Речник

Лактация

Обновена: 10-10-2016

Какво е Лактация?
Лактацията е физиологичен процес на производство на мляко (кърма) при бозайниците и човека. Човешкото мляко се секретира от млечните жлези, които са разположени в рамките на мастната тъкан на гърдата. Хормонът окситоцин се произвежда в организма в отговор на раждането на ново бебе, и той стимулира маточните контракции и започването на процеса на лактация. През първите няколко часа след раждането лактацията се състои в производство на течност, наречена коластра. Коластрата е вещество с особено високо съдържание на хранителни вещества, мазнини, както и антитела, които служат за предпазване на новороденото бебе от различни инфекции. След това количеството на произведеното мляко се контролира основно от хормона пролактин, който се произвежда в отговор на продължителността на времето, което детето прекарва в сукане на гърдите.

лактация Периодите на Лактация
Лактацията е много крехък процес, който много лесно може да бъде прекъснат, заради редица условия като нервно напрежение, умора, тревожност, стрес, депресивни емоционални състояния. Лактацията има три периода:
1–вия период е Установяване: Продължава в първите три месеца след раждането. Коластрата се замества от кърма, а болезнените усещания от препълнените гърди спират.
2–рия период е Зрялост: Гърдите не се препълват с мляко, настъпва равновесен период на производство на достатъчно количество за бебето, без остатъци.
3–тия период е Инволюция: Настъпва в края на лактационния период, обикновено между 1,5 и 2,5 години. Съставът на млякото в този период е наситен с активни вещества като хормони и антитела. Децата, хранени в етапа на инволюция са с много стабилна имунна система.

Какво е количеството кърма, което се отделя в периода на лактация?
Категоричен отговор на този въпрос няма! Лактацията е строго индивидуален процес, дори не за всяка жена, а за всяка бременност! Тя зависи от много фактори като наследствена обремененост, здравословно състояние на родилката, протичане и вид на раждането следродилна депресия, начин на хранене и спазване на диети след раждането. Малкото количество мляко може да бъде следствие на хормонални заболявания, тежки кръвоизливи при раждането, преждевременно раждане, сърдечна или бъбречна обремененост или сериозни инвазивни оперативни намеси в родилния процес.

Колко време продължава лактацията?
И тук няма как да ви дадем категоричен отговор! Всичко зависи от широк комплекс фактори. При някои жени лактацията може да приключи в рамките на 2 до 3 месеца след раждането, при други може да продължи до 2–3 годишна възраст на детето. Ако жената произвежда кърма но е решила да отбие бебето си, спирането на процеса на лактация настъпва много скоро след това.

Статията „Лактация“ я подготвихме поради запитване от наша читателка! Надяваме се да е полезна и на много други наши бъдещи и настоящи читатели. Благодарим ви, Екипът на Bremennost.bg!

Колики при Бебета

Предишна публикация

Хранене на Новородено Бебе

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

елефантиаза

Елефантиаза

Какво е елефантиаза? Елефантиазата, известен също като лимфна филариаза, е много рядко състояние, което се разпространява от ...
Речник
менорагия

Менорагия

Какво е Менорагия? Менорагия е менструално кървене, което трае повече от 7 дни. Също така с този ...
Речник
еднояйчните близнаци

Еднояйчни близнаци

Общ възприет стереотип за еднояйчните близнаци е, че те са нещо като клонинги. Те действат еднакво, приличат ...
Речник