Колики при Бебета

Какво представляват така неприятните за колики при бебета
Терминът колики се отнася за здрави, добре нахранени бебета, които след това плачат. Обикновено така наречените колики при бебета са придружени от около 3 часа плач на ден, повече от 3 дни в седмицата и за повече от 3 седмици. Всеки родител трябва да знае, че бебета които са имали колики, не се различават по нощи от тези които не са имали колики.

Кога започват коликите?
Коликите обикновено се появяват по едно и също време всеки ден, започват около 2 до 4 седмици след раждането и обикновено изчезват до 3–4 месечна възраст, макар че при някои бебета продължават до 6 месеца. Когато имат колики, бебетата имат и повече газове и това е нормално. Причината за появата на колики при бебетата не е известна или по скоро има много различни мнения. Според голям брой педиатри се касае за стадий от развитието на нервната система. Едно от всеки пет бебета има колики, като първите деца и момченцата са засегнати по–често от следващите деца и момиченцата.

колики при бебета

Какво причинява коликите?
Има различни теории, какво причинява колики при бебета и ги принуждава да плачат, някои от тях са:
– проблем с млечните протеини или лактозата
– прекомерно отделяне на стомашни киселини
– газове в стомаха, поради невъзмозността някои бебета да се оригнат след всяко хранене
– хормоните, които причиняват болки в корема или нервно настроение
– свръхчувствителност към светлина, шум

Ако сте загрижени за плача на вашето бебе и за да сте сигурни че това са колики, се уверете и изключете всяка медицинска причина за раздразнеността на детето.

На вниманието на родителите: Коликите могат да бъдат голям стрес за родителите, особено ако се появят при първото им дете. Опитните родители знаят за какво се отнася, вашият педиатър също ви разбира. Не се срамувайте да се консултирате с детски лекар за своите тревоги.

Какво да направя ако бебето ми има колики:
Когато имат колики, повечето бебета плачат приблизително по едно и също време и с една и съща продължителност всеки ден. Плачът започва в късния следобед или вечер и продължава по 3–5 часа на ден. Обикновено плачът спира така внезапно, както е започнал, и бебето заспива. Този труден етап от живота на детето отминава, коликите рядко продължават след 4–5 месечна възраст. При поява на колики се консултирайте с вашия педиатър, за да се отхвърли наличието на друго по–сериозно състояние. Попитайте го кои от следните мерки бихте могли да предприемете:

  1. Ако кърмите, посъветвайте се е лекар относно евентуални промени в диетата. Може да се наложи да спрете консумацията на млечни храни, кофеин и образуващи газове храни. Ако коликите са предизвикани от някои от тези храни, преустановяването на консумацията на провокиращия агент би трябвало да доведе до изчезването им.
  2. Ако бебето приема адаптирано мляко, попитайте вашия педиатър какви са възможните алтернативи.
  3. Бебетата понякога се успокояват, когато ги носят в люлката или ги завият плътно в одеяло. Може да ни се налага с часове да увивате бебето в одеяло. Някои педиатри препоръчват поставяне на бебето в люлка.
  4. Предложете биберон – залъгалка на детето. Някои, особено бебетата на естествено хранене, не ги приемат, но им се радват.
  5. Сложете бебето да легне по корем и леко го погладете по гръбчето. Вашият допир му действа успокояващо, а натискът върху коремчето облекчава дискомфорта при колики.
  6. Попейте му или му изтананикайте някоя повтаряща се ритмична мелодия, която ще го разсее от така неприятните колики.
  7. Возенето в кола е един доказан метод за успокояване на плачещи бебета и за пришиване. Една алтернатива е поставяне на бебето в люлката в близост до постоянен ритмичен звук, като например сушилнята за дрехи. (Никога не поставяйте бебето върху сушилнята.) Може да му пуснете някаква успокояваща музика.
  8. Опитайте се да си почивате. Плачът от колики при бебетата може да ви изморят психически. Ако нямате детегледачка, редувайте се с партньора си, за да можете да излезете за малко навън и да се отпуснете.
  9. Позволявайте си да се ядосате, но ако започнете да усещате, че можете да загубите контрол и да нараните бебето, обърнете се към вашия педиатър или към групите за подкрепа на родители.
  10. Никога не разтрисайте бебето – това може да доведе до сериозни мозъчни увреждания.

90% от всички новородени бебета се сблъскват с коликите от 2 седмица до 4 месец след раждането. Не се притеснявайте може би и вашето бебе трябва да мине по този път. Консултирайте се с вашия педиатър, ако вашето бебе плаче често и безутешно без някаква видима причина.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):