Колпоскопия

Какво е Колпоскопия?
Колпоскопията е процедура, чрез която се проучат внимателно вашите шийка, влагалище и вулва за признаци на заболяване. При колпоскопията докторът използва специален инструмент, наречен колпоскоп. Ако цитонамазката ви е показала необичайни резултати, то лекарят може да ви назначи колпоскопия. Ако вашият лекар установи нещо необичайно, се налага да се вземе проба от тъкан за последващо лабораторно изследване  – биопсия. Много жени изпитват безпокойство преди колпоскопията, затова се запознайте предварително с процедурата колпоскопия и няма да бъдете толкова притеснени.

Защо се прави колпоскопия?
Лекарят препоръчва колпоскопия, ако цитонамазката или вагиналния преглед разкриват някакви аномалии. Колпоскопията се използва за диагностициране на следните болести:
– Рак на маточната шийка
– Генитални брадавици
– Възпалението на шийката на матката (цервицит)
– Предракови промени в тъканите на шийката на матката
– Предракови промени в тъканите на влагалището
– Предракови промени на вулвата
– Рак

колпоскопия

Какви са рисковете от процедурата колпоскопия?
Като цяло колпоскопията е безопасна процедура, която носи изключително малко рискове. Рядко могат да възникнат усложнения от биопсията, взета по време на колпоскопия като обилно кръвотечение, инфекции, болка в таза.

Кога да се обадите на вашия лекар?
Потърсете специалист, ако имате някой от следните симптоми след колпоскопията:
– Кървене, което е по–тежко от това, което обикновено имате по време на цикъл
– Втрисане
– Температура
– Силна коремна болка

Подготовка при колпоскопия?
За да се подготвите за колпоскопията, вашият лекар може да препоръча това:
– Колпоскопията не се прави по време на месечен цикъл
– Избягвайте вагинално сношение ден или два преди колпоскопията
– Не използвайте тампони ден или два преди  колпоскопията
– Не използвайте вагинални лекарства два дни преди колпоскопията
– Вземете обезболяващи с ибупрофен или ацетаминофен преди процедурата

Много жени изпитват безпокойство, когато разберат от гинеколога си, че е необходимо да си направят колпоскопия. Това е напълно нормално чувство, но тревожността може да ви накара да се почувствате неудобно, може да ви е трудно да се концентрирате и може да имате затруднения със съня. Жените с по–високи нива на тревожност е по–вероятно да изпитват и болка по време на процедурата, което предимно се основата на психическата нагласа.

Как се прави колпоскопия?
Колпоскопията обикновено се прави в кабинета на лекаря и процедурата отнема не повече от 10 до 20 минути. Както по време на гинекологичен преглед, вие ще легнете на гинекологичния стол. Лекарят поставя внимателно метален спекулум във влагалището. Спекулумът придържа отворени стените на вагината, така че лекарят да може да види шийката на матката. Тогава той позиционира специален увеличителен инструмент, наречен колпоскоп. Шийката на матката ви и влагалището биват добре почистени с памук от всякаква слуз. Вашият лекар ще приложи специален разтвор във вътрешността. Това може да предизвика леко усещане за парене или изтръпване. Разтворът помага да се открият всички области с подозрителни клетки.

Ако вашият лекар открие подозрителна област, може да отстрани една малка извадка от тъкан за по–нататъшни лабораторни изследвания. За да събере тъкан, лекарят ще използва остър инструмент. Ако има множество съмнителни области, лекарят може да вземе няколко биопсични проби.

Това, което ще чувствате по време на биопсията, зависи от това какъв вид тъкан е отстранен:
– Маточната биопсия. Маточната биопсия ще доведе до лек дискомфорт, може да се почувства като лек натиск или спазъм, но обикновено не е болезнена
– Вагинална биопсия. Вие няма да чувствате болка по време на биопсия. Но, ако биопсията е в долната част на влагалището или вулвата, това може да предизвика дори силна болка, така че лекарят може да ви постави местна упойка за обезболяване на мястото.

Ако лекарят ви не е взел проба за биопсия по време на колпоскопията, няма да имате никакви ограничения по отношение на вашата обичайна дейност. Можете да усетите някакво зацапване или много светло кървене от вагината на следващия ден или два.

Ако са ви взели проба за биопсия по време на колпоскопията, можете да наблюдавате:
– Вагинална и вулварна болка, която трае 1 или 2 дни
– Леко кървене от вагината ви, което може да продължи до няколко дни
– Тъмна секреция от влагалището

Избягвайте тампони и вагинален полов акт около 1 седмица след биопсията. Резултатите от проведената колпоскопия ще определят дали при вас ще трябва да се направят някакви по специфични допълнителни изследвания и дали ще е нужно някакво по–специално лечение.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).

Следваща публикация