Речник

Колпоскопия

Обновена: 31-07-2016

Какво е Колпоскопия?
Колпоскопията е процедура, чрез която се проучат внимателно вашите шийка, влагалище и вулва за признаци на заболяване. При колпоскопията докторът използва специален инструмент, наречен колпоскоп. Ако цитонамазката ви е показала необичайни резултати, то лекарят може да ви назначи колпоскопия. Ако вашият лекар установи нещо необичайно, се налага да се вземе проба от тъкан за последващо лабораторно изследване  – биопсия. Много жени изпитват безпокойство преди колпоскопията, затова се запознайте предварително с процедурата колпоскопия и няма да бъдете толкова притеснени.

Защо се прави колпоскопия?
Лекарят препоръчва колпоскопия, ако цитонамазката или вагиналния преглед разкриват някакви аномалии. Колпоскопията се използва за диагностициране на следните болести:
– Рак на маточната шийка
– Генитални брадавици
– Възпалението на шийката на матката (цервицит)
– Предракови промени в тъканите на шийката на матката
– Предракови промени в тъканите на влагалището
– Предракови промени на вулвата
– Рак

колпоскопия Какви са рисковете от процедурата колпоскопия?
Като цяло колпоскопията е безопасна процедура, която носи изключително малко рискове. Рядко могат да възникнат усложнения от биопсията, взета по време на колпоскопия като обилно кръвотечение, инфекции, болка в таза.

Кога да се обадите на вашия лекар?
Потърсете специалист, ако имате някой от следните симптоми след колпоскопията:
– Кървене, което е по–тежко от това, което обикновено имате по време на цикъл
– Втрисане
– Температура
– Силна коремна болка

Подготовка при колпоскопия?
За да се подготвите за колпоскопията, вашият лекар може да препоръча това:
– Колпоскопията не се прави по време на месечен цикъл
– Избягвайте вагинално сношение ден или два преди колпоскопията
– Не използвайте тампони ден или два преди  колпоскопията
– Не използвайте вагинални лекарства два дни преди колпоскопията
– Вземете обезболяващи с ибупрофен или ацетаминофен преди процедурата

Много жени изпитват безпокойство, когато разберат от гинеколога си, че е необходимо да си направят колпоскопия. Това е напълно нормално чувство, но тревожността може да ви накара да се почувствате неудобно, може да ви е трудно да се концентрирате и може да имате затруднения със съня. Жените с по–високи нива на тревожност е по–вероятно да изпитват и болка по време на процедурата, което предимно се основата на психическата нагласа.

Как се прави колпоскопия?
Колпоскопията обикновено се прави в кабинета на лекаря и процедурата отнема не повече от 10 до 20 минути. Както по време на гинекологичен преглед, вие ще легнете на гинекологичния стол. Лекарят поставя внимателно метален спекулум във влагалището. Спекулумът придържа отворени стените на вагината, така че лекарят да може да види шийката на матката. Тогава той позиционира специален увеличителен инструмент, наречен колпоскоп. Шийката на матката ви и влагалището биват добре почистени с памук от всякаква слуз. Вашият лекар ще приложи специален разтвор във вътрешността. Това може да предизвика леко усещане за парене или изтръпване. Разтворът помага да се открият всички области с подозрителни клетки.

Ако вашият лекар открие подозрителна област, може да отстрани една малка извадка от тъкан за по–нататъшни лабораторни изследвания. За да събере тъкан, лекарят ще използва остър инструмент. Ако има множество съмнителни области, лекарят може да вземе няколко биопсични проби.

Това, което ще чувствате по време на биопсията, зависи от това какъв вид тъкан е отстранен:
– Маточната биопсия. Маточната биопсия ще доведе до лек дискомфорт, може да се почувства като лек натиск или спазъм, но обикновено не е болезнена
– Вагинална биопсия. Вие няма да чувствате болка по време на биопсия. Но, ако биопсията е в долната част на влагалището или вулвата, това може да предизвика дори силна болка, така че лекарят може да ви постави местна упойка за обезболяване на мястото.

Ако лекарят ви не е взел проба за биопсия по време на колпоскопията, няма да имате никакви ограничения по отношение на вашата обичайна дейност. Можете да усетите някакво зацапване или много светло кървене от вагината на следващия ден или два.

Ако са ви взели проба за биопсия по време на колпоскопията, можете да наблюдавате:
– Вагинална и вулварна болка, която трае 1 или 2 дни
– Леко кървене от вагината ви, което може да продължи до няколко дни
– Тъмна секреция от влагалището

Избягвайте тампони и вагинален полов акт около 1 седмица след биопсията. Резултатите от проведената колпоскопия ще определят дали при вас ще трябва да се направят някакви по специфични допълнителни изследвания и дали ще е нужно някакво по–специално лечение.

Прескачане на Сърцето

Следваща публикация

Comments

Comments are closed.

Още в Речник

цервицит

Цервицит

Какво е цервицит? Маточната шийка се намира в най-ниската част на матката. Тя се простира частично и ...
Речник
витамин б17

Витамин Б17

Какво е Витамин Б17? Витамин Б17 или още известен като амигдалин – е съединение, открито в ядките ...
Речник
синдром на Рейно

Синдром на Рейно

Какво е синдром на Рейно? Болестта на Рейно води до това – някои области на тялото – ...
Речник
легионелоза

Легионелоза

Какво е легионелоза? Легионерска болест или легионелоза е тежка форма на пневмония. Това е сериозно възпаление на ...
Речник