Лесно ли се забременява след аборт

Как един аборт засяга шанса ви да забременеете отново и лесно ли се забременява след аборт?
Да, лесно се забременява след аборт, но това успешно забременяване зависи от много неща на физиологическо ниво в организма. Затова и за всяка жена зачеването може да се получи лесно или по-трудно. Много жени, които са преминали през аборт, може да бъдат особено притеснени за последствията от това върху бъдещите им бременности. Каква обаче е реалността? Каквато и да е причината за аборта и дали той е бил преди години или наскоро – това не означава, че той ще повлияе на шансовете ви един ден да станете майка. Напълно естествено е да се притеснявате за това как абортът може да засегне шансовете ви за повторно забременяване, но за щастие в по-голямата част от случаите, не възникват проблеми за последващите бременности.

лесно ли се забременява след аборт

Все пак ако говорите с вашите близки и приятели открито за това което ви се е случило, може би ще чуете различна обратна връзка дори и от хора които също са имали аборт през своя живот. Какво имаме в предвид? Искаме да кажем, че всеки организъм си е различен и че при някои жени се е получило лесно забременяване след аборт, но при други нещата са се позабавили и са станали малко по-бавно.

Без значение дали сте претърпели спонтанен аборт или желан такъв опасност винаги има. За тялото и стреса които възниква в него това си е малка операция. Разбира се, точно, както при всяка операция, има малък шанс, че може да възникнат някакви усложнения, които могат да повлияят на плодовитостта ви или на протичането на последващата бременност. И докато това е рядко, все пак е добра идея да бъдете запознати с рисковете.

Какви са рисковите фактори, които могат да повлияят за лесно забременяването и последваща бременност?
Налице е възможна връзка между аборта и някои рискове, свързани с бременността и раждането, но те са рядкост. Ако е имало някакъв проблем по време на аборта, може да се сблъскате с някои трудности при зачеване след това или при протичане на нормална бременност. Сериозен проблем при процедура на аборт е дилатацията на шийката на матката. В случай на възникване на проблем с шийката на матката, при който се наложи голяма сила, за да се разшири матката, може да причини увреждане на тъканта. Това може да доведе до значително отслабване на маточната шийка, което може да доведе след себе си до спонтанен аборт или дори преждевременно раждане през бременността.

Ако сте имали няколко аборти, вие сте изложени на по-висок риск от инфекция след процедурата. В най-лошият случай, това може да блокира маточните тръби. Ако тръбите бъдат блокирани или увредени, яйцето и спермата не могат да се срещнат и естественото оплождане няма как да се случи. В този случай ще бъдете посъветвани да прибегнете към асистирана репродукция и ин витро лечение, което може да доведе до една пълноценна бременност и раждане на щастливо и здраво бебе. Може би няма да достигнете до лесно забременяване от първия път, но такова е напълно достижимо и много жени зачеват ин витро от първия път.

Какво се случва, ако сте имали усложнения по време на аборта?
Вие не трябва да имате силна болка, след като сте направили аборт – ако се чувствате много зле след него, ако чувствате, че има нещо нередно с вас – обърнете се за проверка към специалист, който да провери какво е положението, за да се избегнат трайни последици. Силните стомашни болки може да означават, че има нещо недовършено до край по време на интервенцията. Продължителното кървене може да доведе до анемия и слабост или евентуално до инфекция, което води до запушване на фалопиевите тръбите. Въпреки че е малък, има шанс лигавицата на матката да бъде увредена по време на аборт. Това може да направи трудно последващото зачеване и само лекар може компетентно да определи как да действате вие конкретно във вашата ситуация. Каквито и затруднения да имате –  забременяването не е  невъзможно, така че трябва да се определят всички варианти за вас и да направите промени в начина си на живот за подобряване на шансовете ви  да заченете.

Как да забременея след аборт?
Бъдете търпеливи, защото едва ли има човек които да ви отговори на въпроса лесно ли се забременява след аборт, защото както казахме всеки човек е различен в неговото си тяло. След като сте претърпели аборт, трябва да изчакате най-малко 1 месец преди да опитвате да забременеете отново. Тялото ви е преминало през много сериозна промяна и стрес и се нуждае от време, за да си почине, преди да е готово да поеме отново задачата да износи друг живот. Лигавицата на матката трябва да се излекува напълно преди отново да се опитате да имате друго бебе. Кървенето обикновено трае 2 до 3 дни, но ако трае много по-дълго и ако е много обилно и тежко, трябва да се консултирате с вашия лекар, за да предотвратите шансовете за бъдещи усложнения.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).