Колоноскопия

Какво е Колоноскопия?
Колоноскопията е вид изследване, което открива аномалии или промени в дебелото черво и ректума. При процедурата колоноскопия се използва фиброоптичен апарат – дълга и гъвкава тръба наречена колоноскоп, която се вмъква в ануса. Отпред на тръбата има видео камера, чрез която лекаря може да види вътрешността на цялото дебело черво. Ако е необходимо, някакви полипи или други видове необичайна тъкан могат да бъдат отстранени за биопсия по време на колоноскопията.

Защо се прави колоноскопия?
Докторът може да препоръчат колоноскопия защото иска да:
– Изследва определени чревни признаци и симптоми. Колоноскопията може да помогне на лекарите да изследват възможните причини за болки в корема, ректално кървене, хроничен запек, хронична диария и други свързани чревни проблеми.
– Провери за рак на дебелото черво. Ако вашите години са около 50 или повече и имате рискови фактори за рак на дебелото черво – то най–вероятно докторите ще ви препоръчат да си правите колоноскопия на всеки 10 години или понякога по–рано за проверка за рак на дебелото черво. Колоноскопията е един вариант за скрининг за рак на дебелото черво. Говорете с ваш доверен лекар за всички възможности.
– Потърси полипи. Ако сте имали полипи преди, лекар може да препоръча колоноскопия, за да потърси и премахне всякакви допълнителни полипи. Това се извършва за да се намали риска от рак на дебелото черво.

Има ли рискове при процедурата колоноскопия?
Усложненията от колоноскопията са редки и могат да включват:
– Нежелана реакция към успокоителното, използвано по време на процедурата
– Кървене от мястото, където е взета тъканна проба за биопсия или е отстранен полип или друга необичайна тъкан
– Перфорация в стената на дебелото черво или ректума


Подготовка за колоноскопия?

Преди да се пристъпи към процедурата колоноскопия трябва да се изчисти напълно дебелото черво. Всеки остатък в дебелото черво може да закрие добрия изглед по време на изследването. За да изпразните дебелото черво може да:
колоноскопия

Спазвате стриктна диета в дните преди изследването. Обикновено вие няма да можете да ядете твърда и тежка храна в деня преди колоноскопията. Напитки също могат да бъдат ограничени, за да се изчистите от течности – обикновено се пие само вода, забранени са чай и кафе с мляко или сметана, бульони и газирани напитки. Избягвайте червени течности, които могат да бъдат сбъркани с кръв по време на процедурата колоноскопията. Твърде вероятно е да ви забранят да ядете и пиете каквото и да било след полунощ преди деня на операцията.
Вземете слабително. Може да бъдете инструктирани да вземе слабително в нощта преди колоноскопията, като то може да бъде под форма на хапчета или течност.
Направете си клизма. В някои случаи, може да си направите клизма вечерта преди изследването или няколко часа преди него, за да изпразните дебелото си черво.

Напомняме си лекаря, ако взимате лекарства, особено за диабет, високо кръвно налягане или сърдечни проблеми или, ако взимате лекарства или добавки, които съдържат желязо. Също така уведомете лекаря, ако приемате аспирин или други лекарства, които разреждат кръвта.

Какво можете да очаквате при колоноскопията?
По време на колоноскопия обикновено се препоръчва поставяне на упойка. Понякога се дава леко успокоително в таблетна форма. В други случаи успокоителното се комбинирана с интравенозни обезболяващи лекарства, за да се сведе до минимум всеки дискомфорт.

Изследването започва, когато легнете на една страна на масата, предназначена за процедурата като сте с колене, сгънати към гърдите ви. Лекарят ще вмъкне колоноскопа в ректума. Уредът е достатъчно дълъг, за да достигне по цялата дължина на дебелото черво и канал, през който се вкарва въздух в дебелото черво. Въздухът надува дебелото черво, което осигурява по–добър изглед на лигавицата на му. Когато колоноскопът се движи или при вкарването на въздуха, вие може да почувствате коремни спазми или да усетите движение в червата.

Колоноскопът също съдържа малка видео камера на върха си. Камерата изпраща изображения към външен монитор, така че лекарят може да проучи вътрешността на дебелото черво. Лекарят може да вмъкнете инструменти през канала и да вземе тъканни проби  или да премахване полипи или други области на необичайна тъкан. Времетраенето на колоноскопията обикновено е от около 20 минути до един час.

След изследването колоскопия ще отнема около един час, за да започнете да се възстановявате от успокоителното. Ще трябва някой да ви отведе у дома, защото може да отнеме до един ден, за да изчезнат последиците от успокоително.  Ако вашият лекар премахне някакви полипи по време на извършената процедура колоноскопия, вероятно ще бъдете помолени да спазвате лека диета временно. Може да се чувствате временен дискомфорт заради вкарания въздух в дебелото черво. Ходенето може да помогне за облекчаване на дискомфорта. Също така може да забележите малко количество кръв при първото изхождане след изследването. Съобщете на вашия доктор, ако продължавате да имате кръв или кръвни съсиреци или ако имате постоянна коремна болка или температура над 37,8 С или по–висока.

Какви резултати можете да очаквате?
Вашият лекар ще направи преглед на резултатите от колоноскопия и след това ще ги сподели с вас.

  • Отрицателен резултат
    Колоноскопия се смята за отрицателна, ако лекарят не успее да намери никакви аномалии в дебелото черво.
  • Положителен резултат
    Колоноскопията се смята за положителна, ако лекарят установи полипи или необичайни тъкани в дебелото черво. Повечето полипи не са ракови, но някои могат да бъдат преканцерозни. Полипите, отстранени по време на колоноскопията,  се изпращат в лаборатория за анализ, за да се определи дали са предракови, неракови или ракови. В зависимост от големината и броя на откритите полипи може да се наложи да се направи по–строг скрининг в бъдеще.

Ако вашият лекар открие един или два полипа по–малко от 1 см в диаметър, колоноскопията трябва да се повтори между петата до десетата година в зависимост от другите рискови фактори за рак на дебелото черво. Ако имате по–големи полипи или полипи с някои клетъчни характеристики, лекарят може да ви насочи към друга колоноскопия отново между три до пет години след.

Ако по време на колоноскопията се отстранят един или повече раковите полипите, лекарят може да препоръча проследяваща колоноскопия след по–малко от три месеца, шест месеца или една година. Ако имате полип или други патологични тъкани, които не могат да бъдат отстранени при колоноскопията, лекарят най вероятно ще препоръча повтаряне на  изследването заедно с гастроентеролог, който има специални познания в премахването на големи полипи или операции.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Свързани Статии