Бременност

11 Гестационна Седмица от Бременността

Обновена: 13-03-2016

11 гестационна седмица Добра новина!
През 11 гестационна седмица от бременността си бременната жена се чувства доста по–енергична и гаденето по време на бременност намалява. Вече значително намалява опасността от спонтанен аборт, както и болките в долната част на корема. Този период е идеален за почивка. Ако сте решили да пътувате някъде, сега е момента, защото сутрешното гадене вече е отминало, а краката ви все още не са подути и отекли, което е характерно за късните месеци на бременността. Единадесета гестационна седмица се пада в края на трети месец и първи триместър от бременността Ви.

Ембрион
През гестационна седмица от бременността Вашето бебе има вече оформено лице. Ако е момиче започват се оформят яйчниците и всички детеродни органи. Ако е момче, вече е започнал да се оформя пенисът. Космените фоликули също започват да се развиват и кожата вече не е прозрачна.
Очите и ушите са вече на мястото си, както  и всички зъбни пъпки.
Бебето вече се движи в околоплодните води. И колкото и невероятно да ви се струва започва да реагира на външни дразнения, като мърда с ръчички и крачета.
Вашето бебе вече започва да прилича на човек, а не на амфибия, защото вече си има нокътчета и ципите между пръстите на ръцете и краката изчезват.
Около единадесета гестационна седмица от вашата бременност по цялото тяло на бебето се появява рехав мъх.
Гръдния кош вече е осигурил защита на органите, намиращи се в него, като сърце и бели дробове.
Всички жизнено важни органи са се оформили и продължават своето развитие.

Дължина – около 40 мм.
Тегло – 12–15 грама.

Бъдеща майка
Гладна ли сте?
Това е добър знак около 11 гестационна седмица, който показва, че сутрешното гадене отминава и апетита ви е като за двама. Но въпреки, че носите още един човек в себе си, не прекалявайте и не яжте за двама. Опитайте се да сведете до минимум похапването на нездравословни храни, като мазни банички, пържени картофки, сладки неща.
Около 11 гестационна седмица от бременността започват да намаляват болките в корема, повръщането, главоболието. Все още усещате умора и това състояние ще ви съпровожда, както по време на бременността, така и след раждането. Питате се защо сте толкова уморена? Представете си, че вашето тяло е фабрика с много машини, които трябва да се поддържат, а вие сте единствения служител, който работи в нея и трябва да сте на разположение ден и нощ.

Гинекологични прегледи и изследвания
През 11 гестационна седмица от бременността акушер–гинекологът ще направи преглед с ултра звук. Вече може да чуете и видите сърдечната дейност на бебето си. Ако досега с вашият партньор не сте си правили изследване на кръвна група и резус фактор, сега е момента да се изследвате. Дори и да вие да сте с отрицателен резус фактор, а партньорът ви с положителен и влизате в рискова група, има лек за това положение. Гинекологът ще ви предложи да си сложите ваксина, която предпазва бебето от лошите последствия от това, че вашата кръвна група и тази на съпругът ви не съвпадат. И няма от какво да се притеснявате – ваксината е сигурна и надеждна по време на бременност.

Съвети към бременните жени
Честото уриниране: Виновен е хормонът hCG, който увеличава притока на кръв към тазовата област и бъбреците и ви кара да  пишкате често. Но не се изкушавайте да намалите приема на течности,  защото това ще доведе до дехидратация и на вас и на бебето. Вместо това през 11 гестационна седмица от бременността ограничете още повече кофеиновите напитки, защото те засилват желанието за ходене до тоалетна.
Промени в гърдите: Вашите растящи гърди може да са привлекателни за партньорът ви, но за вас за болезнени и чувствителни. Купете си удобни сутиени и помолете съпругът си да внимава с прегръдките.
Прекалено много слюнка: Отново виновни за това състояние, както и за много други, които тормозят бременната жена са хормоните на бременността. Поддържайте устата си суха и колкото е възможно по–често си мийте зъбите.
Глад за определени храни и напитки: Добрата новина е, че това ще намалее, като влезете в четвърти лунарен месец и едва ли ще се чувствате така както през тази 11 гестационна седмица от бременността. Така, че имайте още малко търпение и не се тъпчете като за двама. Не е здравословно!
Подуване: Как да се чувствате щастлива, като усещате корема си, като надуваема топка. Тук спасението е да се храните с лесно смилаеми храни, да употребявате повече плодове, зеленчуци и течности.

Бъдещият татко
Около 11 гестационна седмица от бременността, е желателно бащата да посети женската консултация, заедно с жена си. За него ще е безкрайно интересно да  види нероденото си дете, неговите движения, туптенето на малкото сърчице.
Бъдете съпричастен с проблемите на партньорката си и говорете много с нея. Защото това е труден момент за всяка бременна жена. Особено, ако Вашата е и по–чувствителна по принцип. Помагайте й за домакинската работа и бъдете нейната опора и през тази така важна 11 гестационна седмица от нейната бременност.

10 Гестационна Седмица от Бременността

Предишна публикация

12 Гестационна Седмица от Бременността

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.