136 ден от бременността

Вие сте в 19 седмица и 3 дни. Бебето ви днес:

Пръстите на краката все повече ще се размърдат и ще се разтегнат точно толкова, колкото и пръстите на ръцете. Вашето бебе е изключително гъвкаво в този момент и е вероятно да поднесе един или и двата си крака до устата , за да ги изследва с чувствителните си устни.

Може би вече чувствате, че бебето ви рита? То ви уведомява, че определено е там и това е един много прекрасен момент за бременността. По това време, вие вероятно ще почувствате този страхопочитаем първи удар. Докато бебето ви се движи в матката ви още от шестата седмица на бременността, едва на този етап то ще направи движенията си така че определено да ги усещате – въпреки че някои жени изпитват движения от около 15 до 16 седмици. Чувството за движение може да бъде засегнато от множество фактори като телесното ви тегло, позицията на вашето бебе, местоположението на плацентата и  това дали сега е първата ви бременност. Усещането за първото движение, независимо дали е усещане за мехурчета, пеперуди, обръщане на златна рибка или дори силен ритник, е вероятно да бъде емоционално зареждащ момент. В края на краищата, това е първият път, когато вашето бебе общува с вас, въпреки че то не е наясно с това, което прави.

След като усетите как бебето ви се движи, може да искате то да го направи отново – само за да сте сигурни, че не сте си го представили. Можете обаче да не почувствате друго движение за няколко дни. Вашият партньор може да иска да допре ръката си на корема ви, когато бебето ви е най-активно (обикновено когато почивате, така че бебето ви да не се разтърсва и да спи от движенията), за да се опита да долови тези първи ритници. Няма да навреди на бебето да си поиграе с него, така че внимателно натиснете корема си, когато то ритне.

Бански костюми за бременни:

Плуването е фантастично упражнение по време на бременност, но може да се наложи да инвестиратЕ в нови бански костюми, докато гърдите и корема ви растат.

Комфорт и подкрепа: майчинските бански кост