Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 12 гестационна седмица и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и 6 дни или това е 83 ден на бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето с всеки изминал ден става все по интересно. Костите на предната част на черепа продължават да се разширяват и покриват главата, предпазвайки деликатните мозъчни структури под него. Меката точка между костите на черепа (в центъра му) остава през бременността и в ранна детската възраст. Ако намирате, че сте без дъх, когато стигнете до върха на стълбите, приемете това като нормален страничен ефект от бременността.

До края на първия триместър е нормално да се чувствате, че сте сякаш без дъх. Това е така, защото сърцето и белите дробове се налага да работят много по-усърдно, за да снабдява тялото си с кислород поради всички промени, които се провеждат, за да позволи на бебето да расте.

Количеството на кислород, което трябва по време на бременност, е около 20 процента повече от нормалното; част от това отива в плацентата и бебето, а останалото към другите органи. За да получите това повишено количество кислород вие дишате по-бързо и по-дълбоко, почти хипервентилирате и така се чувствате сякаш имате задух, особено когато правите препоръчителните упражнения при бременност.

Тъй като бременността ви продължава, може да откриете, че този недостиг на въздух или усещане, че не дишате много дълбоко – продължава или се влошава. Докато бебето расте, матката ви ще се разширява нагоре и другите коремни органи ще се пренаредят, за да създадат повече място. Вашите органи и матка се изправят срещу диафрагмата, така че става по-трудно да поемете дълбоко въздух,  за да получите целия кислород, от който се нуждаете, тогава трябва да дишате много по-бързо. Хормонът прогестерон може да повлияе на скоростта, с която дишате.

Ако имате някакви притеснения за задух, не се колебайте да говорите с вашия лекар. Някои от обичайните ви дейности трябва да започнат да се връщат към нормалното си състояние в края на първото тримесечие.

Фокусирайте се върху здравето си

По-добре ли се чувствате?

До края на този триместър, много от ранните симптоми на бременността е вероятно да са преминали. Гаденето може да е започнало да намалява и може да е напълно облекчено, така че да се събуждате сутрин, без да ви се повдига. Загубата на апетит ще се върне и можете да спрете да се притеснявате дали вашето бебе е правилно подхранено, което е често срещано безпокойство за жените, които страдат от сутрешно гадене.

Няма да е нужно да уринирате толкова често, което ще бъде добра новина, ако сте прекарали твърде много време в банята. Това е така, защото матката ви сега се движи нагоре в коремната кухина и следователно поставя по-малко натиск върху пикочния мехур. Умората, която може да сте усетили в тези ранните месеци е вероятно да намалее от сега, и да можете да спите по-дълбоко  и да имате една по-релаксираща бременност.

Попитайте лекаря

От чашка “А” към чашка “Д”. Това увеличение ще продължи ли завинаги?

По-голямата част от жените, които са имали бебета, съобщават за постоянно увеличение на размера на гърдите, но то е малко вероятно да стане до такава голяма степен! Ефектите на естрогена причиняват отлагане на мазнини в гърдите и когато млякото дойде след раждането гърдите ще станат по-големи, но ще се смалят отново, след като спрете кърменето.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

82 ден от бременността

Previous article

84 ден от бременността

Next article