83 ден от бременността

Вие сте в 12 гестационна седмица и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и 6 дни или това е 83 ден на бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето с всеки изминал ден става все по интересно. Костите на предната част на черепа продължават да се разширяват и покриват главата, предпазвайки деликатните мозъчни структури под него. Меката точка между костите на черепа (в центъра му) остава през бременността и в ранна детската възраст. Ако намирате, че сте без дъх, когато стигнете до върха на стълбите, приемете това като нормален страничен ефект от бременността.

До края на първия триместър е нормално да се чувствате, че сте сякаш без дъх. Това е така, защото сърцето и белите дробове се налага да работят много по-усърдно, за да снабдява тялото си с кислород поради всички промени, които се провеждат, за да позволи на бебето да расте.

Количеството на кислород, което трябва по време на бременност, е около 20 процента повече от нормалното; част от това отива в плацентата и бебето, а останалото към другите органи. За да получите това повишено количество кислород вие дишате по-бързо и по-дълбоко, почти хипервентилирате и така се чувствате сякаш имате задух, особено когато правите препоръчителните упражнения при бременност.