Биопсия

Какво е Биопсия?
В някои случаи вашият лекар може да реши, че се нуждае от проба от ваша тъкан или клетки, за да диагностицира някакво заболяване или да идентифицира рак. Отстраняването на тъкани или клетки за анализ се нарича биопсия. Макар че биопсия може да звучи доста страшно, е важно да запомните, че повечето такива процедури са напълно безболезнени и ниско рискови. В зависимост от вашата ситуация – малко парче от кожа, тъкан, орган или предполагаем тумор – ще бъде хирургично отстранено и изпратено в лаборатория за тестване.

биопсия

Защо се прави биопсия?
Биопсията е единственият сигурен начин да се диагностицират повечето ракови заболявания. Образни изследвания като сканиране и рентген може да помогнат за идентифициране на проблемни области, но те не могат да направят разлика между раковите и нераковите клетки. Биопсиите обикновено са свързани с рака, но само защото вашият лекар препоръчва биопсия – това не означава, че имате рак. Лекарите използват биопсиите, за да проверят дали аномалиите в тялото ви са причинени от рак или друго заболяване. Например – ако една жена има бучка в гърдите си, един изобразен тест може да потвърди наличието на бучката, но биопсията е единственият начин да се определи дали това е рак на гърдата или друго нераково състояние като поликистозна фиброза например.

Какви видове биопсии има?
Има няколко различни видове биопсии. Вашият лекар ще избере типа, който да използвате въз основа на вашето състояние и областта от тялото ви, която се нуждае от оценка. Какъвто и да бъде типът –  ще бъдете подложени на местна упойка за вцепеняване на областта, където се прави разрез.
Биопсия на костния мозък: В някои от вашите по–големи кости като гръбнака или бедрената кост в крака има кръвни клетки, които произвеждат поресто вещество, наречено костен  мозък. Ако вашият лекар подозира, че има проблеми с кръвта ви, може да ви насочи към биопсия на костния мозък. Този тест може да отличи раковите и неракови заболявания като левкемия, анемия, инфекция или лимфом. Тестът се използва и за да се провери дали раковите клетки от друга част на тялото са се разпространили към костите. Костният мозък е най–лесно достъпен с помощта на дълга игла, поставена в бедрената кост.
Ендоскопска биопсия: Ендоскопската биопсия се използват да достигне до тъкан вътре в тялото за събиране на проби от места като пикочния мехур, дебелото черво или белите дробове. По време на тази процедура вашият лекар използва гъвкава тънка тръба, наречена ендоскоп. В ендоскоп има малка камера и светлина в края й. Видео наблюдението позволява на вашия лекар да управлява прецизно малките хирургични инструменти, които също са вкарани в ендоскопа и така той  може да събере проба. Ендоскопът може да се вмъква чрез малък разрез в тялото или през всеки отвор в тялото включително устата, носа, ректума или пикочния канал. Ендоскопиите обикновено отнемат от пет до 20 минути. Тази процедура може да се направи в болница или в кабинета на лекаря. След това вие може да се чувствате леко неудобно – с подут корема, газове или възпалено гърло. Всички те ще преминат във времето, но ако сте загрижени, трябва да се свържете с вашия лекар.
Иглени биопсии: Иглените биопсии се използват за събиране на кожни проби, или за всяка тъкан, която е лесно достъпна под кожата. Вакуум подпомага биопсиите, за да се засмукват пробите от вакуума и така да се съберат необходимите клетки.
Кожна биопсия: Ако имате обрив или лезия върху кожата си, която е подозрителна за определено заболяване, не реагира на лечение, притеснява лекаря ви или причината е неизвестна, медицинският специалист може да извърши или да поръчате биопсия на съответната област на кожата. Това може да се направи с помощта на локална анестезия и премахване на една малка част от подозрителния район с бръснарско ножче, скалпел или малък кръгъл специален хирургически уред. Пробата ще бъде изпратена в лабораторията, където да се търсят доказателства за заболяване като например инфекция, рак и възпаление на кожните структури или кръвоносни съдове.
Хирургична биопсия: Понякога пациентът може да има съмнителна област в тялото, която да не може да бъде безопасно или ефективно достигната с помощта на методите, описани по–горе. Един пример за това може да бъде тумор в корема близо до аортата. В този случай, хирург може да вземе проба използвайки лапароскоп или чрез традиционен разрез.

Какви са рисковете от процедурата биопсия?
Всяка медицинска процедура, която включва разрез на кожата носи риск от инфекция или кървене. Въпреки това тъй като разрезът е малък, особено при иглените биопсии – рискът е много по–нисък.

Как да се подготвя за биопсията?
Биопсията може да изисква известна подготовка от страна на пациента като подготовка на дебелото черво например чрез изчистване посредством течна диета или нищо през устата. Вашият лекар ще ви инструктира какво да правите преди процедурата. Както винаги преди медицинска процедура кажете на вашия лекар какви са медикаментите и добавките, които приемате. Може да се наложи временно да спрете приемането на някои лекарства преди биопсията като аспирин или нестероидни противовъзпалителни лекарства.

Последващи дейности след биопсията:
След тъканната проба, вашият лекар ще трябва да я анализира. В някои случаи този анализ може да се направи по време на процедурата. По–често обаче, пробата ще трябва да бъде изпратена в лаборатория за тестване. Резултатите може да отнемат от няколко дни до няколко седмици. След като резултатите пристигнат, вашият доктор ще ви извика да споделите резултати или да ви помоли да дойдете при него за обсъждане на последващите стъпки. Ако резултатите покажат признаци на рак, вашият лекар трябва да бъде в състояние да каже вида на рака и нивото на прогреса му на база на  биопсията ви. Ако вашата биопсия е направена по причина, различна от съмнения за рак, докладът трябва да помогне на вашия лекар в диагностицирането и лечението на това заболяване.

Ако резултатите са отрицателни, но лекарят ви все пак подозира рак или друго условие, може да се наложи да се направи друг тип биопсия. Ако имате някакви въпроси относно биопсията – преди процедурата или за резултатите, не се колебайте да говорите с вашия лекар. Може да напишете вашите въпроси и да ги носите с вас при следващото ви посещение в кабинета на лекаря.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).