Ръст и Тегло на Бебе

В статията ръст и тегло на бебе, ще се опитаме да сме ви от помощ, когато се чудите дали вашето бебе наддава правилно на ръст и тегло през първата година от живота си, което е много важен и основен показател дали детето се развива правилно. Естествено – показателите, които ще ви очертаем, са в диапазон и при всяко бебе варират в зависимост от индивидуалното му развитие. През първата година ще посещавате педиатъра на бебето всеки месец, за да се следи стриктно всичко около новороденото.

Новородено – на възраст 1-4 седмици: Точно в този момент вашето бебе е по-деликатно и крехко от всякога. Според специалистите педиатри не трябва да сте прекалено угрижени, ако бебето изгуби част от теглото си само след раждането – по време на престоя си в родилното повечето бебета губят около 200-300 грама. Здравото бебе бързо възвръща теглото си от раждането в рамките на 10-12 дни. Нормалните средни мерки при раждането за момичетата е тегло  3.2 кг и ръст 49,1 см, а при момчетата е тегло 3,3 кг и ръст 50 см. Важно през първия месец е да се направи режим на хранене – дали на поискване или по часове, бебето трябва да яде кърма или адаптирана формула, които могат да му осигурят всичко нужно за правилното развитие. Консултирайте се с вашия доктор, ако бебето изглежда да има алергични реакции, защото те може да бъдат в резултат от нещо, което вие се яли или от типа на АМ, което използвате.

ръст и тегло на бебе

Първи месец:  От сега до навършване на 6 месечна възраст – бебето вероятно ще добавя по около 200-250 грама на седмица. Ако храненето на бебето е пълноценно – вашето бебе ще натрупа бързо тегло. Бебето трябва да яде кърма или формула. Индивидуално е по колко хранения ще има бебето дневно и е невъзможно да се определи какво количество мляко консумират при всяко хранене кърмените бебета. Бебета в тази възраст трябва да се хранят по режим от 8 до 12 пъти на ден или това се пада на около всеки 2 до 3 часа. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 4,2 кг и ръст 53,1 см, а при момчетата е тегло 4,5 кг и ръст 54,7 см.

Втори месец: Бебето трябва да наддава постоянно всяка седмица. Ако сте загрижени, срещнете се с вашия педиатър, за да разберете как да се уверете, че бебето яде достатъчно. В някои случаи бебетата не могат да засукват правилно гърдата или вие може да не се произвеждате достатъчно мляко и това трябва да се коригира своевременно. Бебето трябва да се яде кърма или АМ. Не се опитвайте да въвеждате твърда бебешка храна преди то да е станало на най-малко 4 месеца и за предпочитане 6 месеца. По този начин може да причините сериозни храносмилателни проблеми за детето си. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 5,1 кг и ръст 57,1 см, а при момчетата е тегло 5,6 кг и ръст 58,4 см.

Трети месец: През този месец бебето ще расте отново доста интензивно. То трябва да се храни с кърма или АМ. Честота на храненията ще намалее между пет и осем пъти на денонощие, кърмените бебета вероятно ще ядат по-често от тези, които са хранени с АМ, защото кърмата се усвоява по-бързо от организма. Бебето ви вероятно все още ще се събужда през нощта за хранене, но честотата ще намалее. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 5,8 кг и ръст 59,8 см, а при момчетата е тегло 5,9, кг и ръст 61,4 см.

Четвърти месец: Към края на този месец някои бебета може да започнат да показват признаци, че сте почти готови за захранване. Някои показатели са: то може да държи главата си стабилно, може да седи, докато се поддържа и показва интерес към това, което вие ядете. Преходът от течна към твърда храна е доста деликатен, така че, ако то покаже, че не е готово – не го насилвайте. Бебето трябва да яде кърма или АМ. През първите 6 месеца Световната здравна организация препоръчва изключителното кърмене, така че се опитайте да забавите захранването за сега, освен ако бебето ви не показва признаци, че е напълно готово. Ако случаят е такъв, попитайте вашия педиатър за съвет. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 6,4 кг и ръст 62,1 см, а при момчетата е тегло 7 кг и ръст 63,9 см.

Пети месец: Бебето трябва да е удвоило теглото си от своето раждане. Ако бебето е в риск от поднормено тегло, трябва да разберете какво можете да направите, за да решите проблема. Бебето трябва да приема кърма или формула и при някои бебета – твърда храна. Ако вашият педиатър е съгласен, че е време, започвайте захранване. Няма строги правила за това с кои храни да започнете. Ако бебето явно не се интересува още, изчакайте една седмица и опитайте отново. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 6,9 кг и ръст 64 см, а при момчетата е тегло 7,5 кг и ръст 65,9 см.

Шести месец: През този месец бебчо трябва да яде кърма или АМ плюс твърди храни. Ако не сте започнали въвеждането все още, сега е времето. Най-добре е да изчакате около 3 дни между всяка нова храна, която бебето приема. Ако се появи алергична реакция, така ще бъде по-лесно за идентифицирате виновника. Диарията или обривите са индикатори на хранителна чувствителност. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 7,3 кг и ръст 65,7 см, а при момчетата е тегло 7,9 кг и ръст 67,6 см.

Седми месец: Бебето вече трябва да е започнало да приема и твърди храни, за да свиква с новите вкусове, но то все още е основно на майчино мляко или формула – без заместено хранене, ако е започнало от 6-ти месец. Започнете по схемата зеленчуци, каши, месо, глутен, плодове, или се посъветвайте с педиатър за схема по вашето индивидуално развитие.  Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 7,6 кг и ръст 67,3 см, а при момчетата е тегло 8,3 кг и ръст 69,2 см.

Осми месец: Бебето трябва да е утроило тегло си от момента на раждането. Бебето трябва да приема кърма или адаптирана формула, зеленчукови пюрета и зърнени каши и месо. Ако вкарвате млечни – започнете с масло и сирене. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 7,9 кг и ръст 68,7 см, а при момчетата е тегло 8,6 кг и ръст 70,6 см.

Девети месец: За да поддържате добро наддаване на тегло, хранете вашето дете с леки закуски и заместен обяда, при доста деца има и заместена следобедна закуска. Бебето трябва да яде кърма или АМ, пюрета, каши и месо. Чувствайте се свободни да споделите всичко, което е в чинията ви, стига да няма опасност от задушаване. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 8,2 кг и ръст 70,1 см, а при момчетата е тегло 8,9 кг и ръст 72 см.

Десети месец: Бебето вероятно ще бъде захранено с доста храни, така че спокойно можете да опитате и да му взимате храна от специализираните бебешки кухни. Наддаването на тегло ще се забави драстично, защото детето става все по активно по отношение на двигателните си похвати. На този етап детето трябва да яде повече твърди храни, а млякото и формулата да останат за преди или след сън. Нормалните средни мерки през този месец за момичетата е тегло 8,5 кг и ръст 71,5 см, а при момчетата е тегло 9, 2кг и ръст 73,3 см.

Единадесети месец до 1 година: Тези два месеца държат най-големите награди за всички вашата упорита работа. До първия рожден ден на бебето – то ще има изключителен напредък и по отношение на храната, и по отношение на развитието си, то вече ще ходи или скоро ще проходи, ще се изразява чр