Колики

Колики или известни още като детски колики са състояние при което здраво новородено бебе плаче или показва симптоми на стрес, като често това се случва за дълги периоди без никаква видима причина. Състоянието обикновено се проявява като болки в коремната област при новородени бебета в рамките на първия месец от живота им и често изчезва внезапно около 3 до 4 месец, но може да продължи и до 1 година. Изследвания доказват че бебетата които кърмят майчино мляко имат по–малко колики от други хранени с адаптирани млека. Коликите често се засилват вечер след хранене, особено при бебета които не се оригват лесно след храна. Лекарското определение за колики е условия при които здраво бебе показва периоди на неспокойство или плач в продължение на повече от 3 часа на ден, от 3 дни в седмицата в продължение на повече от 3 седмици. Лекари смятат че определението на Морис Весел, които първи описва какво е колика – плач които продължава по–малко от три часа на ден, е твърде тясно.

Симптоми на Коликиколики при новородено бебе и колики симптоми

 • Коликите могат да започнат в рамките на две до 4 седмици след раждането и може да продължи до три месеца.
 • Бебето плаче силно, често в продължение на два до три часа и не може да се утеши.
 • Бебето отдръпва краката на горе, свива юмруци и изглежда че има болки в стомаха
 • Бебето плаче приблизително по едно и също време и обикновено веднъж или два пъти дневно.
 • Не забравяйте, че коликите може да не са единствената причина за дискомфорт на бебето. Ако имате съмнения, обърнете се към Вашия личен лекар.

Ефект върху семейството от колики и бебешки плач на новородено
Плач на дете може да има неприятен ефект върху стабилността на семейството. Плачът и умората, които обикновено го съпровождат, могат да нанесат огромни емоционални напрежения, които да причинят на родителите да чувстват безпокойство, стрес, негодувание и ниско самочувствие. Коликите и постоянния плач на бебето може да предизвика неудобство и сериозни проблеми като: стрес, неуспех при кърменето, синдром на разтърсеното или дундурканото бебе (известен като травма на главата, която е водеща причина за смъртните случай на малтретирани деца), след родилна депресия (засяга около 15% от новите майки и много татковци), излишни посещения в спешното отделени или при вашия лекар, плачът и изтощението също могат да допринесат за внезапна детска смърт и задушаване.

Причини за Колики
Коликите произлизат от болки в корема, причинени от чревни спазми, прехранване или газове. В действителност думата колики произлиза от старогръцката дума за черва. Днес е установено че има множество причини за колики като: газ в стомаха, поради не добро оригване след хранене, газове в червата, мускулни спазми или бактерии. Едно изследване доказва, че друга причина за коликите може да е от непоносимост към лактоза. Около 90% от бебетата с колики нямат сериозни гастроинтестинални проблеми. Някои от докладите свързват коликите с промени в бактериален баланс в червата на новородено бебе. Те предполагат, лечение на бебешкия плач с дневни дози от пробиотици, или така наречените добри бактерии (Лактобацилус Ацидофилус и др.). Някои казват, че бебетата плачат, защото те усещат безпокойство на майка си, но това наистина е много малко вероятно.
Други причини за колики: Недоносените бебета с недоразвити черва имат повече колики. В 90% от случаите, колики са свързани с храната на бебето. Въпреки това, в 10% от случаите, колики се появяват от дискомфорт на стомаха, от хранителни алергии и това изисква промяна на диетата на едно кърмене майка или превключване на бебето да хипоалергенна формула.

Храната влияе ли на Коликите?
Някои лекари смятат, че чрез кърмене на новородено бебе и майката яде храна която може да причини газове, това  може да предизвика колики или да стане по–лошо.
Ето примерни храни и напитки които довеждат след себе си повече газове:

 • портокалов сок
 • зеленчуци, особено лук и зеле
 • плодове, като ябълки и сливи
 • пикантни храни
 • продукти, съдържащи кофеин, като например шоколад, кафе и чай

Експериментирате и да намерете това, което прави коликите на вашето дете. Най–добре е да се оставят два дни между всяка промяна на всяка диета, така че да знаете от какво точно вашето новородено бебе се чувстват по–добре или по–лошо.

Как да помогнем на новородено бебе с колики – лечение

 • Много деца се успокояват, ако ги полюлеете в люлка, стол или в скута си.
 • Някои бебета се чувстват по–добре, ако ги разхождане в слинг за бебе по корем
 • Някои новородени бебета се чувстват страхотно увити в одеяло.
 • Един нежен масаж в кръг на коремчето може да помогне. Важно е масажът в кръг да става от ляво на дясно, за да облекчи бебето.
 • Някои родители смятат че возенето в кола ги успокоява или пък да му се пуска музика.
 • Също от полза ще е бебето да се храни по бавно, може да му давате по малък биберон, ако го храните от шише или оригва по–често. Ако мислите че вашето адаптирано мляко причинява колики, може да смените марката и да опитате с друга.

При продължителни колики при новородено бебе се консултирайте с вашият лекар

Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Baby_colic
http://americanpregnancy.org/first-year-of-life/colic/

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.