Млечни Жлези

Знаете ли какво е млечни жлези?
Млечните жлези са наричани може би по-често гърди, но всъщност са сбор от 15-20 млечни жлези, които най-вероятно са вид изменени потни жлези. Големината на млечните жлези е доста разнообразна, обикновено се разполага в областта от второто до четвъртото ребро. Кожата на млечните жлези е много тънка и фина. Под нейната повърхност прозира мрежа от множество малки и тънки вени. В центъра на жлезата се разполага кръгло поле, което се състои от пигментирана кожа, наречена ареола. Ареолата е с големина от 1,5 до 2,5 см. В центъра й се намира мамилата или зърното. В жлезата се разполагат множество млечни каналчета, които се събират в зърното. По време на бременност започва интензивна трансформация в тези каналчета, за да се подготвят гърдите за бъдещата лактация. Жлезистата им тъкан се видоизменя в т.нар алвеоли, които приличат на балончета. Стените на тези алвеоли са покриви с клечки, които в края на бременността и в периода на активното кърмене, отделят течност, наречена майчино мляко. Гърдата е покрита с изолираща съединителна и мастна тъкан, която пази и изолира фините гръдни тъкани и клетки.

млечни жлези

Коя е главната функция на женските млечни жлези?
Днес млечните жлези при жените не са само средство за изхранване на потомството, а са обект на естетическо и сексуално внимание. Процъфтяват все повече естетическите манипулации за корекции на гърдите, така че те да бъдат съвършени визуално. Хубавият вид на гърдите може да подобри самочувствието и дори да помогне на жената да бъде по-устремена и по-сигурна в себе си. Все пак обаче не бива да забравяме, че основната функция на млечните жлези – при бозайниците, които кърмят малките си, е процесът на лактацията. Лактацията е процес на отделяне на майчино мляко от клетките на гърдите след раждането на бебе. Този процес се предизвиква вследствие на увеличената секреция на хормона пролактин от хипофизата, което започва в рамките на 12 до 36 часа след раждането. След това време женските млечни жлези започват да произвеждат пълноценен млечен секрет. До момента на раждането, секрецията на пролактина е стопирана от организма. По време на самото раждане, нивата на хормоните прогестерон и естроген спадат рязко, особено след отлепване на плацентата и това дава рязък тласък на секретирането на прогестерона и на процеса на отделяне на мляко от гърдите.

Именно вследствие на тези хормонални сложни процеси, в края на бременността можете да забележите изключително рязко нарастване на млечните жлези. Те стават тежки, болезнени и обилно кръвоснабдени. След раждането е много важно да стимулирате лактацията, защото в противен случай можете да получите запушване на млечните канали и мастит, което да доведе до доста неприятни последици за вас. Ако получите повишена температура, имате болки и напипвате горещи места и бучки, опитайте масажи под гореща вода, налагане на зелеви листа, прием на лецитин три пъти на ден по една таблетка, изцеждане след всяко кърмене с помпа и слагане на бебето по-често да суче. Ако тези средства не помогнат, потърсете помощ от лекар, за да не се стигне до тежки последици, прием на антибиотици и дори болнично лечение и хирургическа намеса за отпушване на запушеното каналче от вашите млечни жлези. При преустановяване на процеса на кърменето също е добре да се консултирате със специалист, за да се реши дали ще имате нужда от някакви медикаменти за спирането на лактацията или ще успеете да постигнете един плавен процес на постепенно спиране без излишни натоварвания за организма ви.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация