Полипи в носа

Какво означава да имаш полипи в носа?
Чувствали ли сте някога, че сякаш имате настинка, която не може да изчезне? Сякаш запушеният ви нос няма да се оправи никога, въпреки че използвате лекарства за алергия или за настинка? Този проблем може да се дължи на назални полипи в носа. Назалните полипи са доброкачествени (неракови) израстъци на тъканта или лигавицата на носа.

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ

полипи в носа

Какви са основните причини за назални полипи в носа?
Назални полипи растат във възпалена тъкан на носната лигавица. Лигавицата е мокър слой, който спомага за защитата на вътрешността на носа и синусите от прекалено топлия или студен въздух, който дишате. По време на инфекция или алергия се индуцирана дразнене – носната лигавица става подута и червена и може да доведе до излъчване на течност извън носа. При продължително дразнене, върху лигавицата може да се образува полип. Обикновено полипът е с кръгла форма като малка киста, който може да блокира носните проходи, особено ако са налични повече от един израстък. Въпреки че някои хора могат да развият полипи без наличие на предишни назални проблеми – често има някакъв тласъчен фактор за развитие на полипи. Тези фактори може да включват:
– хронични или повтарящи се инфекции на синусите
– астма
– алергичен ринит (сенна хрема)
– кистозна фиброза
– нестероидни противовъзпалителни средства като ибупрофен или аспирин

Може да има наследствена тенденция за някои хора да развият полипи в носа. Това може да се дължи на начина, по който, поради техните гени – се оформя лигавицата и специфичния й начин да реагира на възпаления.

Какви са видовете симптоми на полипи в носа?
Назалните полипи са меки безболезнени израстъци вътре в носните проходи. Те често се появяват в областта, където горната част на синусите се съединява с носа. Вие дори може да не знаете, че имате полипи, защото те нямат нервни усещания. Полипите могат да станат достатъчно големи, за да блокират носните проходи, в резултат на хронично запушване. Симптомите могат да включват:
– усещането, че носът ви е блокиран
– хрема
– постназална капкова секреция, което представлява изтичане на слуз надолу към  гърлото
– запушване на носа
– намалено обоняние
– дишане през устата
– усещане за натиск в челото или лицето
сънна апнея
хъркане
– болка или главоболие може да възникне, ако имате инфекция на синусите в допълнение към полипите.

Как се диагностицира наличието на полипи в носа?
Назалният полип най-вероятно ще се види, ако лекарят ви погледне нагоре в носните пътища с осветяващ инструмент, наречен отоскоп или назоскоп. Ако полипът е по-дълбоко в синусите, може да се наложи лекарят да извърши назална ендоскопия. При тази процедура се вкарва тънка, гъвкава тръба със светлина и камера в края на носните проходи.

Може да се наложи да се определи точния размер и местоположението на полип и да се прибегне до КТ или ЯМР сканиране. Полипите се показват като непрозрачни петна по тези сканирания. Сканирането може да разкрие дали полипът деформира костта в засегнатата област. Това също може да изключи други видове израстъци, които могат да бъдат по-сериозни от медицинска гледна точка като структурни деформации или ракови образувания.

Тестовете за алергия може да помогнат на лекарите да определят източника на устойчиво назално възпаление. Тези тестове включват правене на малки убождания кожата в кожата си и депозиране на течна форма на различни алергени. Вашият лекар ще видите, ако имунната ви система реагира на някоя от алергените.

Ако много малко дете има полипи в носа, може да се наложи да се направят тестове за генетични заболявания като например за кистозна фиброза.

Лечение на полипи в носа
С лекарства: Медикаментите, които намаляват възпалението, може да помогнат за намаляване на размера на полипа и за облекчаване на симптомите на запушването. Пръскането в носа на назални стероиди може да намали течащия нос и усещането за неприятно запушване като доведе до свиване на полипите. Примери за назални стероиди включват: флутиказон (Flonase, Veramyst), будезонид (rhinocort) и мометазон (назонекс)

Орални или инжекционни стероиди като преднизон може да бъдат опция, ако назалните спрейове не проработят. Това не са методи за дългосрочно решение на проблема поради сериозните им странични ефекти, включително задържане на течности, повишено кръвно налягане и повишено налягане в очите. С антихистамини или антибиотиците могат да се лекуват алергии или инфекции на синусите, причинени от възпаление на носа.

С хирургическа намеса: ако симптомите все още не се подобряват, хирургията може да премахне полипите напълно. Видът на операцията зависи от размера на полипа. Полипектомията е амбулаторна операция, извършена с малко засмукващо устройство, която реже и премахва меките тъкани, включително лигавицата. За по-големи полипи в носа, вашият лекар може да извърши ендоскопска синусова хирургия с помощта на тънък, гъвкав ендоскоп с малка камера и малки инструменти в края му. Вашият лекар ще ръководи ендоскопа в ноздрите, ще намери полипи или други препятствия и ще ги премахне. Вашият лекар може също така да увеличите отворите на синусовите кухини.  След операцията ще ви назначат промивки с назални спрейове и физиологичен разтвор, така че да се  попречи на полипите да се завърнат.

Какви може да са потенциалните усложнения при полипи в носа?
Лечение на носни полипи, особено с операция, може да доведе до кървене от носа. Хирургическата намеса може да доведе и до инфекция. Продължителното лечение с назални стероидни спрейове или перорални кортикостероиди може да намали резистентността към инфекции на синусите.

Каква е дългосрочната перспектива, ако имате полипи в носа?
След хирургично лечение повечето симптоми значително се подобряват. Обаче ако вие сте загубили обонянието си, то може никога да не се завърне. Дори и с операция, изчистените полипи в носа може да се възвърнат при 15 на сто от хората с хроничен назален проблем.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 0 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).