Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 12 гестационна седмица и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и 6 дни или това е 83 ден на бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето с всеки изминал ден става все по интересно. Костите на предната част на черепа продължават да се разширяват и покриват главата, предпазвайки деликатните мозъчни структури под него. Меката точка между костите на черепа (в центъра му) остава през бременността и в ранна детската възраст. Ако намирате, че сте без дъх, когато стигнете до върха на стълбите, приемете това като нормален страничен ефект от бременността.

До края на първия триместър е нормално да се чувствате, че сте сякаш без дъх. Това е така, защото сърцето и белите дробове се налага да работят много по-усърдно, за да снабдява тялото си с кислород поради всички промени, които се провеждат, за да позволи на бебето да расте.

Количеството на кислород, което трябва по време на бременност, е около 20 процента повече от нормалното; част от това отива в плацентата и бебето, а останалото към другите органи. За да получите това повишено количество кислород вие дишате по-бързо и по-дълбоко, почти хипервентилирате и така се чувствате сякаш имате задух, особено когато правите препоръчителните упражнения при бременност.

Тъй като бременността ви продължава, може да откриете, че този недостиг на въздух или усещане, че не дишате много дълбоко – продължава или се влошава. Докато бебето расте, матката ви ще се разширява нагоре и другите коремни органи ще се пренаредят, за да създадат повече място. Вашите органи и матка се изправят срещу диафрагмата, така че става по-трудно да поемете дълбоко въздух,  за да получите целия кислород, от който се нуждаете, тогава трябва да дишате много по-бързо. Хормонът прогестерон може да повлияе на скоростта, с която дишате.

Ако имате някакви притеснения за задух, не се колебайте да говорите с вашия лекар. Някои от обичайните ви дейности трябва да започнат да се връщат към нормалното си състояние в края на първото тримесечие.

Фокусирайте се върху здравето си

По-добре ли се чувствате?

До края на този триместър, много от ранните симптоми на бременността е вероятно да са преминали. Гаденето може да е започнало да намалява и може да е напълно облекчено, така че да се събуждате сутрин, без да ви се повдига. Загубата на апетит ще се върне и можете да спрете да се притеснявате дали вашето бебе е правилно подхранено, което е често срещано безпокойство за жените, които страдат от сутрешно гадене.

Няма да е нужно да уринирате толкова често, което ще бъде добра новина, ако сте прекарали твърде много време в банята. Това е така, защото матката ви сега се движи нагоре в коремната кухина и следователно поставя по-малко натиск върху пикочния мехур. Умората, която може да сте усетили в тези ранните месеци е вероятно да намалее от сега, и да можете да спите по-дълбоко  и да имате една по-релаксираща бременност.

Попитайте лекаря

От чашка “А” към чашка “