Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 12 седмица и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и четири дни или това е 81 ден от бременността.

Бебето Ви днес

Плодът може да се види вътре в матката на цветно ултразвуково сканиране. На този етап от развитието, плодът е приблизително 6 см от главата на опашката и тежи около 10 гр.

Сърцето на бебето се развива и около 12 седмица от началото на бременността лекарят може да чуе сърдечния ритъм на вашето бебе посредством монитор. На този етап сърцето на бебето бие приблизително със 140 удара в минута, което е поне два пъти по-бързо от вашето. Сърцето е структурно завършено, но нервите извън него не са зрели все още. Нервите на сърцето влияят на ритъма му, като постепенно забавят скоростта с напредването на бременността. Сърцето е малко и за поддържане на адекватна изходна мощност не е в състояние да увеличи количеството кръв, което изпомпва с всеки ритъм, но вместо това увеличава броя на пътите, с които бие всяка минута.

Коремната кухина е достатъчно голяма, за да държи червата. Докато преди те са били изпъкнали извън тялото на бебето, сега се вписват в коремната кухина.

Фокусиране върху близнаци

Как да нахраните две бебета? Ако сте бременна с близнаци, вероятно сте качили известно тегло до сега, може би около 5 кг. Ранното наддаване на тегло обикновено е нещо добро, особено във вашия случай, тъй като то е жизнено важно за образуването и развитието на органите и системите на вашите бебета. Като груб ориентир, доброто препоръчително наддаване на тегло е:

  • За близнаци общото наддаване на тегло е около 16-20 кг, за предпочитане 11 кг до 24 гестационна седмица с близнаци, след това постепенно увеличение до раждането.
  • За тризнаци общото наддаване на тегло е около 23-27 кг, за предпочитане 16 кг до седмица 24, след това постепенно увеличение до раждането.
  • За четиризнаците общото наддаване на тегло е около 31-36 кг, в идеалния случай 20 кг до 24 гестационна седмица от бременността с близнаци.

Фактите говорят…

Много пушачи вдишват по-дълбоко, когато пушат по-малко и техният прием на вредни токсини се увеличава. Ето как тютюнопушенето влияе на вашето бебе:

  • Въглеродният оксид, никотинът и другите вещества, които вдишвате – преминават от белите дробове в кръвта си и оттам преминават през плацентата.
  • Никотинът прави сърцето на бебето да бие по-бързо, тъй като то се бори за кислород, което може да повлияе на неговия растеж.
  • Тютюнопушенето увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, а излагането на тютюнева употреба прави бебето ви по-вероятно да страда от заболявания като астма и гръдни инфекции след раждането, което може да е достатъчно лошо, за да оправдае престоя в болницата. Вижте още в пушене при бременност.

Има и по-висок риск от синдром на внезапната детска смърт, ако вие или партньорът ви пушите. Партньорът ви също трябва да спре. Ако живеете с пушач, ще вдишвате хиляди токсични канцерогенни химикали, които се отделят във въздуха около вас от горящия край на цигарата и издишания дим. Няколко проучвания потвърждават, че пасивното пушене може да увреди здравето на бебето и да увеличи риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

80 ден от бременността

Previous article

82 ден от бременността

Next article