11 Гестационна Седмица от Бременността

За да изчислите и следите вашата бременност по дни използвайте нашия Калкулатор Бременност по Дни

Ако имате многоплодна бременност ще ви е по-полезно да прочетете специализираната статия 11 гестационна седмица от бременността с Близнаци.

Добра новина!
През 11 гестационна седмица от бременността си бременната жена се чувства доста по–енергична и гаденето по време на бременност намалява. Вече значително намалява опасността от спонтанен аборт, както и болките в долната част на корема. Този период е идеален за почивка. Ако сте решили да пътувате някъде, сега е момента, защото сутрешното гадене вече е отминало, а краката ви все още не са подути и отекли, което е характерно за късните месеци на бременността. Единадесета гестационна седмица се пада в края на трети месец и първи триместър от бременността Ви.

11 гестационна седмица
Ембрион

През гестационна седмица от бременността Вашето бебе има вече оформено лице. Ако е момиче започват се оформят яйчниците и всички детеродни органи. Ако е момче, вече е започнал да се оформя пенисът. Космените фоликули също започват да се развиват и кожата вече не е прозрачна.
Очите и ушите са вече на мястото си, както  и всички зъбни пъпки.
Бебето вече се движи в околоплодните води. И колкото и невероятно да ви се струва започва да реагира на външни дразнения, като мърда с ръчички и крачета.
Вашето бебе вече започва да прилича на човек, а не на амфибия, защото вече си има нокътчета и ципите между пръстите на ръцете и краката изчезват.
Около единадесета гестационна седмица от вашата бременност по цялото тяло на бебето се появява рехав мъх.
Гръдния кош вече е осигурил защита на органите, намиращи се в него, като сърце и бели дробове.
Всички жизнено важни органи са се оформили и продължават своето развитие.

Дължина – около 40 мм.
Тегло – 12–15 грама.

Бъдеща майка

Гладна ли сте?
Това е добър знак около 11 гестационна седмица, който показва, че сутрешното гадене отминава и апетита ви е като за двама. Но въпреки, че носите още един човек в себе си, не прекалявайте и не яжте за двама. Опитайте се да сведете до минимум похапването на нездравословни храни, като мазни банички, пържени картофки, сладки неща.
Около 11 гестационна седмица от бременността започват да намаляват болките в корема, повръщането, главоболието. Все още усещате умора и това състояние ще ви съпровожда, както по време на бременността, така и след раждането. Питате се защо сте толкова уморена? Представете си, че вашето тяло е фабрика с много машини, които трябва да се поддържат, а вие сте единствения служител, който работи в нея и трябва да сте на разположение ден и нощ.

Гинекологични прегледи и изследвания

През 11 гестационна седмица от бременността акушер–гинекологът ще направи преглед с ултразвук. Вече може да чуете и видите сърдечната дейност на бебето си. Ако досега с вашият партньор не сте си правили изследване на кръвна група и резус фактор, сега е момента да се изследвате. Дори и да вие да сте с отрицателен резус фактор, а партньорът ви с положителен и влизате в рискова група, има лек за това положение. Гинекологът ще ви предложи да си сложите ваксина, която предпазва бебето от лошите последствия от това, че вашата кръвна група и тази на съпругът ви не съвпадат. И няма от какво да се притеснявате – ваксината е сигурна и надеждна по време на бременност.

Съвети към бременните жени

Честото уриниране: Виновен е хормонът hCG, който увеличава притока на кръв към тазовата област и бъбреците и ви кара да пишкате често. Но не се изкушавайте да намалите приема на течности,  защото това ще доведе до дехидратация и на вас и на бебето. Вместо това през 11 гестационна седмица от бременността ограничете още повече кофеиновите напитки, защото те засилват желанието за ходене до тоалетна.
Промени в гърдите: Вашите растящи гърди може да са привлекателни за партньорът ви, но за вас за болезнени и чувствителни. Купете си удобни сутиени и помолете съпругът си да внимава с прегръдките.
Прекалено много слюнка: Отново виновни за това състояние, както и за много други, които тормозят бременната жена са хормоните на бременността. Поддържайте устата си суха и колкото е възможно по–често си мийте зъбите.
Глад за определени храни и напитки: Добрата новина е, че това ще намалее, като влезете в четвърти лунарен месец и едва ли ще се чувствате така както през тази 11 гестационна седмица от бременността. Така, че имайте още малко търпение и не се тъпчете като за двама. Не е здравословно!
Подуване: Как да се чувствате щастлива, като усещате корема си, като надуваема топка. Тук спасението е да се храните с лесно смилаеми храни, да употребявате повече плодове, зеленчуци и течности.

Бъдещият татко

Около 11 гестационна седмица от бременността, е желателно бащата да посети женската консултация, заедно с жена си. За него ще е безкрайно интересно да  види нероденото си дете, неговите движения, туптенето на малкото сърчице.
Бъдете съпричастен с проблемите на партньорката си и говорете много с нея. Защото това е труден момент за всяка бременна жена. Особено, ако Вашата е и по–чувствителна по принцип. Помагайте й за домакинската работа и бъдете нейната опора и през тази така важна 11 гестационна седмица от нейната бременност.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация