Речник

Пенис

Обновена: 21-09-2015

Какво е Пенис или Мъжки член?
Пенисът е външен полов орган на мъжете. Той е репродуктивен орган, които също служи за уриниране. Пенисът се състои от корен, тяло и главичка. Пенисът се състои от корен, тяло и главичка. По горната страна на пениса са разположени две кавернозни тела, под тях, заобиколен от друго кавернозно тяло, се намира пикочопроводът. Големината на члена, която се определя от двете кавернозни тела, може да се различава значително при отделните индивиди, като обикновено не оказва влияние върху процеса на оплождането. Кавернозните тела се състоят от многобройни свързани помежду си пространства, изпълнени с кръв, които могат силно да се разширяват и са във връзка със съдовата система на члена. Инервацията завършва с голям брой генитални сетивни телца в главичката. Понякога на големината на мъжкия член се дължат и затрудненията за постигане на оргазъм у жената. При много голям пенис е възможно да настъпят оплаквания от страна на жената във връзка с половия акт вследствие неумели действия.

пенисРазвитие на пениса в пубертета

Развитието на пениса започва в пубертета като скротума и тестисите започват да се развиват. Започва окосмяване над и около пениса. Едно проучване на млади мъже от 17 и 19 годишна възраст е установило, че почти няма разлика в размера на пениса при 17 и 19 годишни младежи. От това може да се заключи че растежа на мъжкия член наречен пениса приключва около 17 годишна възраст.

Размер на пениса (мъжки член)
При раждане пениса има размер от 2,4 и 5,5 cm. Самия размер на пениса варира при различните националности и мъже. Едно проучване е установило, че в отпуснато състояние пениса е дълъг около 8.9 см. Докато средно изправения човешки пенис  в ерекция е от 12.9-15 cm. Като средната обиколка на пениса е около 12,3 см.

Забременяване след Аборт

Предишна публикация

Семейно Планиране

Следваща публикация

Също може да Ви хареса

Коментари

Оставете коментар

Още от Речник

ацидоза

Ацидоза

Какво е ацидоза? Ацидоза е повишена киселинност в кръвта и другите телесни тъкани или така казано обща ...
Здраве
глюкоза

Глюкоза

Какво е глюкоза? Глюкозата идва от гръцката дума за “сладък”. Това е разновидност или един вид захар, ...
Речник
триглицериди

Триглицериди

Защо триглицеридите имат толкова  важно значение? Триглицеридите са важна мярка за здравето на сърцето. Ако държите под ...
Речник
пубертет

Пубертет

Какво е Пубертет? Пубертет е термин за онова време от живота на човек, когато тялото му започва ...
Речник