Прегледана и обновена на 12-02-2018

Жената, която желае да зачене отново след като е преживяла аборт – може да падне в някоя от следните две категории. Едната група жени имат положителен шанс за бързо забременяване след аборт, тъй като не са имали затруднения преди това, а при другата група жени абортът може да повлияе на бъдещите им шансове за нормално зачеване и безпроблемно протичаща бременност. След аборт жената може да забременее, но се препоръчва да се вземат някои прости мерки, за да се оптимизира медицинската и фетална помощ и шансовете на една здравословна бременност. Прочетете повече за Аборт.

бременност след аборт

Безопасно ли е да имате бременност след аборт?
Важно е да се обсъди възможността за бременност след аборт подробно с гинеколог за вашата безопасност. Лекарите препоръчват да се изчака най–малко 3 месеца преди да се опитате да зачене, ако сте претърпели спонтанен или аборт в началната фаза на бременността, или по–дълго, ако абортът е бил в средата или в края. Ако жената е направила желан аборт или е претърпяла някакви усложнения след прекратяване на бременността – трябва да се изчака и по–дълго. Най–добре е лекарят да ви посъветва след проверка на състоянието ви след аборта какво е най– безопасно във вашето положение.

Повечето жените не искат да чакат в продължение на 3 месеца след аборта, но се препоръчва да се даде на тялото известно време за почивка, така че то да може да се  регенерира и да коригира всички предишни недостатъци. Благосъстоянието на бременността след аборт може да се повлияе от няколко фактора. До известна степен състоянието ви в момента на зачеването е от голямо значение за плода. Например, важно е да се приема фолиева киселина още преди да забременеете, за да се намали рискът от вродени дефекти у плода. В повечето случай вашата бременност по нищо няма да се отличава с тази на жени които не са имали аборт в живота си.

Положението ви след аборта трябва да се анализира внимателно. Ако една жена е абортирала поради някакви медицински причини, тогава вероятността тези причини да се появят отново са високи, което поставя във висок риск детето и майката. Някои жени съжаляват за избора си да абортират и искат да забременеят бързо отново, но психологическата вина може да даде сериозен отзвук върху шансовете им. Вижте за повече информация за забременяване след аборт?

Колко скоро след аборта може да забременеете?
Жената може да зачене веднага след аборт. Овулацията при жените е естествено явление, което се контролира от хормони. Ако не се използват средства за контрол на раждаемостта – шансовете за зачеване са оптимални веднага след като нормалният цикъл на работа на яйчниците се възобнови. Ето защо, ако не искате да забременеете отново, използвайте методи за контрол на раждаемостта след консултация с медицински специалист.

Бременността може да се случи в рамките на 7 до 10 дни от аборта, дори когато жената все още има кървене. Важно е да се използва надеждна техника за контрол на раждаемостта само след седмица след прекратяване на бременността. Жените с ранен медицинска аборт може да забременеят почти веднага. Гинеколозите обаче съветват жените с аборт в първия месец или след кюретаж да изчакат поне един месец, така че матката да се възстанови.

Как може да се ускори възстановяването от аборт?
Следвайте тези прости предписания след аборта, за да се възстановите оптимално добре:
– Консумирайте много течности.
– Не вдигайте тежести и не правете тежък физически труд за няколко дни, ако е възможно.
– Спете достатъчно и консумирайте здравословна храна и витамини.
– Взимайте предписаните ви антибиотици регулярно, за да се избегнете риска от инфекция.
– Избягвайте упражняване в продължение на 2 седмици.
– Избягвайте вземането на вана или плуването в продължение на две седмици.
– Избягвайте да използвате вагинален душ, тампони или да правите секс за 2 до 4 седмици.
– Жената може да получи овулация в рамките на 2 седмици от аборта, ето защо избягвайте да правите секс, докато не сте напълно възстановени. Вие също трябва да обсъдите с партньор си всяка възможност за непланирана бременност, ако такава се случи.
– Жените могат да претърпят аборт поради някои психични проблеми или поради лоша пренатална диагноза. Във всички тези случаи се препоръчва да се консултирате с вашия лекар за бъдещи бременности и контрол на раждаемостта.

Как да достигнете до така желаната бременност след аборт?
– Посетете вашия лекар за подробна преценка на състоянието ви: По–добре е да обсъдите с лекаря си степента на безопасност за бременността след аборт. Важно е да се следват съветите му.
– Уверете се, че нямате поражения след аборта: Уверете се, че не са настъпили увреждания по време на аборта. Обикновено абортите не представляват рискове за бъдещи бременности. Въпреки това, ако по някакъв начин е увредена шийката на матката, трябва да се предприеме своевременно лечение.
– Правете редовно физически упражнения: Пазете себе си здрави и поддържайте оптимални нива на физическа активност. Ограничете или спрете тютюнопушенето и контролирайте  консумацията на алкохол и кофеин.
– Започнете сексуални дейности в подходящото време: Възобновете сексуална активност, веднага след като периодът на изчакване завърши. Честият секс може да увеличи вашият шанс за забременяване.
– Хванете точния момент: Въздържането от сексуална активност 3 до 6 дни преди овулацията може да увеличи броя на сперматозоидите и по този начин да увеличи  шансовете за бременност след полов акт.
– Използвайте тестове за определяне на момента на овулацията: Помислете за закупуването на комплекти за овулация. Те са сравнително евтини и на разположение е аптеките. Това е оптималното време да се правят секс  – около 14 дни след последния цикъл.
– Лежете  известно време след секс без да ставате: Шансовете ви за зачеване ще се повишат, ако поставите възглавница под дупето си за около 20 минути след секс, което ще улесни пътя на сперматозоидите до зрялото яйце.
– Бъдете положително настроени и ще постигнете лесна бременност след аборт

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим този статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу (започнете с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg
Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Промени в Настроението на Човек

Previous article

Линолова Киселина

Next article