138 ден от бременността

Вие сте в  19 седмица и 5 дни. Бебето ви днес:

Вашето бебе често се опира на плацентата. Това няма ефект върху нея, тъй като повърхността й е защитена от амниотичната торбичка и нейният състав и кръвоток поддържат циркулацията си по всяко време, оставяйки бебето сви свободно да изследва околната среда. С течение на седмиците ще откриете, че ще трябва да си почивате повече и да ограничите времето, през което сте на крак. На този етап може да ви е изморително да сте на крак за дълги периоди от време. Нарастващото тегло на вашето бебе и матка ще доведе до дискомфорт и потенциално до мускулни крампи. Тъй като центърът на тежестта се променя също, може да откриете, че стоите неловко, оказвайки натиск върху сухожилията си, които сами по себе си са смекчени поради хормонални промени. Нещо повече, продължителното изправено положение може да причини кръвта и другите течности да се слеят в краката ви, което може да причини болка и замаяност.

 

Ако е възможно, вземете кратки и чести почивки, така че да можете да поставите краката си нагоре. Ако трябва да стоите за дълги периоди, може да откриете, че почивка на един крак на стол от време на време може да помогне. Уверете се, че обувките ви предлагат добра подкрепа  и обмислете носенето на ортопедични такива. Важно е да не стоите повече от три часа в даден момент, така че ако работата ви включва да стоите уверете се, че са ви дадени адекватни почивки. Когато излизате през деня, планирайте много почивки, за да си вземете дъх.

Попитайте лекар:

Колкото по-голяма ставате, толкова по-трудно става да правите секс. Какво да предприемете?

Тъй като бременността ви продължава, няма да имате избор, освен да опитате нови сексуални пози, които по-лесно ще поберат вашия нарастващ корем. Все още можете да използвате мисионерската позиция, но вашият партньор може да се наложи да държи теглото си върху ръцете си, вместо да лежи върху вас, като така няма да натисне корема ви. Въпреки това, ще откриете, че позиционирането на върха е п