56 ден от бременността

Вие успешно преминахте през 8 гестационна седмица или днес вие сте точно в 56 ден от бременността.

Вашето бебе днес

Действителният размер на вашето бебе в 8 гестационна седмица размерът на вашето бебе е около 15 мм. Главата е непропорционално голяма на този етап. В центъра на този образ могат да се видят основните структури на мозъка: предния мозък е разделен на две и тези две половини ще станат двете мозъчни полукълба на бъдещия индивид.

Вероятно вече се чудите дали носите момче или момиче, но физическите признаци на пол все още не са видими. Въпреки че полът на вашето бебе е определен в момента на оплождането, все още няма как да се установи дали ембрионът е мъжки или женски. На този етап от развитието външните гениталии имат един и същи външен вид. При момичето все още не се образуват матка или тръби вътрешно. Яйчниците в женския ембрион и тестисите в мъжки ембрион са в момента просто хребети на тъкани, без която и да е от характеристиките на репродуктивния орган. Невероятно, сърцето на бебето ви вече се е развило, то има четири камери и бие при около 160 удара в минута. Общата тръба, която напуска сърцето, се е разделила на двата основни кръвоносни съда: аортата носи кислородната кръв на бебето ви в тялото му и белодробната отвежда кръвта в белите дробове. Клапите в сърцето гарантират, че кръвта пътува само по един път и всички големи кръвоносни съдове вече са установени. Очите на бебето ви изглеждат отворени, защото клепачите току-що започват да се появяват и все още не са напълно  функционални. В действителност, те няма да се отворят правилно до 26 гестационна седмица. Пигментът е само в началото на натрупването му в ретината на окото.

Бебето ви е свито на този етап от развитието, с брадичка прикрепена към гърдите му. Главата е доста голяма поради бързото развитие на мозъка, което създава впечатление за надвиснало чело.

Попитайте лекаря

Бременна сте от осем седмици