Прегледана и обновена на 15-11-2020

Вие сте в 12 гестационна седмица и това е последната седмица от вашия първи триместър от бременността. Днес сте точно в 11 гестационна седмица и 5 дни или това е 82 ден от бременността.

Бебето ви днес

Развитието на бебето продължава и днес, като на този етап очите на бебето все още не са достигнали крайното си положение. Окото все още не реагира на светлината и остава добре защитено зад покриващия клепач. След първото ви сканиране тази седмица и знаейки, че рискът от спонтанен аборт е намален значително сега, трябва да означава, че можете да започнете да се отпускате.

Това може да бъде много положителен момент за вас, особено ако сте били тревожни от първия ден на бременността си. Рискът от спонтанен аборт пада с напредването на бременността и до края на тази 12 седмица, е не повече от 1%. Когато влизате във второто тримесечие от бременността, трябва да започнете да се чувствате по-добре (виж 83 дет от бременността), а това, съчетано със знанието, че сте преминали най-рисковано време, може да ви помогне да се отпуснете. Ако сте били съсредоточени да пазите бременността си в тайна, можете също така да се насладите на разказване на новината на другите.

Попитайте диетолог

Имате наистина неистов копнеж към сладки храни. Може ли да се отдадете на това, докато сте бременна?

Макар понякога да ви се искат сладки неща или шоколад, преработените храни обикновено съдържат скрити мазнини и захари и осигуряват малко хранителни вещества, така че е най-добре да се опитате да намерите по-здравословни сладки алтернативи като пресни плодове. Винаги четете етикетите на храните и потърсете алтернативни храни, съдържащи по-малко мазнини и по-малко добавени захари. Както бихте обмислили внимателно как да храните детето си, така трябва да се грижите за себе си по същия начин, докато сте бременна.

Един от най-добрите начини да се запорира копнежът за сладко е да се яде редовно на малки порции. Това помага да стабилизирате нивото на кръвната ви захар и да намалите апетита. Опитайте се да не се храните на не повече от три часа, а ако сте гладни, да имате здравословна закуска между храненията като пилешки сандвич, нискомаслено кисело мляко или плодове, които могат да бъдат пресни, консервирани или сушени като стафиди или кайсии.

Опитайте се да пиете около два литра вода на ден, тъй като усещането за глад често е наистина предизвикано от дехидратация. Пиенето на чаша или две вода може да ви попречи да достигнете буркана с бисквитките или кутията със сладолед.

Фокусирай се върху безопасността

Ултразвукът се използва от години и се смята за безопасен. Децата, които са били изложени на пренатална ултразвук, нямат различия в речта, слуха, зрението или успеваемостта на училище или пък повишен риск от рак. Ултразвукът обаче трябва да се извършва, само когато е необходимо.

Фактите говорят…

Медицинският ултразвук се използва от началото на 60-те години на 20 век. Първото откритие за ехолотиране на които се основава ултразвукът, обаче е още през 1880 г. в Париж. В началото на 20-ти век ултразвукът се използва като терапевтично средство и едва през 40-те години на миналия век изследванията започват да се използват като диагностично средство.

До датата на термина остават  198 дни. Успех от Bremennost.bg

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

81 ден от бременността

Previous article

83 ден от бременността

Next article