Кървене от Носа

Кървенето от носа може да бъде стресиращо, но обикновено не е признак за нещо сериозно и често може да се лекува у дома. Медицинското наименование за кръвотечението от носа е епистаксис. По време на кървенето от носа кръв се изливат потоци кръв от едната или дори от двете ноздри. То може да бъде тежко или леко и да продължи от секунди до няколко минути.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

Какво да правите в случай на кървене от носа?
За да спрете кръвотечение от носа:
– Седнете и здраво прещипете с палец и показалец меката част на носа, точно над ноздрите за поне 10–15 минути.
– Наведете се напред и дишайте през устата – така кръвта ще изтече надолу от носа вместо да се стече в гърлото ви и евентуално да ви задави.
– Поставете лед или плик със замразени зеленчуци на носа си.
– Останете изправени, а не в легнало положение, тъй като това намалява кръвното налягане в кръвоносните съдове на носа и така ще се ограничи допълнително кървенето.

Ако кървенето спре бързо обикновено няма нужда да се търси медицинска помощ. Въпреки това, в някои случаи може да се наложи допълнително лечение от вашия лекар или в болница.

кръв от носа

Кога трябва да се потърси медицинска помощ при кървене от носа?
Обърнете се към вашия доктор или се обадете за спешна помощ, ако:
– Вие приемате лекарства за разреждане на кръвта – антикоагуланти като варфарин или медикаменти за съсирване на кръвта заради хемофилия и кървенето ви не спира.
– Имате симптоми на анемия като сърцебиене, задух и бледа кожа.
– Дете на възраст под две години има кървене от носа.
– Имате регулярни кръвотечения от носа.

Попитайте някой да ви закара до най–близкия спешен център или се обадете на 112 за линейка, ако:
– Кървенето неспира повече от 20 минути
– Кървенето е обилно и сте загубили много кръв
– Вие сте със затруднено дишане
– Поглъщат голямо количество кръв, която ви кара да повръщате
– Кървенето от носа се развива след сериозна злополука като автомобилна катастрофа

От какво се причинява появата на кървене от носа?
От вътрешната страна – носът ни е пълен с малки и изключително деликатни кръвоносни съдове, които могат да се повредят и относително лесно да прокарват. Често срещаните причини за кървенето от носа включват:
– Бъркане навътре в носа
– Лека травма на носа
– Промени във влажността или температурата причинява изсъхване и напукване на вътрешността на носа

Понякога кървенето може да дойде от кръвоносните съдове дълбоко в носа. Това може да бъде причинено от удар на главата, претърпяна носна хирургия и втвърдени артерии – атеросклероза.

Кой може да получи кървене от носа?
Кръвотечението от носа е доста често срещано и повечето хора ще го преживеят поне веднъж в живота си. Всеки може да получи кървене от носа, но то най–често засяга:
– деца между 2 и 10 години
– възрастни хора
– бременни жени
– хората, които редовно вземат аспирин или антикоагуланти като варфарин
– хората с кръвни нарушения като хемофилия

Кървенето може да бъде по–тежко или да продължи по–дълго, ако приемате антикоагуланти, имат проблем със съсирването на кръвта или имате високо кръвно налягане – хипертония.

Сериозна ли е повята на кървене от носа?
Кръвотечението от носа обикновено не е сериозен проблем. Обаче честите или тежки кръвоизливи от носа могат да посочат по–сериозни здравословни проблеми като високо кръвно налягане или нарушения със съсирването на кръвта и трябва да бъдат проверени от специалист. Прекомерното кървене през често повтарящи се интервали може да доведе до допълнителни проблеми като анемия. Ако вашият лекар подозира, че по–сериозен проблем е причина за вашето кървене от носа, той може да ви насочи към специалист уши, носа и гърлото за допълнителни изследвания и оценка.

Може ли да се предотврати кървенето от носа?
Нещата, които можете да направите за предотвратяване на кръвотечението от носа най–често включват:
– Избягвайте да си бъркате в носа и поддържайте ноктите си къси.
– Издухвайте си носа възможно най–рядко и много внимателно.
– Осигурете достатъчна влажност във вашия дом.
– Редовно нанасяйте вазелин във вътрешността на ноздрите, за да поддържате  вътрешността на носа ви достатъчно влажна.
– Винаги следвайте инструкциите, които идват с назални деконгестанти – прекомерното използване на такива може да предизвика кървене от носа.

Говорете с вашия лекар, ако често получавате кървене от носа и не сте в състояние да го предотвратите. Той може да ви насочи към УНГ специалист за оценка на риска.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация