Забременяване след Спонтанен Аборт

Стъпка по стъпка забременяване след спонтанен аборт!
След като сте преживели ужаса на спонтанен аборт, вземането на решение да се опитате да забременеете отново може да бъде доста трудно. Естествено е да не искате да забременеете отново веднага след преминаването през мъката от загубата на бебе. Трябва да изчакате в опитите си да имате бебе отново, докато станете физически и емоционално готови за това.

Кога да почна да правя опити за забременяване след спонтанен аборт?
Няма най–добро време за изчакване преди да се опитате да заченете отново, но много специалисти гинеколози насърчават жената да изчака поне няколко месеца, за да увеличи шансовете си за протичане на една здравословна бременност. Ако тялото на жената не е готово да осъществи успешна бременност от времето, то е изправено пред повишен риск от повторение на спонтанния аборт. Трябва да имате предвид, че отнема време на матката да се възстанови и ендометриума и лигавицата да станат силни и здрави отново.

Според медицинските свидетелства е безопасно да заченете след 2 или 3 нормални менструални периода, ако сте преживели спонтанен аборт. Някои лекари рутинно препоръчват на двойките да изчакат 6 месеца до една година преди да се опитат да постигнат друга бременност, докато други лекари смятат, че няма основателна причина да се чака толкова дълго.

забременяване след спонтанен аборт

Какви са шансовете за друг спонтанен аборт?
Много двойки, които преживяват спонтанен аборт се притесняват, че това ще се случи отново. За щастие най–малко 85 % от жените, които са имали една спонтанна загуба ще осъществят успешна бременност следващия път и 75 % от тези, които са имали две или три загуби.

Кога трябва да се консултирам със специалист преди да се опитвам да достигна така чаканото забременяване след спонтанен аборт?
Вашият гинеколог може да ви насочи към съответния специалист по генетика или репродуктивна ендокринология, които може да ви помогне да имате най–доброто лечение за увеличаване на шансовете на успешна бременност.
Вие може да потърсите помощ, ако:
– сте имали два или повече спонтанни аборти
– сте над 35 годишна възраст
– имате заболяване, което може да повлияе на вашата бременност (например диабет)
– сте имали или имате проблеми с плодовитостта

Как да решите кога да опитате отново забременяване след спонтанен аборт?
Вземането на решение кога да се опитате отново е изключително във вашите ръце. Друга бременност няма да замени изгубването на предишната, но може да ви помогне като пренасочи вниманието ви. Ако имаше медицински усложнения с вашия спонтанен аборт, се уверете, че сте обсъдили плановете си и всички възможни рискове с лекаря си, преди да се опитате отново.

Как може да се чувствате по време на следващата си бременност?
Вашата следваща бременност може да не е толкова радостна, както бихте искали, защото вие сте научили, че животът не винаги върви според вашите планове. След като вече сте достигнали до така желаното забременяване след спонтанен аборт, то вижте следните препоръки как да направите пътят ви малко по–лесен за преживяване след предишния неуспех:
– Направете всичко възможно да наблюдавате възможно най–внимателно бременността си.
– Избегнете ранната подготовката за пристигането на бебето. Някои двойки предпочитат всичко за бебето да се купува и приготви, едва след като то се появи живо и здраво на бял свят.
– Опитът за вашето раждане може да бъде горчив, защото спомените могат да изплуват заради предишната загубата. Опитайте да поговорите с ваш близък приятел и да излеете мъката си от спонтанния аборт, което да ви позволи да се отърсите,  отпуснете и да се почувствате емоционално по–силни.
– Родителството ви може да бъде повлияно от вашата минала загуба, което може да доведе до моменти на паника и ужас, особено когато новото бебе е болно или твърде тихо.
– Може да почувствате необходимост да се предпазите от повече скръб и да бъдете предпазливи към новото си бебе, докато не сте сигурни, че то е в безопасност и е напълно здраво, а това е жалко. Потърсете подкрепата на партньора си и се наслаждавайте на чудото на живота.

Ако сте преживели спонтанен аборт, си дайте време да превъзмогнете загубва и да се отърсите от емоционалния шок. В това време и физически ще бъдете способни да износите успешна бременност. Потърсете подкрепата на близките си и посетете специалист, който да ви направи всички необходими изследвания, за да сте сигурни, че рисковете от повторение на неуспешната бременност са сведени до абсолютния минимум. Опитайте отново, когато се чувствате готови и спокойни и когато сте сигурни, че горчивия опит няма да хвърли сянка върху прекрасните усещания от зараждането и износването на новия живот. Важно условие за бързо забременяване след спонтанен аборт е да бъдете спокойни и много позитивни!

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).