Речник

Лактация

Обновена: 10-10-2016

Какво е Лактация?
Лактацията е физиологичен процес на производство на мляко (кърма) при бозайниците и човека. Човешкото мляко се секретира от млечните жлези, които са разположени в рамките на мастната тъкан на гърдата. Хормонът окситоцин се произвежда в организма в отговор на раждането на ново бебе, и той стимулира маточните контракции и започването на процеса на лактация. През първите няколко часа след раждането лактацията се състои в производство на течност, наречена коластра. Коластрата е вещество с особено високо съдържание на хранителни вещества, мазнини, както и антитела, които служат за предпазване на новороденото бебе от различни инфекции. След това количеството на произведеното мляко се контролира основно от хормона пролактин, който се произвежда в отговор на продължителността на времето, което детето прекарва в сукане на гърдите.

лактацияПериодите на Лактация
Лактацията е много крехък процес, който много лесно може да бъде прекъснат, заради редица условия като нервно напрежение, умора, тревожност, стрес, депресивни емоционални състояния. Лактацията има три периода:
1–вия период е Установяване: Продължава в първите три месеца след раждането. Коластрата се замества от кърма, а болезнените усещания от препълнените гърди спират.
2–рия период е Зрялост: Гърдите не се препълват с мляко, настъпва равновесен период на производство на достатъчно количество за бебето, без остатъци.
3–тия период е Инволюция: Настъпва в края на лактационния период, обикновено между 1,5 и 2,5 години. Съставът на млякото в този период е наситен с активни вещества като хормони и антитела. Децата, хранени в етапа на инволюция са с много стабилна имунна система.

Какво е количеството кърма, което се отделя в периода на лактация?
Категоричен отговор на този въпрос няма! Лактацията е строго индивидуален процес, дори не за всяка жена, а за всяка бременност! Тя зависи от много фактори като наследствена обремененост, здравословно състояние на родилката, протичане и вид на раждането следродилна депресия, начин на хранене и спазване на диети след раждането. Малкото количество мляко може да бъде следствие на хормонални заболявания, тежки кръвоизливи при раждането, преждевременно раждане, сърдечна или бъбречна обремененост или сериозни инвазивни оперативни намеси в родилния процес.

Колко време продължава лактацията?
И тук няма как да ви дадем категоричен отговор! Всичко зависи от широк комплекс фактори. При някои жени лактацията може да приключи в рамките на 2 до 3 месеца след раждането, при други може да продължи до 2–3 годишна възраст на детето. Ако жената произвежда кърма но е решила да отбие бебето си, спирането на процеса на лактация настъпва много скоро след това.

Статията “Лактация” я подготвихме поради запитване от наша читателка! Надяваме се да е полезна и на много други наши бъдещи и настоящи читатели. Благодарим ви, Екипът на Bremennost.bg!

Колики при Бебета

Предишна публикация

Хранене на Новородено Бебе

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

ацидоза

Ацидоза

Какво е ацидоза? Ацидоза е повишена киселинност в кръвта и другите телесни тъкани или така казано обща ...
Здраве
глюкоза

Глюкоза

Какво е глюкоза? Глюкозата идва от гръцката дума за “сладък”. Това е разновидност или един вид захар, ...
Речник
триглицериди

Триглицериди

Защо триглицеридите имат толкова  важно значение? Триглицеридите са важна мярка за здравето на сърцето. Ако държите под ...
Речник
пубертет

Пубертет

Какво е Пубертет? Пубертет е термин за онова време от живота на човек, когато тялото му започва ...
Речник