137 ден от бременността

Вие сте в 19 седмица и 4 дни. Бебето ви днес::

Появата на главата на бебето ви все още е доминирана от високо и изразено чело поради бързо нарастващия мозък. Челюстта може да изглежда малка, но с увеличаването на зъбите и разширяването й, тя удължава и променя пропорцията си. Основите вече са положени за зъбите на бебето – както на млечните зъби, така и на постоянните, които ще последват. Зъбните пъпки на вашето бебе, които ще образуват зъбите му, вече са на мястото си в челюстта.

 

Всичките зъби на бебето – и  млечните зъби и основните му постоянни зъби- започват развитието си под венците, докато то се развива в матката ви. Млечните зъби пъпки започват да се развиват в осма гестационна седмица от бременността и до тази седмица се образуват всички пъпки.

Първите млечни зъби, които се втвърдяват като натрупват калция, са централните зъбци, а последните са задните кътници –  около 19 седмица. Короната на всеки млечен зъб не завършва развитието си до след раждането и завършването на корените ще отнеме, докато детето ви не навърши почти три години. Пъпките за постоянните зъби започват да се образуват между 14-та и 20-та гестационна седмица. Те лежат по-дълбоко от тези за млечните зъби и по-близо до вътрешния ръб на челюстта и венците.

Млечните зъби на вашето бебе ще започнат да се промъкват към повърхността на венеца  от около 6 до 8 месеца и ще има пълен комплект млечни зъби до 2-годишна възраст.

Чувство за гъвкавост

Упражненията за стречинг и гъвкавост трябва да бъдат обичайна част от вашата фитнес програма през цялото време, но особено по време на бременност. Гъвкавостта позволява на мускулите да работят по-ефективно, облекчава стягането, помага за предотвратяване на спазмите и води до подобряване на баланса и позата ви. Разтягането също може да ви помогне да се чувстват уверени и спокойни, особено ако упражненията са комбинирани с дълбоко дишане. Гъвкавост може да се поддържа или подобрява по време на бременност чрез извършване на серия от