Здраве

Възпаление на Яйчниците

Обновена: 07-02-2019

Възпаление на яйчниците може да се получи почти незабелязано, което води след себе си до постоянен дискомфорт и може да доведе до безплодие. Ето защо всички жени, особено тези в плодородна възраст трябва да се подлагат на прегледи при специалист гинеколог, най–малко веднъж на всеки 6 месеца т.е минимум два пъти годишно.

Причини за Възпаление на Яйчниците
Възпаление на яйчниците рядко е самостоятелно, често то е съчетано с възпаление на маточните тръби. Заболяването обикновено се причинява от инфекция в комбинация с нарушение на защитните сили на организма. Най–често срещаните бактерии или патогенни са стафилококи, стрептококи, ешерихия коли и туберкулоза. Фактори, които допринасят за разпространението на инфекцията са различните причини за спада на имунитета на организма: хипотермия, стрес, нередовна менструация и др. Често срещани са възпаления при скоро омъжени жени заради прекомерно правене на любов. Най–често самото възпаление на яйчниците е съчетание от микроб, настинка, прекомерна умора, не добрата хигиена. През последните години, възпаленията на яйчниците стават все по–често срещан проблем, заради използване на различни антибиотици, както и под влияние на различни фактори: хипотермия, стрес, физически упражнения, и др.

Симптоми на Възпаление на яйчници
Симптомите на болестта зависят от причинителя обикновено бактерията причинител и общото здравно състояние на организма на самия човек. Първият и най–очевиден симптом е болка, малко наляво или надясно от матката. В острата фаза пациентите страдат от силни болки при лек натиск в корема и сакрума (най–вече при ходене, езда или бягане), също така температурата може да се повиши, и да се появи сърцебиене. Менструални функция обикновено не е нарушена, но понякога може да изчезне, или обратно, да бъде в изобилие. Налице е известно закъснение в изпражненията и газовете, възпаление на яйчниците е съчетано и с болезнено уриниране. Ако инфекцията не излиза извън рамките на яйчниците не може да пострада целия организъм. При липса на адекватно лечение на остро възпаление на яйчниците след 1–2 седмици може да премине в хронична форма. Понякога самия процес възпаления на яйчниците не се установява преждевременно, а когато се установи той вече станал хроничен.

Лечение на Възпаление на яйчниците
Лечението зависи от стадия на заболяването и патогенната инфекция. Остри процеси се третират след лабораторен анализ и чувствителността към антибиотици на самото заболяване. Самото лечение на хронично възпаление на яйчниците е доста по–сложно. След щателно изследване и диагнозата, понякога се изписват противовъзпалителни антибиотици, възстановително лечение, възстановяване на нарушени функции на половите органи и вторичните срещани заболявания на нервната, ендокринната и други системи.

Превенция на Възпаление на яйчниците
Голямо значение е спазването на сексуалната хигиена: инфекции, болести, предавани по полов път, като почти всички могат да причинят възпаление на яйчниците.

Извънматочна Бременност

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Здраве

синдром на гилен баре

Синдром на Гилен Баре

Какво е синдром на Гилен Баре Синдромът на Гилен-Баре е доста сериозно, но за щастие рядко автоимунно ...
Здраве
витамин б12

Витамин Б12

Знаете ли дали имате необходимото количество витамин Б12 в организма си? Чрез едно кръвно изследване, може да ...
Здраве
болезнено уриниране

Болезнено уриниране

Определени състояния, засягащи пикочния мехур или близките органи около него, може да причинят болезнено уриниране. Лекарите назовават ...
Здраве