симптомите на поликистозата обикновено започват скоро след започването да менструацията. Видът и тежестта на симптомите варират от човек на човек. Най–честата характеристика на поликистоза на яйчниците е нередовният менструален цикъл.
Понеже поликистоза на яйчниците е белязана от намаляване на женските полови хормони, това състояние може да предизвика у жените развитие на някои мъжки характеристики като например:
– излишните косми по лицето, гърдите, стомаха, палците и пръстите
– намаляване на размера на гърдите
– по–дълбок и плътен глас
– потъмняване на коса

Други симптоми включват:
– акне
– наддаване на тегло
– болка в таза
– безпокойство или депресия
безплодие

Много жени със поликистоза на яйчниците имат други здравословни проблеми като диабет, хипертония и висок холестерол. Те са свързани с увеличаването на теглото, типично при пациенти с поликистоза.

Как се диагностицира поликистозата на яйчниците?
За да се постави диагнозата поликистоза на яйчниците, вашият лекар ще разучи вашата медицинска история и симптоми и ще извърши изследвания, за да изключи други възможни заболявания. Вашият лекар ще извърши физически преглед на таза, за да търси признаци на поликистоза като подути яйчници. Обикновено се правят и кръвни тестове за измерване на нивата на хормоните, както и се назначават изследвания на функцията на щитовидната жлеза, тестове за нивата на глюкозата на гладно и такива за измерване на нивата на кръвната захар и холестерола. Вагиналният ултразвук позволява на вашия гинеколог да получи в реално време изображения на вашите репродуктивни органи и да определи дали имате поликистозни яйчници.

Как се лекува поликистоза на яйчниците?
Поликистоза на яйчниците не се лекува напълно. Лечението се фокусира върху контролиране на появилите се симптоми и управление на състоянието за предотвратяване на усложнения. Лечението варират от жена до жена, в зависимост от специфични симптоми. Здравословната хранителна диета и редовните физически активности са препоръчителни за всички жени със диагноза поликистоза на яйчниците, особено за тези, които са с повишено тегло за техните години и височина. Това може да помогне да се регулира менструалния цикъл и по–ниските нива на кръвната захар. На жените, които не искат да забременеят, може да бъдат предписани противозачатъчни хапчета. Това може да помогне и за лечението и регулирането на менструалния цикъл и за по–ниските нива на мъжките хормони, като тестостерон. Ако една жена с поликистоза страда от безплодие, може да се приложат лекарства за подпомагане на овулацията. Антиандрогените лекарства са тези, които намаляват нивата на мъжките хормони. Те може да помогнат да се спре свръх растежа на косата и намаляване на акнето. Лекарствата за диабет може да се предпишат за по–ниски на глюкоза в кръвта и за намаляване на нивото на тестостерона. При някои жени с поликистоза на яйчниците може да се препоръча хирургическа намеса. При процедурата лекарят пробиви яйчниците с тънка игла, която носи електрически ток, за да унищожи част от яйчника. Това е краткосрочно решение, което може да насърчи овулацията и да намали нивата на мъжките хормони.

Какви са потенциалните усложнения от поликистоза на яйчниците?
Жените със поликистоза на яйчниците имат по–висок риск от развитие на:
– хипертония
– висок холестерол
– тревожност и депресия
сънна апнея
– рак на ендометриума
– сърдечен удар
диабет
– рак на гърдата

Ако сте бременна, вашият лекар може би ще ви насочи към лекар, който специализира в високорискови бременности. Жените със поликистоза на яйчниците имат по–висок процент риск от аборт, гестационен диабет и преждевременно раждане. При тях може да се наложи допълнително наблюдение по време на 9–те месеца бременност.

Колкото по–рано е диагностицирана и лекувана появилата се поликистоза на яйчниците, толкова по–нисък е рискът от развитие на усложнения. Избягването на тютюневи изделия и редовните упражнения може да намалят риска от някои от горепосочените съпътстващи заболявания. Говорете с вашия лекар какво означава поликистоза на яйчниците за цялостното ви здраве и как да се предотвратят сериозните усложнения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).