Цитонамазка

Какво е Цитонамазка?
Цитонамазка е процедура на проверка за рак на маточната шийка при жените. Тя включва събирането на клетки, които са взети от шийката на матката и са изследвани за анормални промени в тях. Откриване на рака на маточната шийка навреме чрез цитонамазка ви дава по–голям шанс за излекуване. Цитонамазката може да открие промените във вашите маточната клетки, които предполагат развитие на рак в бъдеще.

Кой трябва да си направи цитонамазка?
Вие и лекарят ви трябва да решите кога е време да започнете да си правите цитонамазка и колко често трябва да провеждате изследването. В общи линии лекарите препоръчват началото на регулярното правене на цитонамазка да стане след навършване на 21 години.

Кога трябва да се прави цитонамазка?
Лекарите обикновено препоръчват повтаряне на цитонамазката на всеки 3 години за жените на възраст между 21 и 65 години. Жените на възраст над 30 години може да помислят за правене на цитонамазка на всяка година. Ако имате определени рискови фактори, лекарят ви може да препоръча по честото правене на цитонамазка, независимо от възрастта ви – на 6 месеца. Тези рискови фактори включват:
– Диагноза на рак на маточната шийка или цитонамазка, която показа предракови клетки
– ХИВ инфекция
– Отслабена имунна система заради органна трансплантация, химиотерапията или хронично използване на кортикостероиди

Вие със съдействието на лекар може да обмислите ползите и рисковете от цитонамазка и да решите какво е най–доброто за вас в този момент и въз основа на тези рискови фактори.

цитонамазка

Кога може да не се прави цитонамазка?
В някои случаи жената и нейният лекар може да не решат правенето на цитонамазки като например:
– След тотална хистеректомия. След тотална хистеректомия – хирургично отстраняване на матката и шийката на матката.
– Ако вашата хистеректомия е извършена заради неракови състояния като миома на матката, може да преустановите правенето на цитонамазка. Но, ако хистеректомията е направена заради предраково или раково състояние на шийката на матката, вашият лекар може да препоръча продължаване на рутинните тестове.
– По–напреднала възраст. Лекарите като цяло са съгласни, че жените могат да обмислят спиране на рутинните цитонамазки над 65–годишна възраст, ако техните предишни тестове за рак на маточната шийка са били отрицателни.

Обсъдете опциите си с вашия доктор и заедно можете да решите какво е най–доброто за вас въз основа на рисковите фактори. Ако сте сексуално активни с множество партньори, лекарят може да препоръча продължаване на цитонамазките.

Какви са рисковете от цитонамазка?
Цитонамазката е безопасен начин за изследване за рак на маточната шийка. Въпреки това цитонамазка е възможно да се получат фалшиво отрицателни резултати, което означава, че тестът не показва аномалия, въпреки че имате анормални клетки. Лъжлив отрицателен резултат не означава, че е направена грешка. Факторите, които могат да предизвикат фалшиво отрицателни резултати включват:
– Неадекватно колекция от клетки
– Малък брой на анормалните клетки
– Кръв или възпалителни клетки, които прикриват анормалните клетки

Въпреки че е възможно анормалните клетки да останат незабелязани, времето е на ваша страна. На ракът на маточната шийка отнема няколко години преди да се развие. И ако един тест не открие анормалните клетки, следващият тест най–вероятно ще успее.

Как да се подготвя за цитонамазка?
За да се гарантира, че вашата цитонамазка е възможно най–ефективна, следвайте тези съвети, преди извършването на теста:
– Избягвайте сношение, дамски душ или използване на вагинални лекарства или спермицидни пяни или кремове до 2 дни преди да направите цитонамазка, тъй като те може да отмият или закрият анормалните клетки.
– Опитайте се да не планирате цитонамазка по време на менструалния си период. Въпреки че тестът може да се направи и през този период, ако е възможно е най–добре да се избегне.

Какво можете да очаквате от цитонамазката?
Цитонамазка се извършва в кабинета на вашия лекар и отнема само няколко минути. Вие  ще бъдете помолени да се съблечете напълно или само от кръста надолу, ще легнете по гръб на медицинския стол със свити колене. Вашият лекар внимателно ще вмъкне инструмент, наречен спекулум във вагината ви. Вмъкването на спекулум може да предизвика усещане за натиск в тазовата област. След това вашият лекар ще вземе проби от шийката с помощта на мека четка или плосък инструмент, наречен шпатула. Това обикновено не боли. След цитонамазката можете да проведете заниманията за деня си без ограничения.

Пробите ще се прехвърлят в лаборатория, където ще се изследват под микроскоп, за да се търсят характеристики в клетките, които показват рак или предраково състояние. Попитайте вашия лекар за това кога можете да очаквате резултатите от изследването.

Какви са възможните резултати от цитонамазка?
Цитонамазката може да бъде сигнал за наличието на съмнителни клетки, които се нуждаят от допълнително тестване.
Нормални резултати
Ако са били открити само нормални клетки от маточната шийка при цитонамазката, вие имате отрицателен резултат и не е нужно по–нататъшна обработка.

Анормални резултати
Ако са били открити необичайни клетки по време на цитонамазка се счита, че имате положителен резултат. Положителен резултат не означава, че имате рак на маточната шийка. Какво означава положителният резултат, зависи от вида на клетките открити в пробата. Ако вашите цитонамазка е положителна, лекарят може да изпълни процедура, наречена Колпоскопия, с помощта на специален увеличителен инструмент – колпоскоп, за да проучи тъканите на маточната шийка, влагалището и вулвата. Вашият лекар също може да вземе тъканна проба (биопсия) от всички области, които изглеждат необичайно. Тъканна проба се изпраща в лаборатория за анализ и окончателна диагноза.

Не изпадайте в паника при положителен първи резултат, а се допитайте до специалист за по нататъшните ви действия. За да сте спокойни, правете цитонамазки редовно и следете за доброто си здравословно състояние. Всеки здравословен проблем– открит на време, е решим. Закъснението от немарливост може да бъде животозасташаващо и пагубно за вас.

До колко полезна беше за вас, тази публикация?

Кликнете върху сърцата, за да я оцените!

Рейтинг 5 от 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, като оцените тази публикация.

Благодарим Ви! Оценихте тази публикация за полезна...

Следвайте ни в социалните медии!

Съжаляваме, че тази публикация не беше полезна за вас!

Нека подобрим тази статия!

Кажете ни как можем да подобрим този пост? Изпратете ни Вашето мнение чрез формата по долу ( *Важно започнете съобщението с вашия E-mail):

Здравната информация на този сайт е прегледана и обновена от редакционния екип на Bremennost.bg (Бременност.бг) и се основава на рецензирани медицински книги и високо уважавани световни здравни организации и институции, включително ACOG (Американски колеж по акушер-гинеколози), CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията), AAP (Американска академия по педиатрия), NIH (Национални здравни институти) и други медицински източници.
Bremennost bg

Bremennost bg

Повече от 9 години Bremennost.bg предоставя специализирана медицинска информация за забременяване, бременност и раждане. Информацията е предоставена от медицински източници по разбираем от нас начин. В зависимост в кои етап от вашия живот се намирате, здравната информация е сортирана в 5 важни категории – "Калкулатори", "Забременяване", "Бременност", "Раждане", "Мама и Бебе". По данни на Google Analytics за последните 12 месеца над 880 хиляди потребители са посетили Bremennost.bg (Бременност.бг).