Прегледана и обновена на 09-02-2019

Какво е Пенис или Мъжки член?
Пенисът е външен полов орган на мъжете. Той е репродуктивен орган, които също служи за уриниране. Пенисът се състои от корен, тяло и главичка. Пенисът се състои от корен, тяло и главичка. По горната страна на пениса са разположени две кавернозни тела, под тях, заобиколен от друго кавернозно тяло, се намира пикочопроводът. Големината на члена, която се определя от двете кавернозни тела, може да се различава значително при отделните индивиди, като обикновено не оказва влияние върху процеса на оплождането. Кавернозните тела се състоят от многобройни свързани помежду си пространства, изпълнени с кръв, които могат силно да се разширяват и са във връзка със съдовата система на члена. Инервацията завършва с голям брой генитални сетивни телца в главичката. Понякога на големината на мъжкия член се дължат и затрудненията за постигане на оргазъм у жената. При много голям пенис е възможно да настъпят оплаквания от страна на жената във връзка с половия акт вследствие неумели действия.

пенис

Развитие на пениса в пубертета

Развитието на пениса започва в пубертета като скротума и тестисите започват да се развиват. Започва окосмяване над и около пениса. Едно проучване на млади мъже от 17 и 19 годишна възраст е установило, че почти няма разлика в размера на пениса при 17 и 19 годишни младежи. От това може да се заключи че растежа на мъжкия член наречен пениса приключва около 17 годишна възраст.

Размер на пениса (мъжки член)
При раждане пениса има размер от 2,4 и 5,5 cm. Самия размер на пениса варира при различните националности и мъже. Едно проучване е установило, че в отпуснато състояние пениса е дълъг около 8.9 см. Докато средно изправения човешки пенис в ерекция е от 12.9-15 cm. Като средната обиколка на пениса е около 12,3 см.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Забременяване след Аборт

Previous article

Семейно Планиране

Next article

More in Речник