Забременяване след Аборт

Възможно ли е Забременяване след Аборт?
В повечето случаи абортът не влияе върху плодовитостта ви, но първо трябва да се знае, че има различни видове аборт. Обикновено казваме аборт при направен изкуствен аборт т.е. доброволно прекратяване на бременността, но трябва да се има в предвид, че под думата аборт се причисляват и спонтанните аборти или разговорно както ги наричаме помятане. Няма две жени в този свят, които да реагират идентично на спонтанен аборт. Всички са потресени от шока, но някои го преодоляват по–лесно, други — по–драматично. Разбира се има жени които въобще не разбират, че са преминали през аборт, ако той се е състоял в първите гестационни седмици от бременността. Може да ви е тежко в компанията на майки с деца след като сте преживяли такова неблагополучие. Естествено е да сте уязвима и нервна, особено ако се налага да обяснявате. Въпросът които остава в много жени е „Ще имам ли успешно забременяване след аборт“. Много жени смятат, че няма да може повече да се получи забременяване след аборт или имат своите опасения за това. Отговорът и за двата вида аборт е един и същ – не би трябвало да има някакъв ефект върху способността ви да забременеете и да имате деца в бъдеще. Налице е много рядко явление при някои които жени които са имали няколко операции на шийката на матката при които може да има последици като неспособност да се износи плода. Но отново това е изключително рядко явление и не трябва да предизвиква притеснения.

забременяване след аборт

Възможност за забременяване след аборт
Както вече разбрахте в повечето случай, абортите не са някаква пречка за следващо забременяване. Едно проучване доказва, че възможностите за забременяване след аборт са същите каквито при жени които не са претърпели загуба на плода. Запазват се възможностите при два аборта, но при три и повече рисковия процент се повишава.

Колко скоро след аборт мога да забременея?
След аборт вашият менструален цикъл и овулация ще се възстановят както са били преди това. Това означава, че вероятно ще овулирате само няколко седмици след аборт, обикновено около 2 седмици. С други думи, ако правите секс без защита физически е възможно да постигнете успешно забременяване отново само няколко седмици след процедурата.
Въпреки това, не всяка жена има 28 дневен цикъл, така че точното време на овулация може да варира. Някои жени имат естествено по-кратки менструални цикли. Това означава, че могат да имат овулация само 8 дни след направения аборт и могат да забременеят още по-рано. Нашия съвет е да следите за някакви наченки на първи симптоми на бременност. Въпреки това не се препоръчва толкова скорошно забременяване, а е по добре да се изчака, но за това в следващите редове. Ако не сте имали ментструация от 6 седмици след аборта, направете тест за бременност у дома. Ако резултатите са положителни, обадете се на Вашия лекар. Той може да назначи кръвен тест за бременност, за да установят дали сте бременна или все още имате остатъчни хормони на бременността от преди аборта.

Кога мога отново да постигна успешно забременяване след аборт?
При ранен аборт, които е настъпил през първите 8 седмици от бременността и е без кюртаж, зачеването може да стане веднага след нормалния менструален цикъл. Ако абортът е настъпил след 8 седмица и се е наложил кюртаж, тогава лекарите съветват да се изчакат два редовни менструални цикъла преди да се направи опит за забременяване след аборт.

След аборт, лекарите обикновено препоръчват да се въздържате от сексуални контакти поне 1 – 2 седмици, за да намалите риска от инфекция. Решението да забременеете отново след аборт е в крайна сметка решение, което трябва да вземете с вашия партньор, но и съветите на вашия лекар са от съществено значение. В миналото лекарите препоръчваха на жените да изчакат поне 3 месеца преди да се опити за забременяване. Това вече не е така. Ако се чувствате психически, емоционално и физически готови да забременеете отново, няма нужда да чакате. Въпреки това, ако сте имали някакви усложнения след аборта или не сте емоционално готови, може би е разумно да изчакате, докато отново се почувствате по-добре.

Ако имате някакви усложнения от аборта, попитайте Вашия лекар, кога е безопасно отново да правите секс. Сериозните усложнения не са чести след медицинските и хирургичните аборти, но могат да възникнат и някои проблеми. Усложненията са по-чести при хирургични аборти, а възможните усложнения включват:
– инфекции
– цервикални разкъсвания
– перфорация на матката
– кървене
– недобре почистена тъкан в матката
– алергични реакции към лекарства, използвани по време на процедурата

Абортът увеличава ли рискът от усложнения при бъдещо забременяване след аборт?
Не се счита, че преминат аборт предизвиква проблеми с забременяването или дори по-късни усложнения при бременността. Въпреки това има направени проучвания, които показват че процедурите за аборт могат да увеличат риска от преждевременно раждане или от дете с ниско тегло при раждане. Изследванията обаче са противоречиви по отношение на тези рискове. Има едно проучване което показва, че жени претърпели хирургически аборт по време на първи триместър от своята бременност, са имали по-висок риск от спонтанен аборт при следващата бременност. Но е важно да се разбере, че тези рискове все още се смятат за необичайни.

Рискът може да зависи от вида на извършения аборт. Ето още два основни вида:
1. Медицински аборт
Медицински аборт се прави чрез прием на специално хапче в началото на бременността, за прекратяване на бременността без хирургическа намеса. В момента няма доказателства, че медицинските аборти увеличават риска на жената да има проблеми с бъдещата бременност. Едно проучване установи, че медицински аборт не носи повишен риск от:
извънматочна бременност
спонтанен аборт
– ниско тегло на бебето при раждане
преждевременно раждане в по-късна бременност
2. Хирургически аборт
Хирургически аборт се прави чрез изсмукване и кюртаж за пълно отстраняване на плода. Този тип аборт се нарича още дилатация и кюретаж. В редки случаи, хирургическия аборт може да причини образуване на белези на стената на матката, но това може да се случи ако сте имали няколко хирургични аборта. Белезите може да затруднят забременяването в бъдеще. Той може също да увеличи шансовете за спонтанен аборт и мъртво раждане.

Колко време след аборта ще бъдат точни тестове за бременност?
Както разбрахте успешно може да постигнете забременяване след аборт и както повечето жени споделят са доста нетърпеливи за да разберат дали това се е случило. Чрез един обикновен тест за бременност може да констатирате това още от първия ден на закъснението на вашата менструация. Тестовете за бременност търсят повишени нива на хормона на бременността човешки хорионгонадотропин (hCG). Трябва да отбележим, че хормоните на бременността намаляват бързо след аборт, но не намаляват напълно веднага след него до нормалните си нива. Може да отнеме от 16 дни до 2 месеца нивата на hCG в организма да паднат до нормалните нивата. Затова веднага след аборт тестовете за бременност може да не са 100% верни. Ако смятате, че сте бременна отново след аборт, посетете вашия гинеколог. Той може да назначи кръвен тест за бременност или ултразвук за установяване на бременност.

Както казахме вашето последващо забременяване след аборт не би трябвало да се различава от нормалното забременяване и най-вероятно няма да имате усложнения. В по-голямата част от случаите при претърпян аборт, то той няма да повлияе върху способността ви да забременеете отново в бъдеще. Нито пък ще повлияе на способността ви да имате здравословна бременност.

Източници:
1. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/expert-answers/abortion/faq-20058551
2. https://bmjopen.bmj.com/content/2/4/e001591
3. https://www.ajog.org/article/S0002-9378(02)00260-0/fulltext
4. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/dilation-and-curettage/about/pac-20384910
5. https://academic.oup.com/ije/article/32/3/449/637113
6. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa070445

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 4.9 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.