Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 12 седмица и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и четири дни или това е 81 ден от бременността.

Бебето Ви днес

Плодът може да се види вътре в матката на цветно ултразвуково сканиране. На този етап от развитието, плодът е приблизително 6 см от главата на опашката и тежи около 10 гр.

Сърцето на бебето се развива и около 12 седмица от началото на бременността лекарят може да чуе сърдечния ритъм на вашето бебе посредством монитор. На този етап сърцето на бебето бие приблизително със 140 удара в минута, което е поне два пъти по-бързо от вашето. Сърцето е структурно завършено, но нервите извън него не са зрели все още. Нервите на сърцето влияят на ритъма му, като постепенно забавят скоростта с напредването на бременността. Сърцето е малко и за поддържане на адекватна изходна мощност не е в състояние да увеличи количеството кръв, което изпомпва с всеки ритъм, но вместо това увеличава броя на пътите, с които бие всяка минута.

Коремната кухина е достатъчно голяма, за да държи червата. Докато преди те са били изпъкнали извън тялото на бебето, сега се вписват в коремната кухина.

Фокусиране върху близнаци

Как да нахраните две бебета? Ако сте бременна с близнаци, вероятно сте качили известно тегло до сега, може би около 5 кг. Ранното наддаване на тегло обикновено е нещо добро, особено във вашия случай, тъй като то е жизнено важно за образуването и развитието на органите и системите на вашите бебета. Като груб ориентир, доброто препоръчително наддаване на тегло е:

  • За близнаци общото наддаване на тегло е около 16-20 кг, за предпочитане 11 кг до 24 гестационна седмица с близнаци, след това постепенно увеличение до раждането.
  • За тризнаци общото наддаване на тегло е около 23-27 кг, за предпочитане 16 кг до седмица 24, след това постепенно увеличение до раждането.
  • За четиризнаците общото наддаване на тегло е около 31-36 кг, в идеалния случай 20 кг до 24 гестационна седмица от бременността с близнаци.

Фактите говорят…

Много пушачи вдишват по-дълбоко, когато пушат по-малко и техният прием на вредни токсини се увеличава. Ето как тютюнопушенето влияе на вашето бебе:

  • Въглеродният оксид, никотинът и другите вещества, които вдишвате – преминават от белите дробове в кръвта си и оттам преминават през плацентата.
  • Никотинът прави сърцето на бебето да бие по-бързо, тъй като то се бори за кислород, което може да повлияе на неговия растеж.
  • Тютюнопушенето увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло при раждане, а излагането на тютюнева употреба прави бебето ви по-вероятно да страда от заболявания като астма и гръдни инфекции след раждането, което може да е достатъчно лошо, за да оправдае престоя в болницата. Вижте още в пушене при бременност.

Има и по-висок риск от синдром на внезапната детска смърт, ако вие или партньорът ви пушите. Партньорът ви също трябва да спре. Ако живеете с пушач, ще вдишвате хиляди токсични канцерогенни химикали, които се отделят във въздуха около вас от горящия край на цигарата и издишания дим. Няколко проучвания потвърждават, че пасивното пушене може да увреди здравето на бебето и да увеличи риска от спонтанен аборт и